Napravite tajne poruke u slikama.. Kako sakriti datoteku u sliku? Kako sakriti tekst u sliku?

Raspolažete li podacima osjetljivog sadržaja koje biste htjeli poslati elektroničkom poštom, ali bez straha da bi do njih mogla doći bilo koja druga osoba izuzev one kojoj su namijenjeni, vrlo je velika vjerojatnost da ćete bez previše razmišljanja posegnuti za korištenjem nekog od kriptografskih alata.

Međutim, iako će za ponajveći broj korisnika šifriranje povjerljivih datoteka predstavljati sasvim solidnu mjeru zaštite, valja imati na umu da bi već i samo postojanje nekog šifriranog podatka moglo privući pozornost neovlaštenih osoba i potencijalno ugroziti osjetljivu korespondenciju.

U takvom biste slučaju relativno jednostavno mogli spriječiti znatiželjne poglede zahvaljujući nešto drugačijem pristupu očuvanju tajnosti i zaštiti povjerljivih datoteka, koji se temelji na prikrivanju samog postojanja podatka osjetljivog sadržaja korištenjem određene steganografske tehnike.

Skrivanje tajne poruke

Za razliku od kriptografskih (koji omogućuju šifriranje poruke, ali pritom ne prikrivaju njezino postojanje), steganografski su alati namijenjeni skrivanju tajne poruke unutar neke druge poruke, tj. “obične” i naizgled potpuno bezazlene datoteke koja ima funkciju tzv. nositelja poruke.

Naime, kako bi se što uspješnije prikrilo postojanje tajne poruke, njezin bi pošiljatelj uvijek trebao odabrati jedan od uobičajenih digitalnih nositelja koji sam po sebi neće izazivati sumnju u prisutnost poruke koja je u njemu skrivena. Budući da se primjenom odgovarajuće steganografske tehnike redundantni dijelovi datoteke nositelja poruke mogu iskoristiti za skrivanje tajnih informacija, najčešće se u tu svrhu koriste slike, ali i zvučni te videozapisi.

Dodatnu zaštitu tajne poruke od njezina otkrivanja trebala bi osigurati mogućnost šifriranja poruke prije nego što bude umetnuta u sliku ili neki drugi željeni nositelj. Drugim riječima, tako bi svaka neovlaštena osoba (tj. ona koja nije adresat tajne poruke) po primitku ili presretanju steganografske datoteke morala ne samo detektirati postojanje skrivene poruke, već i unijeti ispravnu lozinku kako bi joj mogla pristupiti.

Supstitucija najmanje značajnog bita

Iako se u današnje vrijeme može izdvojiti poveći broj različitih steganografskih tehnika, jedan od najraširenijih i najčešće korištenih načina skrivanja tajnih poruka predstavlja tzv. LSB (least significant bit) supstitucija.

Odlučite li, primjerice, sakriti važan dokument u neku od slika s ovogodišnjeg ljetovanja, primjena ove steganografske tehnike omogućila bi umetanje povjerljivog dokumenta u odabranu sliku zamjenom najmanje značajnih bitova datoteke koja ima funkciju nositelja poruke (tj. slike) bitovima tajne poruke, odnosno dokumenta koji želite sakriti.

Naime, prednost LSB supstitucije jest u tome što će – uslijed nesavršenosti ljudskog oka – zamjena najmanje značajnog bita svakog bajta u odabranoj slici imati najmanji učinak na promjenu izgleda slikovne datoteke i u najvećem broju slučajeva razlika će biti neprimjetna. Naravno, prilikom odabira slike koju kanite iskoristiti kao paravan uvijek bi valjalo posegnuti za onom koja sadrži dosta boja jer se time umanjuje mogućnost otkrivanja nepravilnosti uslijed izvršenih promjena.

Kako sakriti tekst u sliku

Prateći dobro poznate zahtjeve koje redovito postavljamo u potrazi za programom vrijednim naše preporuke, odlučili smo vam predstaviti nekoliko zanimljivih steganografskih alata koji će u svega nekoliko klikova mišem moći prikriti postojanje tajne poruke u slici.
Poželite li u slici sakriti samo neku tekstualnu poruku (i pritom je zaštititi lozinkom), mogli biste iskoristiti krajnje jednostavan i besplatan steganografski programčić tvrtke P2Labs pod nazivom P2Stego, čiju instalacijsku datoteku (veličine 2,5 MB) možete preuzeti ovdje.

Korisnicima koji nisu odveć skloni instaliranju novog softvera preporučujemo korištenje portabilne inačice ovog programa koja je dostupna za preuzimanje sa stranice ovdje.

skrivanje poruka u slici p2stego portable
P2Stego je krajnje jednostavan i besplatan program za skrivanje tekstualnih poruka u slikama

 

U potonjem slučaju, nakon ekstrakcije preuzete arhive s putanjom na USB stick ili drugu željenu lokaciju, P2Stego možete posve bezbrižno pokretati i koristiti na bilo kojem računalu.
Na samom početku spomenimo da je sučelje posve uobičajeno za ovaj tip programa, što znači da je težište stavljeno prvenstveno na funkcionalnost i maksimalnu jednostavnost u radu.

Da biste sakrili željeni tekst u određenu sliku, najprije kliknite na karticu Hide i pod opcijom Source označite sliku (u formatu BMP) koju namjeravate iskoristiti za skrivanje poruke. Nakon što u sljedećem koraku upišete lozinku, unesite tekstualnu poruku koju će primatelj ugledati po ispravnom upisivanju postavljene lozinke i kliknite na Hide message kako biste postupak skrivanja priveli kraju.

dešifriranje tajnih poruka u slici

 

S druge strane, za otkrivanje tako skrivene poruke potrebno je u istom programu posegnuti za karticom Reveal, putem opcije Source označiti sliku koja služi kao nositelj, zatim ispravno upisati lozinku i na kraju još samo kliknuti na Reveal message.

skrivanje datoteka unutar slike
Tražite li besplatan program s nešto većim brojem opcija, svakako isprobajte Hide & Reveal

 

Kako sakriti datoteku u sliku

Ako biste u sliku htjeli sakriti određenu datoteku (npr. dokument ili sliku), na raspolaganju će vam stajati nekoliko mogućnosti. Primjerice, poželite li sakriti tek neku manju datoteku (npr. dokument veličine 500 kB),to možete napraviti pomoću malog programa Hide & Reveal. Hide & Reveal je open source besplatni alat za stenografiju koji vam omogućuje sakriti bilo koju vrstu podataka, uključujući datotekama i mapama unutar slike BMP, PNG i TIFF formatu. Ovaj program je vrlo jednostavan za korištenje, i omogućuje vam sakriti i otkriti podatke unutar slike.

Evo kako možete sakriti ili otkriti podatke unutar slike s ovim alatom:

Sakrij podatke u slike s Hide & Reveal

1. Kliknite na gumb sakrij na glavnom sučelju programa

2. Sada pronađite slikovnu datoteku u koju želite sakriti podatake i tajnu datoteku koju želite sakriti, i unesite odredište gdje se sprema nova datoteka slike generirana sa skrivenim podacima unutra. (Kao što je prikazano na slici ispod)

Kako sakriti datoteku u sliku

Otkrivanje podataka unutar slike s Hide & Reveal

otrkivanje skrivene datoteke

Sada, samo trebate pronaći tajnu slikovnu datoteku koja sadrži podatke i upišite ispravnu lozinku za otvaranje sadržaj datoteke.

Preuzmite besplatno program Hide & Reveal ovdje.

 

Steganografija kroz povijest

Riječ steganografija grčkog je porijekla i izvedena je od riječi steganos i graphein, što u doslovnom prijevodu znači skriveno pisanje. Iako je sam pojam steganografije prvi put upotrijebljen 1499. godine u djelu Johannesa Trithemiusa “Steganographia”, prvi primjeri njezine primjene datiraju još iz antičkih vremena.

Johannes Trithemius

 

Jedan od najpoznatijih primjera prikrivanja povjerljivih informacija spomenut je u Herodotovoj “Povijesti”, u kojoj je opisano kako je Histiej svom najodanijem robu obrijao glavu i na nju tetovirao tajnu poruku koju je morao prenijeti Aristagoru. Poruka je postala skrivena čim je glasniku ponovno narasla kosa, a mogla je biti pročitana samo brijanjem glasnikove glave.

Dakako, kroz povijest primjenjivale su se i brojne druge steganografske tehnike, a najširu su primjenu imale tijekom Drugog svjetskog rata. Najpoznatije tehnike iz tog razdoblja zacijelo ste već imali prilike upoznati u nekom od filmova špijunske tematike – za prosljeđivanje važnih informacija uglavnom su korištene mikrofotografije, mikrotekst, kao i nevidljiva tinta (npr. tinta spravljena od mlijeka, limunova soka ili urina) koja je postajala vidljiva tek nakon zagrijavanja ispisanog papira.

Piše: G.S.

Komentiraj