Operativni sustavi Windows, Linux i macOS u današnjem svijetu dobivaju sve manje pozornosti jer se svi orijentiraju na mobilni svijet. Mnoge osobe konstantno u ruci imaju mobitele, skidaju nove aplikacije, surfaju po Internetu.

No, ipak “pravi” posao se odvija na računalima i to može biti prilično “skupo”. Pogledajte samo koliko koštaju pravi profesionalni alati za raditi – od IDE-a za programiranje, do firewalla i softvera za obradu slika i videa.

Ipak, postoji hrpa softvera koja je u potpunosti besplatna i koju možete koristiti za 99 posto vaših potreba. U ovom tekstu ćemo probati pokriti što veći broj segmenata za rad na računalu i pokazati vam da postoji veliki broj besplatnih alternativa koje možete koristiti.

Neke su besplatne do određene mjere, neki su besplatni ali primaju donacije kako bi mogli dalje razvijati softver, neki se moraju platiti da biste otključali dodatne mogućnosti … O tome će biti više riječi u nastavku teksta, pa krenimo redom.

 

Anti-virus / Anti-malware


Avast free Anti Virus 2016 – Avast je mnogo više od same zaštite vašeg računala. On će često provjeravati na Internetu i sigurnosne rupe koje bi vaš router mogao imati, a čak ima i ugrađen jednostavni password manager.

AVG AntiVIrus Free (2017) – AVG je popularan izbor mnogih korisnika jer izgleda odlično, a mnogi testovi pokazuju i da je iznimno siguran i da može naći jako puno malicioznog koda koji bi vas “mogao napasti”.

Panda Free Antivirus 2016 – Panda možda neće nadjačati neke alate koji se plaćaju, ali svakako drži korak sa Avastom i AVG-om. RIječ je o jako solidnom softveru koji će skenirati vaše računalo, USB stickove, eksterne diskove i slično. Ako nađe nešto što ne bi trebalo biti na vašem računalu, automatski će to “popraviti”

 

Audio

LMMS – Nemate novaca za Pro Tools ili Garageband? Nema problema – tu je LMMS. On radi na svim platformama (Windows, Linux, macOS) i u potpunosti je besplatan. Možete ga koristiti za reprodukciju glazbe, snimanje glazbe, editiranje iste …

Audacity – Nama omiljeni open source player je upravo Audacity. S njime možete snimati glazbu, editirati je i raditi praktički što god poželite. Naravno, možete ga koristiti i isključivo za reprodukciju MP3 datoteka. U svakom slučaju, alat koji bi trebali imati svi oni koji vole gazbu.

 

Backup i sinkronizacija

Dropbox / OneDrive / Google Drive / Box – Kao što znate postoji jako puno web servisa koji vam nude cloud storage, odnosno mogućnost pohrane podataka u oblacima. Ovo su samo neki od onih najpopularnijih i većina vam nudi nekoliko GB besplatnog prostora. Ako želite više, morati ćete platiti, no isplati se uzeti malo više mjesta. Recimo, OneDrive premium košta 7$ mjesečno, a nudi 1 TB prostora za pohranu, Office365 i još mnogo toga. Ostali servisi imaju slične usluge i benefite.

EaseUS Todo backup free – Riječ je o klasničnom alatu koji nema veze sa cloudom. Nekada su se sigurnosne kopije podataka radile isključivo na lokalnim računalima. Ovaj alat vam dopušta izradu backupa, kopiranje cijelog diska na sigurnu lokaciju, povratak podataka iz backupa (recovery) i još mnogo toga. Odličan alat za imati ga pri ruci.

 

Web preglednici

Mozilla Firefox – Iako mnogi vole Chrome, naš izbor je Firefox. Radi se o web pregledniku koji je user friendly, izuzetno siguran, troši manje resursa od Chromea, te ga možete “nadograđivati” sa addonovima bez da previše utječete na performanse. I Chrome možete nadograđivati sa addonovima, ali Firefox ipak u tome malo prednjači.

Google Chrome – Drugi izbor bi nam bio Chrome, iako nam se ne sviđa činjenjica da mu je vlasnik Google i što se u njemu apsolutno sve bilježi. Google po defaultu vam sve opcije uključi i prikuplja previše podataka o vama. Ako to ugasite, onda je vrlo dobar preglednik. Jedini nedostatak je što troši previše memorije.

Opera – Preglednik koji mnogi podcjenjuju je upravo Opera. Ovaj preglednik je imao velike oscilacije, no sada ima hrpu mogućnosti koje drugi preglednici nemaju. Ima ugrađen VPN kako vam nitko ne bi mogao nadgledati promet, ima ugrađen ad blocker, turbo mode, baterz saver mode i još mnogo toga. Ako niste fan Firefoxa i Chromea, svakako instalirajte operu.

 

Alati za “čišćenje” / održavanje računala

CCleaner – Windowsi trebaju odražvanje, to svi znaju, a ovaj alat će vam u tome pomoći. CCleaner pokrenete i pustite ga da radi. On će vam očistiti sve što vam na računalu ne treba kako bi ono brže radilo. Koristite ga što više možete.

Defraggler – U doba diskova od jednog ili više terabajta, defragmentiranje se čini bespotrebno ali nije tako. Ovaj alat vam “slaže” podatke na disku kako bi on brže i bolje radio, stoga sa pokrenite sa vremena na vrijeme. Ukoliko imate SSD disk, preskočite ovaj alat jer vam ne treba.

SlimCleaner Free – Kao i CCleaner, ovaj alat će vam počistiti računalo, ali vam i pomoći da ubrzate računalo sa gašenjem ili paljenjem određenih opcija, dobrim savjetima i analizom sustava. Jako koristan alat, pogotovo ako nemate najnovije računalo, a željeli biste da ono radi malo brže nego što trenutačno radi. Možda vam ipak ne treba upaljeno to Aero sučelje?

Autoruns – Kada pokrećete Windowse mnogo toga se događa. Mnogo softvera i procesa se pokreće i boot time može biti relativno velik. Ovaj alat će vam pokazati što se događa sa vašim računalom, što se pali i pokreće, što vam može biti dobra smjernica što biste trebali ugasiti da bi vaše računalo bolje radilo.

 

Konferencije i pozivi

Skype – Kada govorimo o vide konferencijama, Microsoftov Skype je definitivno broj jedan. On vam nudi visoko kvalitetne video razgovore sa kontaktima, te grupama kontakata. Daleko je kvalitetniji od većine konkurentskih aplikacija jer Microsoft u njega ulaže velike novce pa to nije ništa čudno. Ima podršku za sve moguće platforme, iako je MS ugasio aplikaciju za pametne televizore.

Google Hangouts – Googleov servis je došao kao zamjena za Google Talks, no dodao je mogućnost glasovnog razgovora, te video konferencije do maksimalno 9 osoba. Ono što je zanimljivo je da ga ne morate instalirati nego ga pokrenete u pregledniku i možete ga koristiti. Mi ipak preporučamo da si instalirate Chrome ekstenziju, ukoliko koristite dotični preglednik.

GoToMeeting Free – Kao što i samo ime kaže, radi se o alatu za male online sastanke. Točnije, tri osobe mogu razgovarati preko ove aplikacije, a kao i Hangouts, možete ga pokrenuti iz web preglednika. Dovoljno je sa s ljudima s kojima želite razgovarati podijelite URL. Ipak morate se registrirati, a najbrži način je registracija uz pomoć Google ili Facebook računa.

 

e-Knjige

Kindle – Iako vam je prva asocijacija vjerojatno na hardver, Kindle je i softver koji je postao de facto standard za čitanje e-knjiga. Ova aplikacija je fantastična jer u nju možete “ubaciti” knjige koje imate lokalno na računalu, kupiti knjige sa Amazona i odmah ih početi čitati, te mogućnost sinkronizacije među uređajima. U ovu aplikaciju ugrađene su i dodatne funkcije kao što je X-ray, GoogReads, PageFlip … Jako korisno i odlično napravljena aplikacija.

Comics – Još jedna Amazonova aplikacija koja služi, ne biste vjrovali, čitanju stripova. Ova aplikacija je besplatna, a omogućuje vam kupovinu omiljenih stripova i čitanje istih. Jako je praktična, posebice moramo spomenuti page-by-page i panel-by-panel modove čitanja. Ako spadate u “comics nerdove” ovo je must have aplikacija za vas.

Calibre – Ako vas ne zanima Amazon niti kupovina e-knjige, nego samo čitanje istih, Calibre je aplikacija za vas. Ona vam dopušta sortiranje e-knjiga koje imate i čitanje istih, a posebna je u toliko što može pročitati jako veliki broj različitih formata pa je i jako praktična. Nezaobilazna aplikacija za sve one koji puno čitaju na računalu ili bilo kojem drugom uređaju.

 

E-mail

Thunderbird – Mozillin email klijent nam je i dalje izbor broj jedan. Iako je već izašla 45.-ta verzija, mi smo i dalje uz Thunderbird. Radi se o fantastičnom alatu koji donosi hrpu dobrih mogućnosti – od čarobnjaka za dodavanje email računa do odlične pretrage emailova, odlične spam i phising zaštite, tabbed interfacea, stotine addonova … Da ne govorimo da je prelazak sa jedne verzije na drugu dječja igra.

Outlook.com – Pošto govorimo o besplatnim alatima, nećemo spomenuti Outlook kao dio Office suitea, nego Outlook web stranicu. Ako imate Microsoftovu email adresu, onda znate o čemu se radi. No, outlook je nedavno dobio redizajn tako da izgleda fantastično, brzo radi i nudi hrpu mogućnosti (email, kalendar, todo, kontakti …). Definitivno jedna od boljih stranica za email račune.

Gmail.com – Ne možemo ne spomenuti Gmail – jedan od najkorištenijih emailova na svijetu. Za razliku od Outlooka, Google ima relatvino jednostavno i čisto sučelje što će nekima biti prednost, drugima možda mana. No, ima najbolji spam filter na svijetu, integriran je sa Google kontaktima, možete koristiti eksperimentalne mogućnosti iz Google Laba … Definitivno uz Outlook najbolja email usluga na svijetu.

 

Firewalls

Comodo Firewall – Comodo FW radi mnogo više od firewalla ugrađenog u Windowse. Kao što bi i trebao, blokira napade izvana, blokira izlazak ukoliko je to potrebno, može detektirati malware bolje nego antivirusne zaštite, te vam daje sigurnosni web preglednik Comodo Dragon. Samo pazite prilikom instalacije da vam ne promijeni homepage.

TinyWall – Riječ je o firewallu koji nije tu da zamijeni ugrađeni Windows firewall nego da ga proširi. On će jednostavno popuniti rupe koji bi eventualno Windows firewall mogao imati i ojačati vam zaštitu u smislu da će bolje kontrolirati što ulazi na vaše računalo. Zapravo blokirati će većinu toga što ulazi sa Interneta na računalo, ukoliko promet ne stavite na whitelistu.

ZoneAlarm Free Firewall – Za kraj ostaje još ZoneAlarm. Riječ je o relativno dobrom firewallu koji vam, osim zaštite, nudi i pregled programa koji rade i što rade, te anti phising zaštitu za vaš email. Nije loš, mada su nama draži Comodo i TinyWall.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here