Pričali smo već o tome kako Microsoft planira napraviti nekakav rez u svijetu operativnih sistema i pitanje je da li možemo očekivati novu verziju Windowsa. Naime, sve je izglednije kako će Windows 10 biti posljednja verzija Windowsa koja će se samo nadograđivati kako će godine protjecati. No, treba li nas taj podatak uopće začuditi?

Vrlo vjerojatno ne bi trebao, jer stvari u području operativnih sistema nikako ne idu onako kako je to Microsoft zamislio. Naime, svaka sljedeća verzija Windowsa bila je sve manje popularna, a o neke velike promašaje bolje da ni ne spominjemo. Windows 10 konceptualno je prilagođen modernom korisniku, a ujedno sadrži i sve ono na što su korisnici navikli tijekom godina korištenja Windowsa.

Temelje modernog operativnog sustava svakako je izgradio Windows XP, koji je prije tri godine u potpunosti umirovljen od strane Microsofta. Nedavna istraživanja su pokazala kako je taj sustav još uvijek zastupljen na velikom broju računala. I ne samo to, pokazalo se kako je udio tog umirovljenog starog asa porastao u zadnjih mjesec dana.

Tvrtka NetMarketShare u svojem istraživanju navodi kako je u mjesecu studenome udio tržišta Windows XP sustava bio 8.63 posto. U mjesecu prije, taj je udio iznosio 8.27 posto. Podaci jasno pokazuju kako je udio na tržištu rastao, što je samo dokaz da Windows XP još uvijek nije zaboravljeni umirovljenik. Iz svega možemo zaključiti da Microsoftov potez umirovljenja možda i nije bio najspretniji. Iako se trude prisiliti korisnike na novi operativni sustav, ni besplatna instalacija još uvijek nije dovoljan mamac da se pojedini korisnici ostave kvalitetnog i provjerenog Windowsa XP.

3 Komentari

  1. Što im uz to besplatno nisu ponudili i besplatan PC koji bi gurao win10, pa bi ljudi možda prešli na win10. Na starijem PC-u noviji operativni sustavi se vuku kao puž naspram XP-a a dosta njih ne podržava veću količinu memorije.

  2. …a možda su neki koji su koristili WIN7 ili WIN8 prešli na neki drugi neWIN operativni sustav pa je, u biti, broj korisnika WinXP sustava ostao isti, no ne i, logično, ukupni postotak WinXP udjela na tržištu… Nigdje se ne spominje ukupna promjena cijelog tržišta u mjesec dana, već samo ‘senzacionalan’ porast WinXP udjela… gdje su ostali parametri tržišta, autore?

  3. Poslije XP-a 7-ica je nakompletniji sustav. Ako PC nije za 7-cu, tu je XP! Win 10 dan danas radi lošije od 7-ice! Igre koje su radile na 7-ci ne rade na 10-ki!

Komentiraj