Iako je Windows 7 napustilo još jedan izvjestan broj korisnika, njegov udio na tržištu računala je još uvijek zapanjujuće visok, što se svakako ne sviđa Microsoftu, tako da se i danas drži na preko pola svih korisnika Windows računala.

Prema podacima servisa Net Applications, Windows 7, korisnički udio svih računala, u rujnu je bio 48,4%, što je pad od 1,2% u odnosu na predhodni mjesec. Još važnije ovaj operativni sustav pogoni 52,1% svih Windows računala na planetu. (Drugi je postotak nešto veći jer se Windows operativni sustav nalazi na otprilike 90,6% svjetskih računala, a ne 100%, a ostatak pogoni macOS ili Linux.)

Podsjetimo da je Microsoft za verziju Windows 7 najavio krajnji rok 14. siječnja 2020. godine, prije umirovljenja ovog legendarnog OS-a. Iako ovaj rok od 26 mjeseci do umirovljenja Windowsa 7 može zvučati dovoljno dugo, sjetimo se kako je slična situacija sa Windows XP-om izazvala velik paniku među tvrtkama, u posljednjih nekoliko mjeseci životnog vijeka sustava Windows XP, kada su u kratkom roku trebale zamjeniti svoje zastarjele OS-ove, kako bi izbjegli ranjivost vlastitih računala.

Ovi podaci nam govore kako Microsoft povijesno ima problema sa brzom integracijom novog operativnog sustava na računalima, a opet razlozi su i više nego shvatljivi. Mnogi korisnici imaju i starija računala koja bi mogla imatei problema sa novim operativnim sustavima, zbog slabije hardverske snage, a tu je i uvijek prisutna slabija ekonomska moć mnogih tržišta.

 

windows 7 udio u tržištu
Izvor: IDG

 

Očigledno ne pomaže niti Microsoftovo uporno hvaljenje sustava Windows 10, uz tvrdnje da je Windows 7 već odavno star i umoran operativni sustav, kojeg je vrijeme jednostavno pregazilo.

Od ostalih Windows verzija koje prati Net Applications, Windows XP je zauzeo 7,1% ukupnih Windows računala, Windows Vista je na skoro nevidljivoj ali stabilnoj liniji od samo 0,5%, dok je Windows 8/8.1 na 7% tržišnog udjela.

Piše: D.Ž.

Komentiraj