Microsoft je i dalje lider u području operativnih sistema za računala i ništa ne ukazuje na to da neće to i ostati još dugo vremena. Jednostavno, Windows operativni sistemi nemaju kvalitetnu konkurenciju, i sve što konkurenti ispjevaju ubrati su mrvice nasuprot Microsofta.

No, zanimljivo je vidjeti kakav je odnos između različitim verzijama Windows-a, gdje se nerijetko iznenadimo rezultatima.

I dok smo prije koji mjesec pisali o tome kako je davno odbačeni Windows XP doživio rast, prošlog je mjeseca iznenađujuće rastao Windows 7.

Iako se ekipa iz Microsofta svim silama trudi da progura svoj novi Windows 10 na što više računala, sve je jasnije kako im to ne uspijeva. Bez obzira na to što je novi sustav besplatan za postojeće korisnike, oni jednostavno ne žele ostaviti kvalitetan Windows 7.

prodaja windows 10 i windows 7
Izvor: Statcounter: Sredinom prošle godine Windows 7 je osjetno vodio naspram Windows 10. Zanimljivo je kako je Windows 8 podbacio u prodaji…

 

Ono što je posebno zanimljivo jest da je paralelno s rastom udjela Windowsa 7, pao udjel Windowsa 10, što samo potvrđuje da korisnici ne žele mijenjati Windows 7. Izvješće objavljeno od NetMarketShare, pokazuje nam kako je Windows 7 narastao sa 47.20 posto u siječnju, na 48.41 posto u veljači.

Pročitajte više: Koji je bolji Windows 7 ili Windows 10?

S druge strane Windows 10 je s 25.30 posto, pa o na 25.16 posto. Iako se radi o minimalnim promjenama, jasno je da bi trend trebao biti drugačiji. Bez obzira na sav trud koji se ulaže u promociju Windowsa 10, ovaj sustav još uvijek neće postati broj jedan u svijetu.

Piše: D.Ž.

Komentiraj