Imate manju tvrku ili umreženo više računala koji rade na istom projektu i dvojite koja verzija novih Windowsa 10 je najprikladnija za vas? Windows 10 Professional ili Windows 10 Enterprise verzija može i ne mora biti dobro rješenje za vas. Saznajte glavne razlike i primjenjivost ova dva operativna sustava, koja imaju dosta sličnosti ali i neke bitne razlike.

Windows 10 Professional je izvrstan za poslovanje koje zahtjeva sigurnosti i fleksibilnosti u radu putem dva ili više međusobno umrežena računala. Više nije tajna da je Windows 8 i verzija 8.1 bio loš odabir za poslovanje, još otkad je taj operativni sustav izašao (listopad 2012.). Nakon dvije godine na tržištu, točnije 2014.godine prema izvještaju Statistije mogli smo vidjeti samo polagani uspon u odnosu na Windowse 7, a nakon čak 15 mjeseci vidjelo se da je Win8 zauzimao malo tek više od 10% tržišta, što dovoljno govori o slabijoj prihvaćenosti od strane kupaca.

windows-7-i-8-statistika
Udio globalne prodaje Windowsa 7 i 8 od pojave na tržištu do 2014. godine

Većina korisnika je percipirala Windows 8 kao sustav koji ima tek neznatna poboljšanja u odnosu na Windows 7 i koji kao takav nije donio nikakve značajne inovativnosti na tržište. Problemi s prebacivanjem na noviji operativni sustav koji su se najviše vidjeli u lošoj funkcionalnosti i lošoj povezanosti sa starijim hardverom uvelike su utjecali na poslovnu migraciju (ne trebamo niti spomenuti fijasko sa Start tipkom).

windows 10 statistika

 

Prema istraživanju Net Market Sharea, iako je Windows 7 još uvijek sustav koji se naveliko koristi za poslovanje, Windows 10 mu se polako ali sigurno približava, a činjenice govore da je to iz razloga što Windows 10 u biti dolazi bez svih Windows 8 nedostataka koji su na novoj verziji Windowsa 10 popravljeni. Ali prije nego što se odlučite prebaciti vaš posao na novi operativni sustav Windows 10, trebate se odlučiti za jednu od dostupnih verzija Windowsa 10.

Postoji sveukupno devet inačica Windows 10: Home, Pro, Education, Pro Education, Enterprise, Enterprise LTSB, Mobile, Mobile Enterprise i nekoliko IoT verzija. No sve u svemu čini se da su verzije Home, Education, Mobile i IoT one verzije kojima nedostaju neke mogućnosti koje neke druge verzije imaju, tako da ćemo se mi najviše usredotočiti na dvije verzije koje su najprikladnije za poslovanje: Windows 10 Pro i Windows 10 Enterprise.

 

windows 10 professional
Snaga Windows 10 Pro je u sigurnosti, upravljanju i mrežnom okružju.

 

Windows 10 Professional

Windows 10 Pro, koji je u odnosu na Home verziju kompliciraniji za korištenje, je odlično rješenje za malene poslove koji trebaju nadogradnju svog operativnog sustava da bi im se poboljšala sama funkcionalnost i da bi se dodale neke nove mogućnosti koje će biti i više nego dobrodošle. Ovaj sustav nudi sve: od jednostavnog procesa umrežavanja do povećane sigurnosti i svega onoga što dolazi između. Implementacija, nadogradnja i mrežni procesi se bez ikakvih problema mogu učiniti koristeći Windows 10 MDT (Microsoft Deployment Toolkit) ili ADK (Assessment and Deployment Kit), koji se isto tako mogu koristiti i za kreiranje kopija OS-a (preko Windows Imaging sustava).

Windows 10 Pro verzija nudi dodatne mogućnosti u vezi upravljanja i produktivnosti, što je neophodno za poslovanje i umrežavanje više računala. Jedna od najznačajnijih je “Universal Windows app” funkcionalnost koja dopušta pristup aplikacijama sa više računala. Nadalje, Windows 10 Pro već dolazi sa vlastitim verzijama Word, Excel, Outlook, PowerPoint i OneNote programima, a čije dokumente možete bez ikakvih problema dijeliti na više računala, bez potrebe za više korisničkih instalacija MS Office paketa. A tu su još i “Group Policy management”, “Business Store” i pristup Microsoftovom “Azure Active Directory”, koji dopušta korisnicima pristup na aplikacije koje su nalaze na “Cloudu”, a sve zajedno koriste isti korisnički ulaz.

Što se tiče sigurnosti, Win10 Pro je opremeljen s nekoliko mogućnosti, kao što su VBS (Virtualization-Based Security), koji služi tome da specifične dijelove operativnog sustava izolira i tako ih štiti od promjena prilikom napada virusa i malwarea. Kao dodatak, Microsoft je zadržao popularni Bitlocker, koji omogućava i dopušta svim korisnicima šifriranu zaštitu svih hard diskova, kao i priijenosnih diskova, na način da koristi nekoliko modova autentifikacije.

Microsoft je također implementirao i “Windows Hello“, koji koristi biometričke podatke (otiske prstiju i obrise lica), u kombinaciji sa PIN kodom, za odobravanje pristupa svim aplikacijama operativnog sustava.

Korisnici isto tako imaju na raspolaganju i nekoliko drugih načina zaštite. Jedan od njih je “Passport” (samostalna autentifikacija), “Credential Guard” (štiti korisničke podake i korisnika), “Device Guard” (zaštita za skripte i aplikacije) i Enterprise Data Protection (osigurava trajno čifriranje podataka i daje kontrolu nad pravima pristupa datotekama). Ova verzija Windows 10 Pro, sa kompletnom zaštitom podataka, će vas koštati dodatnih 1500kn po licenci. Za veće korisnike tu su programi “Volume Licensing programe” koji nude razne opcije obzirom na količinu korisnika.

 

windows-10-enterprise
Windows 10 Enterprise nudi dodatne značajke u mogućnostima, sigurnosti i funkcionalnošću.

 

Windows 10 Enterprise

U pogledu mogućnosti i funkcionalnosti, Windowns 10 Enterprise je gotovo identičan Pro verziji, no Enterprise ima za cilj poslove srednjeg do velikog opsega i jedini način na koji se može doći do njega je putem Microsoftovog Volume Licensing programa. Operativni sustav zahtjeva prvotno instaliranu Windows 10 Pro verziju operativnog sustava. U pogledu cijene, pretplatnici na desetku će za Enterprise trebati platiti oko 1000kn (po jednom korisniku za 1 godinu), što i prijevodu znači oko 12.000kn godišnje.

Sa svime ovime, Windows 10 Enterprise ipak ima neke stvari koje Win 10 Pro nema. Najveća i najizraženija razlika bi bila u DirectAccess-u, koji omogućuje pristup udaljenim korisnicima na unutarnju mrežu i to preko sustava koji oponaša VPN i  koji automatski povezuje na način “bi-directional connection”, za vrijeme spajanja na internet mrežu. Enterprise isto tako ima i AppLocker koji korisnicima omogućava administraciju nad ograničavanjem pristupa na neke aplikacije ili uređaje, ono što je u biti nužno za svaku firmu koja ima svoje radnike u pokretu ili na raznim lokacijama.

U pogledu sigurnosti, Windows 10 Enterprise isto tako ima nekoliko novina. Jedna od njih je “Managed User Experiences“, koja svojim korisnicima omogućava da kontroliraju sve, od postavki konekcija do upravljanja korisničkih računa. Druga novost je “Microsoft Application Virtualization“, kojom se kontrolira i upravlja virtualizacijom aplikacija i streaming-a, dok “Microsoft User Environment Virtualization” omogućava i osigurava migraciju virtualnih uređaja koristeći iste postavke operativnog sustava.

 

Na kraju- koji je bolji?

Oba Win10 operativna sustava će podjednako dobro funkcionirati na poslovima malog i velikog broja korisnika, s time da je jedina razlika u dodatnoj sigurnosti i IT mogućnostima koje Enterprise pruža, a Pro ne. No imajte na umu da za vaš posao netrebate kupovati dodatne mogućnosti unutar Enterprisea, ako vam zaista netrebaju, da bi se sam osnovni operativni sustav mogao koristiti. U pogledu implementacije i migracije, oba su snažna, nude istu funkcionalnost (u pogledu upravljanja i aplikacija) i oba se mogu koristiti preko više uređaja u isto vrijeme, dakle predviđena su za umrežena računala.

Odluka bi trebala biti na osnovu količine korisnika i većnosti podataka koji se koriste. Manje tvrtke, ili manje mreže računala trebale bi koristiti Windows 10 Pro verziju, i to poglavito iz razloga što nemaju potreba za mrežama koje se baziraju na velikim serverima, koje pak velike korporacije i firme trebaju. Za manje firme logičnije bi bilo u početku nabaviti Pro verziju i ako se ukaže potreba za proširenjem ili povećanjem zaštite i sigurnosti podataka,  jednostavno nadograditi na Windows 10 Enterprise verziju. A tada možete koristiti i već spominjani Microsoftovog Volume Licensing program, jer s time Windows 10 Enterprise sustav postaje dosta jeftiniji kada se poveća broj licenci za korištenje.

Piše: G.P.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here