Bliži nam se sve više dan kada će na pozornicu izaći novi operativni sistem iz Microsofta, dakako riječ je o dugoočekivanoj Windows Desetki. Prema raznim dosadašnjim izvještajima i pregledima, Windows 10 je uspio zadovoljiti potrebe korisnika i mnogi su ga prihvatili puno bolje nego što je to bilo s prethodnom verzijom operativnog sistema. No, kako se bliži trenutak puštanja u prodaju službene verzije potrebno je raščistiti neke stvari koje su se pojavile u javnosti, pa je Microsoft odlučio napraviti upravo to – razjasniti tko će dobiti Windows 10 besplatno, a tko će za njega morati platiti.

Iako su u posljednjih nekoliko mjeseci nagoviještalo kako će Microsoft omogućiti svim korisnicima da potpuno besplatno nadograde svoje Windows sisteme, to ipak neće biti tako. Naime, govorancije su nazirale k tome da će novi Windows biti besplatan i za one korisnike koje trenutno na svojem računalu vrte nelegalnu kopiju Windows sistema. Već u prvi mah takve informacije zvučale su nam pomalo nestvarno da bi bile istinite, a tu neistinitost sada je potvrdio i Terry Myerson koji je ključan čovjek u odjelu Windows sistema u Microsoftu.

Myerson je na blogu napisao kako će Windows 10 biti u potpunosti besplatan za korisnike koji trenutno na svojem računalu imaju instaliranu legalnu verziju Windowsa 7, 8 ili 8.1. Isto to vrijedi i za mobilne korisnike koji imaju instaliranu verziju 8.1. Dakle, ti legalni korisnici moći će povući nadogradnju s interneta i na taj način prijeći sa svojeg starog na ovaj novi sustav. Što se tiče nelegalnih korisnika koji posjeduju nelicencirane Windowse, ti će biti uskraćeni nadogradnje na Windows 10, barem one besplatne. Myerson je najavio kako su svjesni da je puno takvih nelegalnih korisnika i kako će i njima omogućiti da nadograde svoje Windows sisteme, ali uz vrlo prihvatljivu novčanu naknadu. Koliko će ta naknada iznositi nije nigdje spomenuto, no ostaje pitanje da li će ti nelegalni korisnici uopće biti zainteresirani za kupnju Windowsa 10 s obzirom da trenutno posjeduju nelegalni operacijski sistem.

FOTO: malwaretips.com

1 komentar

  1. Pozdrav ! Mene zanima dali je u OS desetki integriran bivši OFIS ili oni ostaju stari ali na desetki, općenito malo više o tome što se dobiva novo bolje i dali će oni kao ja koji previše malo znaju o instalacijama pogotovo OS-a i na kojem jeziku dali su tu potrebna prilična znanja za uspješno prihvaćanje instalacije

Komentiraj