Pogledate li na digitalno nebo, vidjet ćete nešto što lebdi prema vama, a za što ste možda već čuli, ali dosad još niste primijetili. Je li to NLO? Je li to svemirska letjelica? Ne, to je Windows 10 Cloud, koji možda i nije toliko uzbudljiv kao preostale dvije mogućnosti, ali je svakako poprilično nova stvar u svijetu tehnologije.

Odbacimo teorije zavjere koje tvrde da nas Microsoft pokušava prisiliti na korištenje UWP-a (Universal Windows Platform) aplikacija na svojim operativnim sustavima, pa ćemo ovdje objasniti ono što znamo o Windows 10 Cloudu i s vama podijeliti neke detalje tog sustava koji su dostupni do sada.

Pa što je to Windows 10 Cloud?

Najjednostavniji način na koji vam možemo predstaviti Windows 10 Cloud je da je to Microsoftov odgovor na Chrome Os, Googleov operativni sustav koji se bazira na cloud tehnologiji i pokreće se isključivo na webu i aplikacijama za web preglednike, i osigurava brzo korištenje sustava čak i na najslabijim računalima (ali brzina ovisi o brzini vašeg Interneta).

Prema onome što smo dosad vidjeli, Windows 10 Cloud će doći zajedno s Microsoft Edge preglednikom, Windows Store aplikacijom i nekom vrstom File Explorera.

Pomalo zbunjujuće, prema nekim neslužbenim izvorima, Windows 10 Cloud neće tehnički biti OS baziran na cloud tehnologiji, nego će zapravo biti laganija verzija Windowsa u maniri oklevetanih Windows RT.

To znači da će ljudima ponuditi korištenje samo UWP aplikacija, dakle onih koje Microsoft odobrava. Drugim riječima, raditi će samo s Windows Store aplikacijama.

Windows 10 cloud verzija

 

Hoće li nas prisiliti da koristimo isključivo Windows 10 aplikacije?

Iako su rani znakovi pokazivali da će se ovo dogoditi, trenutni odgovor na gore navedeno pitanje je “ne u svakom slučaju”. Prema nesluđbenim informacijama, stavri  upućuju da najvjerojatnije nećemo biti osuđeni isključivo na Microsoftovu, ne baš previše popularnu trgovinu aplikacijama.

Prema rješima novinara iz Digital Trendsa, koji su imali priliku isprobati Windows 10 na cloudu, pored previše naglašene mogučnosti uporabe Windows Store aplikacija, postojala je opcija koja je omogućavala korisnicima otvaranje tajnovitog operativnog sustava za bilo koju i za sve buduće aplikacije.

Pod “Settings > Apps & features” su pronašli mogućnost pomicanja između opcija “Allow apps from the Store only” i “Allow apps from anywhere,” iako potonja opcija nije radila ni nakon nekoliko pokušaja (ipak se još uvijek radi o ranoj tj testnoj verziji Windowsa).

windw 10 cloud recenzija

 

Moguće je da će Microsoft tome pristupiti tako što će upozori ljude da ne instaliraju aplikacije koje nisu iz njihovih trgovina, ipak uz mogućnost da instaliramo takve aplikacije ako želimo.

 

Intel će pokretati Windows 10 Cloud

Još jedan Windowsov sveznalica, Paul Thurrott, razotkrio nam je nekoliko novosti o Windows 10 Cloudu. Prvo otkriće je da će se Cloud pokretati na Intelovom hardveru umjesto da se pokreće na ARM arhitekturi namijenjenoj mobilnim uređajima.

To znači da će ovaj operativni sustav biti dostupan široj publici u odnosu na njegovog prethodnika, Windows RT, i vjerojatno će se pokretati čak i na vrhunskim isto kao i na slabijim računalima.

 

Moći će se nadograditi na Windows 10 Pro

Kod MS Power Usera je nedavno otkriveno da klikom na “See how” nakon što ste dobili upozorenje o instalaciji aplikacije koja nije dizajnirana za Windows Cloud (poput Win32 aplikacija) otvarate poveznicu koja vodi do nadogradnje na Windows 10 Pro.

windows 10 pro cloud

 

Još uvijek ne znamo koliko će to stajati, ali u ovom trenutku se čini kako će “Pro” nadogradnja biti jedina opcija. Moguće je da će Windows 10 Cloud biti potpuno besplatan, i Microsoft će zaradu tražiti kroz obavljanje kupovine na Windows Store i kroz nadogradnju na Windows 10 Pro.

 

Zaključak

Na internetu postoji mnogo informacija, pa smo uspijeli stvoriti dobru sliku o onome što možemo očekivati od Windows 10 Clouda. U biti, lagana, brza verzija Windowsa 10 zvuči kao dobra stvar ukoliko radije ne biste odabrali Googleov ekosustav na Chromebooku, ali jesu li Microsoftovi alati bolji nego Googlovi?

Dali bi radije koristili Edge nego Chrome, na primjer? OneDrive ili Google Drive? Biti će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će se ovo razvijati. Dali bi odabrali Windows 10 Cloud, ako bude besplatan, nakon što ste pročitali ovaj tekst? Napišite nam što mislite u komentaru.

Piše: S.M.

Komentiraj