Novi Andromeda operativni sustav će u cijelosti zamijeniti Windows 10 Mobile

Google radi na novoj platformi pod nazivom Andromeda – Microsoft također. I što je najzanimljivije, oboje imaju isti cilj: jedinstveni operativni sustav za sve kategorije uređaja.

Najoptimističniji će možda reći kako su Windows pametni telefoni otkako postoje na tržištu ostvarili polovičan uspjeh. Taj uspjeh, ako ga je uopće bilo i u kojoj mjeri, se najviše može zahvaliti ranijim Windows operativnim sustavima – Windows 7, 8.0 i 8.1 Mobile koji su nam pokazali da Microsoft može donijeti svoje cijelo Windows iskustvo na zaslone malih pametnih telefona. Dobro, možda nije bilo cijelo iskustvo, ali poanta je bila u tome da se korisnicma pokaže kako Windowsi mogu dobro funkcionirati i na pametnim telefonima.

 

Microsoft Lumia uređaji su pokušali od Windows Mobile operativnog sustava izvući ono najviše i najbolje

Funkcioniranju Windowsa na mobitelima i prikazu mobilne verzije Microsoftovog operativnog sustava su uvelike doprinjeli uređaji kao što su Nokia Lumia (ili kasnije Microsoft Lumia). Nekima je popularna Lumia bila dobra, nekima nije. Ako ste bili ”Windows Phone” u tom slučaju ste voljeli bilo koji uređaj koji se u sebi sadržavao neku verziju Windowsa kao svog operativnog sustava.

Ipak, s vremenom se pokazalo kako je Windows Phone projekt ipak bio neuspješan. Stvari nisu išle onako kako si je to Microsoft zamislio, a kada stvari ne rade u vašu korist i kada ste kao tvrtka na gubitku, vrijeme je za inovacije ili barem nekakve promjene. Nove promjene koje Microsoft najavljuje i za koje (opet) obećava kako će ispuniti želje i zahtjeve čak i najzahtjevnijih korisnika će se pokazati u vidu novog operativnog sustava koji će se zvati: Andromeda.

U nastavku ćemo nešto više reći o neizbježnoj zamjeni koja će se dogoditi i to vrlo uskoro kao i o tome što smo dosad saznali u vezi novog operativnog sustava. Hoće li Microsoftova četvrta sreća biti zaista – sretna, vidjeti ćemo nakon što novi operativni sustav ugleda svjetlo dana. Dotad nam preostaje da saznajemo novosti i da se pripremamo.

 

ms andromeda os

 

Andromeda će u konačnici u potpunosti zamijeniti Windows Mobile, ali taj će postupak ići postupno

Razdvajanje Windowsa 10 i Windowsa 10 Mobile je odavno započelo i radi se o tome da će ovo razdvajanje i u konačnici gašenje Windows 10 Mobile OS-a biti samo pitanje vremena. Microsoft je odlučio da više ne želi i ne treba svoj vlastiti sustav u području mobilnih uređaja te kako odustaje od bilo kakvih dodatnih ulaganja u Windows 10 Mobile ili bilo koji potencijalni idući ”mobile” operativni sustav. Umjesto Windows Mobile OS-a korisnici će imati prilike isprobati novi operativni sustav koji će se zvati Andromeda.

Najave, vijesti i neke od glasina koje su se poprilični proširile od strane različitih ljudi u Windows Central i sa nekih drugih mjesta, Windows 10 Mobile u potpunosti neće biti podržavan nakon Redstone 2 razine nadogradnje. Ipak, kako Microsoft ne želi da eventualan šok prilikom ”isključivanja” Windowsa 10 Mobile ne bude tako jak, tvrtka je odlučila još neko vrijeme pružati podršku za sigurnost i stabilnost  u vidu puštanja nadogradnji. Nadalje, novi Windows 10 API koji su dijelovi Redstone 3 i 4 nadogradnji će biti izrađeni unatrag i na taj način će se učiniti da budu kompatibilni, što opet znači da neće u cijelosti biti maknuta kompatibilnost s aplikacijama.

Platforme za računala i pametne telefone više neće biti razvijane zajedno i umjesto toga biti će rađene odvojeno.Verzija Windowsa za računala će i dalje biti ”u opticaju” i za tu verziju će i dalje izlaziti kompletne nadogradnje kao i cjelokupna podrška, dok će Windows 10 Mobile ”malo pomalo” gubiti podršku i na taj način nestajati s tržišta.

U isto vrijeme kako se podrška za Windows 10 Mobile bude gasila, povećavati će se podrška za Andromedu koja će kao funkcionalan operativni sustav biti puštena u opticaj najvjerojatnije 2018. ili 2019. godine.

 

andromeda os

 

Novi operativni sustav kao modularan sustav?

Ime Andromeda se već neko vrijeme proteže kroz različite kanale, što znači da ovo ime, barem jednom broju korisnika ne bi trebalo biti toliko nepoznato (pogotovo ako ste ljubitelj i/ili korisnik Android uređaja). Google već neko vrijeme radi na spajanju svog Androida i novog Google Chrome operativnog sustava.

Spoj ova dva operativna sustava bi trebao značiti spoj ove dvije platforme – operativnog sustava i Google Chromea, što u biti znači- najbolje od oba svijeta. Google je izgleda ipak ovog ljeta prestao sa svojim radom na Andromedi tako da su sve nade položene u njegovog nasljednika – Fuchsia. Ipak, Microsoftov pristup novom operativnom sustavu će biti radikalno drugačiji za razliku od Googlea.

 

 

Microsoftova Andromeda ili operativni sustav Andromeda kako ga zasad znamo (iako će konačan proizvod imati drugačije ime) bi trebao biti modularan operativni sustav koji će biti baziran na Windowsima.

 

andromeda-os

 

Glavni cilj kod izrade novog operativnog sustava jest spojiti dijelove operativnog sustava koji su individualizirani i to na način da novi operativni sustav sasvim normalno može raditi na velikom broju uređaja. To u stvari znači da bi Andromeda u sebi trebala imati najbolje od više operativnih sustava s time da bi ”jezgra” na kojoj bi operativni sustav nastao trebao biti Windows OS.

Na prvi ”pogled”, ovo ima smisla, no postoji i ”kvaka” koja će najviše smetati ljubiteljima Windows mobitela: čak i prije izlaska novog operativnog sustava prestati će izlaziti dostupne nadogradnje za postojeće Windows Mobile OS.

 

windows-andromeda

 

Što je sljedeće što bi se trebalo dogoditi sa Lumijama i ostalim Windows Mobile pametnim telefonima? Ono što se zna jest da je sigurno kako će za dobar dio Windows telefona još neko vrijeme izlaziti nadogradnje – za sigurnost i stabilnost operativnog sustava. Te nadogradnje bi trebale izlaziti barem do sredine i kraja sljedeće godine tako da korisnici Windows Mobile uređaja još uvijek ”imaju vremena.”

No ako API sučelja više ne budu kompatibilna, Windows 10 Mobile će početi ostajati bez korisnika i puno prije svog službenog gašenja. Kako će se to odraziti na korisnike Windows telefona, ne znamo no teško da će tu biti ikakvog izbora. Windows sa svojim ”mobilnim” verzijama operativnih sustava zarađuje sve manje i manje, tako da su promjene neizbježne.

 

Početak ”ispočetka”

Dobra stvar u svemu ovome jest da bi novi operativni sustav mogao ispasti kao pogodak ”u sridu”, pogotovo ako Microsoft sa Andromedom zaista misli ozbiljno. Još jedna dobra stvar jest da je tržište otvoreno za operativne sustave koji svojim korisnicima mogu ponuditi rad izvan ”ograničenja platformi”. Windows 10 Mobile je mogao biti takav, no nažalost zbog brojnih razloga to nije bio slučaj.

Hoće li Microsoftova četvrta sreća upaliti i hoće li Andromeda biti znak uspjeha za Microsoft u polju mobilnih operativnih sustava – ostaje nam da vidimo. Ono što je sigurno jest da jedva čekamo nove vijesti u vezi Andromede te kako smo sigurni da će Andromeda barem malo ”zapapriti” Androidu i iOS-u.

Piše: I.H.

Komentiraj