”Nadaj se najboljemu i očekuj najgore”- kažu stručnjaci povodom novih slijedova listopadskih nadogradnji za Windowse 7 i 8.

Odluka Microsofta da izbaci zakrpu za Windowse 10 na uređaje koji koriste starije Windows operativne sustave (poput sedmice) stvorila je puno nervoze kod stručnjaka. ”Na kraju krajeva, svi smo zadržali dah, nadamo se najboljem i očekujemo najgore”- napisala je Susan Bradley u e-mailu. Bradley je jeko dobar poznavatelj Windowsa i jako se dobro razumije u Windowsow način ‘krpanja’. Osim toga, piše za časopis Windows Secrets i moderatorica je PatchManagement.org, putem kojeg poslovni IT administratori razgovaraju u vezi kreiranja nadogradnji.

Bradleyev strah počiva na Microsoftovoj objavi da će nadogradnje za Windowse 7 i 8 nuditi samo sigurnosne nadogradnje za sustave, što će značiti kraj desetljeća starog načina odabira putem kojeg su korisnici sami mogli odabirati koje će nadogradnje instalirati.

Pojedinačne nadogradnje više neće biti dostupne”- izjavio je u kolovozu na svom Microsoftovom blogu Nathan Mercer, viši menadžer.
Umjesto toga, Microsoft će samo prebaciti model održavanja sustava sa ‘sedmice’ i ‘osmice’ na Windows 10 i na taj način će korisnici moći skidati nadogradnje koje neće više biti ‘razlomljeni’ na dijelove.
”Svi su zabrinuti”- rekao je Chris Goettl, menadžer programiranja za zakrpe (time je mislio na korisnike). ”Ovo će za neke biti iznimno bolno.”

Izgubljena kontrola
Unatoč tomu što mnogi korisnici i male tvrtke – one koje se oslanjaju na servis Windows nadogradnji za njihove Windowse 7 i 8.1- neće opaziti promjenu, tu promjenu će ipak osjetiti tvrtke koje isprobavaju sve nadogradnje prije nego što ih puste u ‘široku upotrebu’. S obzirom da IT administratori više neće moći odabirati koje zakrpe primjenjivati, oni isto tako neće znati koja nadogradnja je skrivila kvar na njihovim uređajima, aplikacijama ili u radu.

Goettl je objasnio ovaj problem u svojoj objavi iz kolovoza na svojem Shavlik blogu.
”Najveći od svih izazova za cjelokupnim nadogradnjama jest taj što ukoliko dođe do prekida u radu, a vi se odlučite na to da nešto izmijenite morati ćete se odlučiti ili na cjelokupnu nadogradnju (koja može sadržavati mnoštvo popravaka za sigurnost) ili na prekid aplikacije koja je zadužena za neku aktivnost zbog koje je i došlo do prekida rada.

Na sustavima prije Windowsa 10, ovo se moglo riješiti jednostavnom zakrpom.”
Mogućnost korištenja iznimke u vezi jedne zakrpe o kojoj je Goettl pričao je završila. Microsoft će početi izbacivati svoje ‘super-nadogradje’ (super u smislu veličine datoteka) 11.listopada.

Ovo je definitivno bio najveći problem prilikom prelaska na Windows 10 operativni sustav.
”Postoji velika zabrinutost oko toga hoćemo li moći u isto vrijeme i održavati posao i izbacivati nove nadogradnje”- rekla je Bradley. ”I zbog svega toga, morati ćemo se izložiti riziku da budemo napadnuti.”

Microsoftov nov način poslovanja stavio je i poduzeća i korisnike- sve one koji su selektivno odabrali nadogradnje u situaciju ”ili-ili’. Ili će odabrati cjelokupnu nadogradnju (i usput sve probleme koje ta nadogradnja može prouzročiti) ili će odbiti cijelu kolekciju te na taj način odbaciti veliku većinu zakrpa.
”Na taj način poduzeća će izgubiti kontrolu koju su prije imala”- rekao je Goettl i nastavio- ”nakon ovoga više neće imati prostora za iznimkama.”

Zašto izmjene?
Microsoft je rekao da je prebacivanjem Windowsa 7 i 8.1 na Windows 10 operativni sustav puno toga naučio te da je donio mnoštvo novina u odnosu na starije operativne sustave. Prošlog mjeseca, Mercer je izjavio puno informacija- od boljih nadogradnji do smanjenih administrativnih poslova. Ali isto tako kad je tvrtka lani branila svoja stajališta u vezi Windowsa 10, i ove godinese najjači argumenti baziraju na podjeli.

”Povjesno gledano, već smo pustili u upotrebu pojedinačne zakrpe za Windowse 7 i 8.1, koji bi vam omogućili da odaberete one nadogradnje koje vi želite”- rekao je Mercer. ”Ovo je međutim, rezultiralo podjelom, što znači da bi postojalo mnoštvo osobnih računala koja bi imala različite setove nadogradnji, što bi u konačnici vodilo do mnoštva drugih problema.”

‘Autsajderi’ nisu bili tako sigurni.
”Ovo je bila jedna od posljednjih prepreka koja je mnoge tvrtke spriječila da se prebace na Windowse 10,”- rekao je Goettl. ”Mogućnost odabira koje nadogradnje želite instalirati, pogotovo u slučaju da se nešto pokvari, spriječila je mnoge tvrtke da odaberu Windows 10.”

Činjenica da Microsoft pokušava izbaciti ‘desetku’ samo da bi ‘odgovorio’ korisnike od daljnjeg korištenja Windowsa 7 i 8 (‘osmica’ nikada nije postigla nikakvu bitniju svrhu barem kod poslovanja) može se potvrditi primjerima iz prošlosti. U prošlosti, Microsoft je namjerno odbijao raditi izmjene kod starijih izdanja Windowsa (vrijeme znano kao ‘produženo’) i na taj način niti jedna nadogradnja (osim sigurnosne) nije dana korisnicima na korištenje.

Windowsi 7 su bili dio ‘Produžene potpore od siječnja 2015.- rečeno je da će se operativni sustav do siječnja 2020. poptuno prestati koristiti.
Windowsi Vista- koji izlaze iz programa potpore još ranije- u travnju 2017.- uopće neće dobiti zakrpu izmjena.

Ali ono što tvrdi Bradley jest da bi se Microsoftu moglo jako ‘obiti o glavu’ to što konstantno i tvrdoglavo prisiljava svoje korisnike na prijelaz na Windowse 10 uz odbijanje fleksibilnosti pojedinačnih zakrpa za Windowse 7.

”Ono što ja vidim kod poduzeća jest to da se još uvijek odmiču od Windowsa 10.”- kaže Bradley, dodajući da su se ogromni resursi koji su se utrošili na ‘selidbu’ na Windowse 10 mogli iskoristiti na puno bolji način, kao što je izmjena načina zakrpa i samo unaprijeđivanje Windowsa 7.

Piše: K.S.

Komentiraj