Prije par godina smo nadogradnje za Macove morali plaćati, ali tada se macOS zvao OS X i većina nadogradnji bila je puna lijepih efekata i grafičkih izmjena, ali to nije bilo to. Plaćali smo nešto što nam realno nije trebalo, a izmjene “ispod haube” smo mogli nabrojati na prste jedne ruke.

Danas su nadogradnje besplatne za sve korisnike, a većina novih nadogradnji sadrži hrpu izmjena koje korisnicima olakšavaju rad na Macovima i 95 posto izmjena je “ono što korisnik ne vidi”. Točnije, grafičke nadogradnje su minimalne, ali svaka nova verzija MacOS-a radi sve bolje i bolje, te nam nosi hrpu noviteta koje s guštom koristimo. Ni ova nadogradnja nije izuzetak.

No, ono što smo očekivali od Applea je da će ipak biti malo kreativniji kod nazivanja novih verzija. Prošla verzija OS-a se zvala Sierra, dok se ova zove High Sierra. Ipak, ostavimo ime po strani i pogledajmo zašto biste još danas trebali napraviti ažuriranje OS-a ako posjedujete Mac računalo.

 

1) Potpuno novi file system

 

High Sierra (dalje u tekstu: HS) ima potpuno novi defaultni file system – APFS. Do sada je defaultni sustav bio HPF i on je bio dugo s Mac korisnicima, no vrijeme je da ga zamijeni bolji sustav. APFS dodaje veću sigurnost nad vaše podatke, pouzdanost, te jako povećava brzinu transfera podataka.

Također, kod formatiranja diska možete sada dodati ugrađenu enkripciju, a ne samo onu u Appleovom File Vaultu. Jedini problem koji se može pojaviti je da imate stariji Mac sa starijim diskom koji ne dopušta APFS file system, pa ćete i dalje ostati “na starom”. No, noviji Macovi ne bi trebali imati nikakvih problema. Ako vas više zanimaju benefiti APFS-a, posjetite ovaj link (https://www.pcmag.com/article/345519/what-macos-sierras-new-apfs-file-system-means-to-you).

 

2) Bolja grafika i VR

Apple tvrdi da u HS-i imate mnogo bolju grafiku i brzinu, zahvaljujući Metal 2 tehnologiji. Također, predstavljena je i nativna podrška za VR. Oba ova featurea se oslanjaju na third-party kompanije koje će kreirati kompatibilni hardver i softver za Apple korisnike. Nama ostaje još pričekati malo i vidjeti u praksi kako će to izgledati i koliko dobro će raditi.

 

3) “Backward compatibility”

HS se može pokrenuti na iMacovima i MacBookovima od kraja 2009.-te do danas, te na svim drugim Macovima napravljenima u 2010.-oj godini. Isprobali smo ovaj OS na bijelom Macbooku iz 2010.-e godine i moramo reći da radi fantastično. Sam proces nadogradnje je bio izuzetno brz i bez ikakvih problema, unatoč hrpi starog softvera koje smo akumulirali godinama.

 

4) Safari zna kada treba biti tiho

HS neće početi puštati određeni video bez upozorenja. Vjerojatno vas, kao i nas, živcira kada slušate glazbu i surfate po Internetu i otvorite XY stranicu, a ono krene neki video za koji ni ne znate gdje je – najčešće pri dhu ekrana tako da ga teže možete naći. Sva sreća tome je došao kraj. Safari će ih blokirati (video i audio), osim ako ih vi eksplicitno ne pustite, odnosno ne želite vidjeti/čuti.

 

5) Safari i čuvanje privatnosti

 

Da li vas straše reklame koje se pojavljuju u vašem web pregledniku jer znaju previše o vama? Tražite neki predmet na Amazonu i odjednom taj isti predmet vidite na svim stranicama koje posjećujete i koje imaju reklame? Nadamo se da je i taj problem Safari riješio. On će probati blokirati cross-site tracking podatke koji su glavni krivac za takve reklame i nadamo se da će Internet postati “manje strašno” mjesto zbog toga.

 

6) Lakši prikaz web stranica

U HS, web stranice koje prilagodite svojim potrebama, ostaju takve do idućeg puta. Znate ono kad posjetite neku web stranicu, pa vam je font prevelik ili premali? I podesite si pravi font, no drugi puta kada dođete, morate to opet raditi. Više ne biste trebali jer će HS pamtiti postavke i sve što si podesite unutar preglednika.

Također možete podesiti i Safari Reader kako bi automatski stranice bile optimiziranije za čitanje, te vas manje ometale “dodatnim sadržajem”.

 

7) Editiranje slika u “Photos” aplikaciji

MacOS aplikacija Photos, koja je s nama u ovom obliku dvije godine, dobiva reorganizirani sidebar s albumima sortiranim prema medijskom tipu, te brzi pristup starim (importanim) slikama. Što se dodatnih mogućnosti tiče, recimo sada ćete Live Photo (op.a. sliku koja se sastoji od par slika) moći pretvoriti u beskonačni GIF. Tu su još i nova manipulacija bojama, te novi filteri.

 

8) Mail nadogradnje

Mail je jedna od ključnih aplikacija u macOS-u, te jedna od onih aplikacija koje možemo svrstati u kategoriju “produktivnih” aplikacija. Ona dobiva novo sučelje u HS-i, te nekoliko novih mogućnosti. Ono što se nama sviđa je što imate split-screen opciju kada vam je Mail aplikacija u full-screen modu.

To znači da s lijeve strane i dalje vidite mailove, a u desnom mail koji ste odabrali. Sitnica, ali puno znači. Ostale stvari ostavljamo vama da sami otkrijete.

 

9) “Notes Tweaks”

Notes aplikacija će dobiti male, ali vrijedne nadogradnje, kao što su pinned note koji drži označene (op.a. pinnane?) bilješke pri vrhu liste, te tablice i checkliste u bilješkama. Također, sada bilješke možete dijeliti s ljudima kako bi zajedno mijenjali neku bilješku, ali iskreno govoreći – ima i boljih aplikacija za kolaboraciju nad bilješkama (kao npr. Evernote, OneNote …).

 

10) Bolji Spotlight

Spotlight ili alat za brzo traženje na računalu, je odlična stvar koji bi svi morali isprobati. Jednom kada se naučite na nju (ili neku sličnu alternativu), teško vam je koristiti računalo bez iste. U HS-u Spotlight dobiva više ovlasti, odnosno teritorija, točnije počinje raditi kao “lokalni Google”.

Možete u njega upisati i broj leta aviona, a ako Spotlight ne nađe lokalno ništa, ponudit će vam Wikipedia unose koje smatra relevantnima. Počinje ličiti lagano na Cortanu u Windowsima 10.

 

11) iCloud dijeljenje podataka

 

Appleov iCloud polako prerasta u pravi cloud storage servis. S novom nadogradnjom, dobiti ćete naprednu file-sharing mogućnosti koja vam dopušta da pošaljete link putem maila i dopustite onima koji imaju link skidanje određenog filea ili mape.

Primatelji mogu vidjeti ili editirati datoteku koju im šaljete, no ovisi kakve im ovlasti date. Mnogi cloud servisi imaju ovu mogućnost, pa je stvarno bilo šteta da ju nema i iCloud. Sada je napokon “ravnopravan” u odnosu na dotične.

 

12) Čvršća sigurnost

Svaka nova nadogradnja ima sve bolju i bolju sigurnost, a tako je i s HS-om. Apple i dalje nastavlja “zatvarati rupe” koje bi potencijalno loši momci (ili djevojke) mogli iskoristiti kako bi ušli u vaš sustav. Također, kada nešto instalirate, kao npr. drivere za HP-ov printer, iskoči vam upozorenje da HS neće instalirati drivere dok ne odete u sigurnosne postavke (Security Preferences) i date eksplicitno pravo da se HP-ovi driveri instaliraju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj