Ukratko: nadogradnja na Windows 10 je dostupna putem Microsoftove oficialne stranice za licencirane Windows 7 ili 8 verzije.

 • Besplatna nadogradnja na Windows 10 je još uvijek dostupna
 • Trebate PC s aktivnim Windows 7 ili 8.1
 • Nadogradnja na Windows 10 traje nekih sat vremena

Kad je Windows 10 bio najavljen, Microsoft je ponudio besplatnu nadogradnju za postojeće korisnike PC-a, ali samo do 29. srpnja 2016. Ako već niste skinuli svoj Windows 10, iz ko zna kojeg razloga a imate regularnu licencu Windowsa 7 ili Windowsa 8.1 možete to napraviti besplatno još uvijek.

Možda ste bili prelijeni ili niste bili sigurni koliko je dobra i stabilna nova verzija Windowsa 10 ili sto drugih razloga vas je jednostavno moglo odbiti od nadogradnje na desetku. Međutim unatoč Microsoftovoj objavi da će besplatne nadogradnje biti samo do 29. 9. 2016, to se može napraviti i sada.

Trebate samo slijediti dolje navedene korake i sve bi trebalo  uspješno funkcionirati jer smo isprobali sami. Naravno prije početka nadogradnje, ako radite nešto drugo na računalu, preporučili bismo vam da to svakako spremite i zatvorite. Zatim slijedite ove korake kako biste besplatno nadogradili svoj Windows 7 ili 8.1 na Windows 10.:

 1. Otvorite stranicu za download Windowsa 10.
 2. Kliknite Preuzmite alat odmah.
 3. Jednom kad je skidanje završeno, dvostruko kliknite na skinutu datoteku.
 4. Kliknite na Prihvati kod Uvjeta i odredbi.
 5. Kliknite Odmah nadogradi ovo računalo kako biste nadogradili svoj PC.
 6. Sada pričekajte dok se download Windowsa 10 završi.
 7. Nakon što je download završio, alat će automatski potvrditi download. Ovo zna ostati na 0% nekoliko minuta i zatim skočiti na 90% i dalje, pa se strpite.
 8. Nakon toga alat će automatski početi stvarati Windows 10 medij. Pričekajte dok to ne završi.
 9. Još jednom će vas pitati da potvrdite neke uvjete licence. Kliknite Prihvati.
 10. Sada će alat skinuti nadogradnje. Nakon tog koraka nećete moći raditi tako dugo dok se Windows 10 ne instalira do kraja.
 11. Alat će vam sada javiti da je spreman za instalaciju Windowsa 10. Kliknite Instaliraj. Sada počinje čekanje. Prošlo je oko sat vremena dok se Windows 10 nije do kraja instalirao na naše računalo. Sustav će se ponovno pokrenuti nekoliko puta i na kraju učitati u Windows 10.

Jednom kad nadogradnja završi, mogli biste imate neke sitne probleme oko prilagodbe rezolucije ekrana i slično, što ćete riješiti jednostavno sa ponovnim pokretanjem Windowsa.  Inače nismo imali nikakve probleme i računalo i dalje uredno pokreće Windows 10.

Piše: A.P.

3 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here