Appleov iOS 11 bi trebao biti najbolji operativni sustav za iPhone i iPada do sada. Uostalom, svaki iOS je osjetno bolji od prijašnjeg, pa nema razloga da ni ovaj ne bude bolji od ‘desetke’. iOS 11 se fokusira na produktivnost tako da nam donosi nekoliko novina vezanih upravo za to. No, o tome više u tekstu.

Na WWDC 2017, Appleov direktor za razvoj, rekao je da će iOS 11 donijeti stotine manjih i većih nadogradnji i izgleda da će uspjeti ispuniti to obećanje. Mi smo ipak u ovom tekstu odabrali neke veće stvari koje nam se sviđaju i za koje mislimo da biste trebali znati ako ste vlasnik iPhonea ili iPada.

Kada ćete dobiti iOS 11? Vjerojatno tijekom rujna, nakon što Apple predstavi novi iPhone 8 i ostale proizvode koje je nadogradio.

 

iOS 11: AR (Augmented reality)IOS 11 RECENZIJA

 

AR – ili proširena stvarnost – je nešto što su Appleovi rivali shvatili ozbiljno i s čime se bave već duže vrijeme. Apple je većinom stajao i promatrao sa strane. No, prošle jeseni je Tim Cook izjavio da im je AR izuzetno zanimljiv, no o tome nismo nakon toga baš puno čuli. Sve do sada.

Izgleda da je Apple napokon spreman da prigrli AR s novim alatima i softverom koji će pomoći programerima da naprave AR aplikacije. Zanimljivo je da Appleova prva AR aplikacija neće koristiti posebne senzore ili dodatne kamere, nego će koristiti interni žiroskop kako bi pratio objekte na ekranu, odnosno “u okolini”.

Kada iOS 11 dođe u javnost i bude dostupan za skidanje, Apple će staviti AR u ruke milijuna ljudi i, ako ništa, drastično poboljšati Pokemon Go iskustvo preko noći.

 

iOS 11: Apple Pay – P2P

 

Apple Pay je prilično cool – barem u zemljama gdje ga možete iskoristiti. No, ono što on ne dozvoljava je plaćanje Person-to-person, kao što to radi recimo PayPal ili Venmo. Ali to se sada mijenja. Sada ćete moći preko iMessages aplikacije poslati novac prijateljima koji također imaju iOS uređaj. Ne trebate više “loviti” prijatelje da vam vrate onih 50 kuna. Sada to mogu napraviti preko svog iPhonea.

Kada primite novac, on će biti spremljen na virtualnu prepaid debitnu karticu u vašoj Wallet aplikaciji kako bi ti novci bili sigurni! Za sada će ovaj feature biti dostupan samo u Americi, no očekuje se da bi uskoro moglo doći i u Europu i ostale dijelove svijeta. Možda da ipak odete osobno do prijatelja po novac koji vam duguje?

 

iOS 11: Siri – prijevod

IOS 11 prednosti

Siri postaje sve bolja i bolja, no čeka ju još mnogo nadogradnji u idućim verzijama iOS-a. U ovoj nadogradnji vidjet ćemo kako Siri postaje bilingvalna, odnosno multilingvalna. Sada će moći govoriti 21 jezik što je fascinantno. Čak će uključiti i 14 engleskih “narječja”.
Ono što nas ipak više veseli je što će nam Siri moći na brzinu prevesti određene riječi s engleskog na kineski, španjolski, francuski, njemački i talijanski.

Za to će se, u pozadini, koristiti Google Translate pa će biti zanimljivo vidjeti Apple i Google u zajedničkom projektu. Nadamo se da će raditi dobro kao što je radila i do sada.
I da – nemojte se prestrašiti kada čujete da je Siri malo promijenila glas. Nije bolesna, samo je počela govoriti malo prirodnijim glasom.

 

iOS 11: Multi-tasking s Files aplikacijom, dolazak Docka

 

Microsoft je napao Apple prilično agresivno sa Surface laptopom, te Surface Pro uređajima, uz obrazloženje da je na njihovim uređajima lakše upravljati datotekama, mapama, te da su uređaji prikladniji i bolji za “poslovni svijet”.

I djelomično su u pravu. iOS je fantastičan, iPad Pro izgleda odlično, no postoje neki nedostaci kada govorimo o produktivnosti i radu na istima.

Apple to želi promijeniti s multi-tasking nadogradnjom u iOS-u 11 koja će raditi na iPadu. Files aplikacija, na primjer, će vam dopustiti pretragu i organiziranje svih datoteka na jednom mjestu. Nema više copy-pasteanja podataka i informacija na treće servise kako biste ih prebacili unutar iPhonea iz aplikacije u aplikaciju. Sada to možete direktno, s time da je Apple uspio sačuvati sigurnosni model u kojem aplikacije ne mogu direktno pričati nego preko “posrednika”, no to je interna stvar. Bitno je da sve radi i da su sve informacije sigurne.

Također, Dock koji imate na svom Macu, dolazi i na iPad kako biste brže mogli pristupiti aplikacijama. U bilo kojoj da ste aplikaciji, Dock možete pozvati tako da prstom prođete od dna ekrana prema gore, te odaberete aplikaciju koju želite. Mnogo lakše nego dohvaćati Home button dok imate iPad u landscape modu.

 

iOS 11: Podjela ekrana

 

iPad podržava split screen (podijeli ekrana) već neko vrijeme, ali iOS 11 vam dozvoljava da vam aplikacija “lebdi” iznad druge aplikacije dok su obje u fokusu. To znači da se možete bezbolno prebacivati s jedne na drugu, možete prebacivati datoteke, informacije itd. Ako želite klasičan split screen, samo dotaknite gornju aplikaciju i to je to. Prebacit će se u mode gdje je ekran podijeljen na dva dijela.

Pitanje je kako će to funkcionirati u praksi i hoće li to biti dobro da korisnici budu produktivniji. Morati ćemo probati i sami prije nego donesemo sud o ovom pitanju.

 

iOS 11: Multi-room audioios 11 audio

 

Ako među vama ima audiofila koji vole slušati glazbu u više prostorija u kući i kretati se između soba, vjerojatno ćete cijeniti AirPlay 2, koji donosi podršku HomeKita za multi-room audio. To znači da možete puštati glazbu na svim zvučnicima koji su bežično spojeni na vaš iPhone.

Npr. Možete puštati glazbu na svojim Bang & Olufsen zvučnicima u dnevnoj sobi, na Boseovim zvučnicima u kuhinji, HomePodu koji uskoro stiže i slično.

 

iOS 11: Apple Maps – Do Not Disturbios 11 novosti

 

Da, znamo svi da su Apple mape bile katastrofalne na početku, ali su se prilično popravile. Nisu još uvijek robusne kao Google Maps, ali idu u tom smjeru. Posebice što će iOS 11 donijeti dodatne featuree kao što je “lane assist”, speed limite, do not disturb opciju dok vozite …

Ovo potonje kada aktivirate nećete dobivati notifikacije dok se vozite. Ako vam netko i pošalje poruku, dobiti će auto-reply koji će mu reći da vozite i da ćete se javiti. Možete naravno i staviti iznimke koje će zaobići ovu zaštitu (npr. Ne želite ignorirati poruke, pozive i notifikacije od žene/muža, djece, obitelji …).

 

iOS 11: Live Photos

Od iPhonea 6S pa nadalje, svi će dobiti opciju Live photos. To znači da ćete moći imati sliku koja je zapravo video od 3 sekunde, ali ćete na nju moći dodati 3 efekta (loop, Boomerang-esque Bounce, te Long exposure opciju). Zgodan dodatak za Snapchat, Instagram i slične društvene mreže.

 

Piše: B.P.

Komentiraj