Od novije tehnologije  od novijih verzija programa i/ili operativnih sustava logično je za očekivati da će donijeti barem neka poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike. Slično je i za novi operativni sustav za pametne telefone kojeg već desetak godina osmišlja Google – Android Oreo ili Android 8.0. Je li novi Android Oreo bolji od svojih prethodnika i ako jest- po čemu je bolji – saznati ćemo u nastavku.

 

Android O ili Android Oreo (oduvijek smo nekako naslućivali da ”O” simbolizira keks Oreo) je konačno tu! Najnovija verzija i to osma po redu operativnog sustava je ”vani.” Istina, zasad na novu verziju operativnog sustava pravo imaju samo neki uređaji (najčešće se radi o Google pametnim telefonima, dok će drugi uređaji, kako je to već običaj, na pravo nadogradnje trebati malo pričekati), no dok su stvari još uvijek ”svježe” bilo bi dobro i poželjno nešto reći o onome što zasad znamo o novom Androidu 8.0.

Kada se govori o eventualnim poboljšanjima onda se govori o poboljšanjima u dva aspekta – aspekata novih mogućnosti i promjena koje ili postoje ili ne postoje te ovisno od toga kakve promjene postoje. Slično je i sa novim Androidom Oreo. Iz tog razloga ćemo sve eventualne novine koje postoje u novom operativnom sustavu gledati kroz prizmu ova dva aspekta.

Treba uzeti u obzir i to da se na početku, pogotovo kada je nešto ”novo-novcato” ne mogu vidjeti odmah sve grandiozne promjene koje eventualno postoje. Nekad su te velike promjene odmah vidljive, dok je ponekad potrebno tražiti i malo detaljnije. Svakako odlična stvar kod Androida Oreo je da promjene postoje.

 

android oreo pip

 

 

Dvije velike novine koje će sigurno obilježiti Android Oreo – ”Picture-in-Picture” i ”Autofill Framework”

Ako ostavimo sa strane kozmetičke promjene koje su prisutne kod ”osmice”, kao što je Quick Settings ili mijenjanje izbornika postavki, promjene koje su vidljive ”ispod haube” su promjene koje se vide u korisničkom sučelju, odnosno kada korisnik malo dublje ”zaroni” u operativni sustav.

Neke od tih promjena su recimo Picture-in-Picture mod i novi Autofill Framework. Iako su te promjene velike u smislu da donose novine u odnosu na cijeli operativni sustav, kada malo bolje pogledamo radi se o nečemu za što Google nije trebao puno truda za njihovo implementiranje. Svejedno, pogledajmo o čemu se radi.

Prva novina o kojoj treba nešto više reći je novi Picture-in-Picture mod. Korisnici će na Androidu O moći sve aktivnosti pokrenuti u novom modu koji se na hrvatski može prevesti kao ”Slika-u-Slici.”O čemu se ovdje točnije radi? Radi se o posebnom modu koji je u stvari podvrsta ”multi-window” moda koji se uglavnom koristi za video playback.

 

android o pip

 

PiP mod je prvo bio dostupan i prisutan za Android TV, no zahvaljujući Androidu O ovaj mod je postao u cijelosti dostupan i funkcionalan za mobilne uređaje. S ovim modom korisnici će moći raditi multitasking na učinkovitiji način nego što je to bio slučaj ranije kada ovaj mod nije bio prisutan.

 

Druga velika novina je Autofill Framework

Autofill Framework je sučelje čija je prvenstvena namjena automatsko popunjavanje formi, poput praznih polja za ulogiravanje na primjer. I stare i nove aplikacije mogu koristiti autofill način nakon što je ovaj mod omogućen u postavkama.

 

android 8 Autofill Framework

 

Da biste ovu mogućnost omogućili, potrebno je otići pod Settings – System – Languages & input – Advanced – Input Assistance – Autofill service. Sa Androidom O popunjavanje formi, ulogiravanje i upisivanje lozinki je postalo brže i jednostavnije.

 

Android Oreo sada može naučiti korisnikove preference i na taj način olakšati pretragu za potrebnim aplikacijama

Slično ovome je i činjenica da Android O može ”naučiti” o tome što korisnik preferira i koje su korisnikove preference. Na taj način operativni sustav može lakše predodrediti aplikacije koje će korisniku biti više od koristi.

Umjesto da korisnik lista kroz nepregledno more aplikacija, operativni sustav na temelju dosadašnjih ”iskustava” može predvidjeti što je ono što bi se korisniku moglo svidjeti. Jesmo li napokon dobili operativni sustav koji može donekle naučiti ono što korisnik preferira? Možda je to pretenciozno za reći, no svejedno sviđa nam se ova mogućnost.

 

Želite sačuvati što je više moguće slobodnog prostora u memoriji vašeg uređaja? Android Oreo će vam u tome pomoći.

Bez obzira na činjenicu koliko je prostrana unutarnja memorija na našim uređajima, sve češće nam se čini da jednostavno nikako da ”skupimo” dovoljno gigabajta za sve te silne fotografije, filmove, igre i aplikacije.

Android Oreo i u pogledu ovog problema ima jedno rješenje. Ono se ogleda u tome da će operativni sustav svaki puta kada se ukaže potreba za oslobađanjem prostora u memoriji to sam raditi na način da će čistiti memoriju brisanjem cache memorije aplikacije koje su dosegnule dopuštenu razinu pohranjivanja podataka.

To znači da će za sve one aplikacije koje budu stvarače tone cache podataka i na taj način zatrpavale naše unutarnje memorije, operativni sustav sam detektirati o kakvim aplikacijama se radi i da će sam brisati njihovu cache memoriju.

 

android 8 wifi aware

 

Wi-Fi Aware ili NAN

Još jedna mogućnost koju Oreo podržava se zove ”Wi-Fi Aware” ili Neighbor Awareness Networking (skraćeno- NAN ili u prijevodu- svjesnost o susjednom korištenju mreže).

O čemu se ovdje radi? Uređaji koji imaju potreban hardver će sami moći otkriti i u isto vrijeme se spojiti na vlastite Wi-Fi Aware mreže. Ove mreže funkcioniraju na način da su sačinjene od više susjednih uređaja. Ti uređaji se ”ponašaju” na način da su dostupni za uređaje, odnosno da aplikacije nemaju nikakvu kontrolu nad njima.

Svaki uređaj koji odašilje mrežu i koji ima Wi-Fi Aware će odašiljati mrežni signal i svaki drugi uređaj koji ima kompatibilnost za ovakvo spajanje će se moći spojiti na njega bez potrebe korištenja tradicionalnih Wi-Fi pristupnih točaka.

 

Koja su druga poboljšanja?

Osim već navedenih poboljšanja, Android O ima još štošta toga za ponuditi svojim korisnicima. S obzirom da se radi o nedavno izašlom operativnom sustavu, puno toga se treba još otkriti u vremenu koje slijedi. Neka od poboljšanja koje sam uspio otkriti još se odnose na bolji rad sa obavijestima, o čemu ćemo detaljnije reći u jednom od naših idućih članaka u vezi Androida O.

android-8-0-oreo notification

 

Još jednu stvar koju Android O radi boje od proteklih OS-ova je rad sa aplikacijama i procesima u pozadini. Te promjene su najviše usmjerene na ograničavanje pozadinskih procesa u pogledu toga što oni mogu raditi da bi se na taj način maksimalmo uštedjelo na radnom vijeku baterije.

 

android 8 1

android oreo izgled
Novi izbornik za funkcije baterije će pored poboljšanog izgleda imati i mnoštvo novih funkcija.

 

Nakon toga su promjene vezane uz audio podsustav. Ovdje postoje dvije vleike promjene. Prva se odnosi na dodatne Bluetooth ”kodeke”, dok se druga odnosi na načine na koji Android obavlja aktivnosti vezane uz sam zvuk. Bluetooth 5 i njegova iskoristivost je još jedna novost koju sam otkrio u Androidu Oreo, no o svemu tome nešto više neki drugi put.

 

android 8 oreo emoji
Oreo će nam donijeti i mnoštvo novih emojia

Nesumnjivo je da Android O već sada, u svojoj početnoj fazi rada ima velik broj novosti u odnosu na Android 7.1.1. Isto tako, vjerujem da će vrijeme pokazati da su ove novine samo ”vrh sante leda” i da je to ništa u odnosu na ono što nas još čeka, pogotovo kada pravo na Android Oreo 8.0 budu ostvarili i drugi uređaji.

Piše: I.H.

Komentiraj