Jasniji spektar boja i značajno pojednostavnjena ikonografija uvelike pomažu da Android O postane jedan od najboljih i najviše ”user-friendly” operativnih sustava dosad.

 

Moram priznati da sam takoreći ”živio” sa novim Androidom O već nekoliko dana i u tih nekoliko dana saznao sam da postoji dobar broj Google Pixel i Google Nexus korisnika koji su isto tako dobili priliku okušati se u novom sučelju novog operativnog sustava koji između ostaloga korisnicima pruža bolje i preglednije korisničko sučelje u pogledu obavijesti koje se ogleda u novim točkicama i novom, svjetlijem zaslonu.

Isto tako, svi korisnici Nexusa i Pixela su već dobili priliku naviknuti se (ili ako se još uvijek nisu naviknuli da se barem počnu navikavati) na nove emoji ikone, odnosno emotikone koji izgledaju drugačije nego oni na koje smo dosad naviknuli u dosadašnjim verzijama Androida. Nekima se novi emoji sviđaju, dok jedan izvjestan dio korisnika i ne dijeli to mišljenje.

Ovaj članak nećemo posvetiti emoji-ima ili emotikonima.Ovdje ćemo nešto reći o tome kako zasad izgleda Android O, odnosno kako zasad izgleda developerski ”preview” ili pregled svega onoga što smo imali prilike vidjeti na novom Androidu O. Za one koji s ovom informacijom nisu upoznati, treba reći kako je Android O nedavno ušao u svoju četvrtu fazu beta razvoja.

To isto tako znači da za neke uređaje već postoji verzija operativnog sustava koji je dostupan za skidanje. Tako ćemo uskoro dobiti priliku naučiti i saznati što slovo ”O” simbolizira i o kojem desertu se ovoga puta radi (još uvijek nije 100% sigurno da se radi o keksima Oreo, unatoč tomu što velik broj korisnika misli da se baš o tome radi).

Osim informacije o tome što ”O” znači, uskoro ćemo saznati i nešto više o tome kakve točnije nadogradnje novi Android O donosi za Android uređaje koji budu kompatibilni s njime, odnosno oni koji ga budu mogli skinuti. Na kraju, imati ćemo prilike saznati nešto više o tome kakva poboljšanja Android O uopće ima u odnosu na sve svoje prethodnike i vrijedi li uopće posjedovati ”Android O friendly” uređaj.

U nastavku slijedi pregled nekih mogućnosti s kojima sam se upoznao, a koja se odnose na poboljšano korisničko sučelje u odnosu na prethodni Android Nougat.

 

android o obavijesti

 

Velike i svjetlije obavijesti te povećane kontrole za playback

Još uvijek nisam siguran u vezi toga što da mislim u vezi dinamičnije korisničke ploče za obavijest za Spotify. Navodno, radi se o nečemu što ćemo imati prilike vidjeti sve više i nešto što će se pojavljivati sve češće kako za njega bude rasla podrška i kako se sve češće bude pojavljivao u Google Trgovini.

Sučelje je nježno i osvijetljeno i ono što se meni osobno sviđa kod novog sučelja za obavijesti su puno veće kontrole za playback, iako je ponekad algoritam koji je zadužen za određivanje boja sheme potpuno isključen. Nadam se da će ovo, nakon što Android O i službeno bude dostupan za sve Android uređaje koji budu kompatibilni s njime biti ispravljeno.

 

Android-O-notifikacije

 

Ono što se može vidjeti iz fotografija jest da je zaslon obavijesti na Androidu O dinamičniji nego što je to prije bio slučaj, s time da su kontrole za glazbu poboljšane, dok je obavijesti za manje važne stvari smanjene.

 

android o notifikacije2

 

Neki korisnici više vole smanjene korisničke ploče za obavijesti dok neke vole veće. Isto tako, oni koji vole manje kažu da je to najviše tako iz razloga što im one olakšavaju korištenje, pogotovo kada se radi o upravljanju manje važnim obavijestima ili recimo izvješćima u vezi prometa.

 

notifikacije na android o

 

Ako korisnik dobije informacije koje mu nisu važne, može ih odmah maknuti jednostavnim povlačenjem ne jednu od strana. Nadalje, kontrolna ploča obavijesti sada puno bolje i ljepše izgleda u paru sa povećanom kontrolnom pločom za glazbu, što isto tako olakšava kontrolu playbacka i ostalih stvari koje su važe pri slušanju glazbe.

 

Utipkajte sami vrijeme kada želite da vas uređaj probudi

Jedan broj korisnika nije volio načine kako su dosadašnji Android uređaji svojim korisnicima omogućavali utipkavanje vremena unutar kojeg korisnik želi da se oglasi alarm uređaja. To svakako ima smisla. Recimo da ste umorni i da je zadnja stvar koju želite kada postavljate alarm na vašem uređaju jest povlačenje brojeva preko zaslona uređaja (kao što je to dosad bio slučaj).

Kod Androida O je situacija kod namiještanja alarma na uređajima malo drugačija. Naime, ovdje postoji mala ikona za tipkovnicu koja iskače i pojavljuje se svaki puta kada korisnik poželi namjestiti svoj alarm. Na taj način, prilikom namiještanja alarma korisnik može potpuno precizno i puno brže namjestiti željeno vrijeme oglašavanja alarma bez potrebe povlačenja brojeva.

 

android-o-budilica

 

Sve što korisnik treba učiniti jest utipkati određeno vrijeme i odrediti je li to vrijeme AM (ujutro i prijepodne) ili PM (poslijepodne i navečer). Ako vam AM i PM način računanja  vremena ne odgovara, to uvijek možete promijeniti na klasičan 24-satni način računanja vremena.

Uz to postoji i novi indikator za alarm koji se nalazi u kontrolnoj ploči obavijesti kojeg korisnik može vidjeti nakon što povuče prema dolje dva puta. Nakon pronalaska indikatora, korisnik može kliknuti na njega i na taj način može automatski doći do dijela u kojem se nalazi alarm.

 

Kakav volumen zvuka želite?

U Androidu O, nakon što korisnik klikne na tipku volumen u potpunosti prema dolje, korisnik će dobiti uvid u svjetloplavo svjetlo obavijesti koje će signalizirati korisniku o profilu volumena. Radi se o mogućnosti koja je puno očitija nego što je to slučaj recimo kod Nougata.

 

android o indications

 

Tiše i uz više informacija

Možda jedan od najdražih segmenata Androida O kojeg su korisnici dosad imali prilike otkriti se odnosi na činjenicu da postoje maleni indikatori koji su postavljeni uzduž cijelog sučelja. Ti maleni indikatori služe za prikazivanje svega onoga što uređaj radi i što je pokrenuto u pozadini, što je opet prikazano na način da su indikatori puno vidljiviji i puno ih je lakše za opaziti nego na proteklim verzijama Androida.

Android O je sljedeći operativni sustav koji će osmišljen od strane Googlea i koji samo čeka na konačan datum kada će i njegova službena verzija biti dostupna za sve Android uređaje koji budu bili kompatibilni s njime (ovdje ne mislim na kompatibilnost uz pomoć rootanja, nego na službenu kompatibilnost).

Zasad stvari izgledaju- novije, osvježavajuće i bolje nego na Nougatu. Što je ono što nas još čeka na Androidu O – vrijeme će pokazati, a sve informacije u vezi Androida O možete saznati na našim službenim stranicama.

Piše: I.H.

Komentiraj