Godišnja Google I/O konferencija je fantastičan izvor informacija gdje Google u svojih 100+ predavanja predstavi sve što je novo napravio, na čemu radi i što se nada napraviti u budućnosti. Ovogodišnja konferencija ostati će poznata po mnogobrojnim odličnim predavanjima, predstavljanju Kotlina, ali i Androida 8.0.

On se trenutačno nalazi u drugoj developerskoj verziji, što znači da još nije gotov sa razvojem, no biti će uskoro. Izlazak Androida 8.0 planiran je za kraj trećeg kvartala ove godine, pa očekujte da ćemo ga vidjeti negdje krajem rujna, ako sve bude po planu. Moguće su naravno i manje odgode, ali nadamo se da do njih neće doći.

Pogotovo što će sa novom verzijom Androida doći i novi uređaji – Pixel, Nexus i Android One. Oni će odmah doći sa Androidom 8.0 pa dok nema nove verzije OS-a, nema ni novih uređaja. No, pogledajmo što nas čeka u novoj verziji Androida i s čime to Google opasno „prijeti“ Appleu.

Puno je izmjena koje Android „O“ donosi pa smo skratili maksimalno koliko smo mogli svaku novu mogućnost:

Fluidnije iskustvo korištenja – Pošto se Android „vrti“ na svim mogućim uređajima, teško je uspoređivati iskustvo korištenja na high-end uređaju i na uređaju koji košta manje od 500 kuna. Zato je Google odlučio u Android ugraditi TensorFlow Lite alat („manji brat“ TensorFlow alata za strojno učenje) koji bi trebao bolje koristiti hardver i pomoći vam optimizirati korištenje mobitela i svih zahtjevnijih operacija koje ćete raditi.

 

Slika u slici – Kao što na novijim televizorima možete imati sliku u slici, sada ćete to moći imati i na Androidu, iako će za sada biti samo podržana YouTube aplikacija. Kada pokrenete neki video na Androidu O, te stisnete Home button, video će se minimizirati na ekranu u manji ekran, a vi ćete moći dalje koristiti svoj uređaj. Prije niste ni mogli odgovoriti na poruku bez prekidanja videa, a sada bi se to trebalo promijeniti.

„Notification Dots“ – Ako ne volite preočite notifikacije na mobitelu, ovo je super vijest za vas. Google je sada uveo „notifikacijske točkice“ koje će se pojaviti iznad aplikacije ako imate kakvu notifikaciju. Znači ako vam netko ostavi komentar na post na Facebooku, Facebook ikonica će dobiti točkicu iznad sebe. Držanjem prsta na ikonici sa notifikacijom, pojaviti će vam se novi meni sa podržanim akcijama koje će biti ovisne o aplikaciji. Nešto kao „quick actions“. Vidjeti ćemo kako će to funkcionirati, ali zvuči dobro.

 

Smart text selection – Svi pametni telefoni imaju osnovnu selekciju teksta kojeg možete C/P, ali Google sada uvodi pametno označavanje teksta. Ako označite broj telefona, odmah ćete ga moći nazvati. Ako označite adresu, odmah će vam se otvoriti aplikacija tipa Google Maps sa odabranom adresom i tako dalje. Ovaj novitet će se dosta oslanjati na spomenuti TensorFlow Lite alat koji bi to trebao optimizirati da sve radi savršeno.

Auto-fill – Većina aplikacija koje koristite i koje imaju mehanizam logiranja, moraju imati ukodiranu opciju „Zapamti me“ kako se ne biste svaki put morali upisivati login podatke. Google sada uvodi mehanizam koji će vam na razini operativnog sustava pamtiti korisnička imena (ponekad i lozinke) kako bi vam pomogao da se automatski logirate i automatski će upisati podatke za vas na login formi. Nadamo se samo da ćemo ga moći onesposobiti za određene stranice.

Vitals – Pod nazivom „Vitals“ Google će programerima dati nekoliko alata, uključujući one za provjeru sigurnosti, OS optimizaciju i bolje korištenje baterije na vašim mobitelima. Na taj način će osigurati da vam aplikacije troše manje baterije, budu optimiziranije i da bolje rade, te da budu sigurnije. S time će naravno profitirati korisnici, no još ćemo morati malo pričekati dok se na tržištu ne pojave aplikacije napravljene po „standardu“ Googlea.

 

Novi fontovi – Napokon će svi developeri Android aplikacija moći koristiti različite fontove, te „težinu“ (veličinu) fonta i tako malo personalizirati svoju aplikaciju. Do sada to nije bilo u potpunosti moguće, ali sa „osmicom“ bi se trebali riješiti svi problemi sa nekompatibilnosti različitih fontova.

Quick settings – Brze postavke su prilično korisne jer možete brzo nešto upaliti ili ugasiti. Android 8.0 nosi sa sobom neke sitne izmjene unutar tih istih postavki. Opcije Wi-Fi, Cellular, Bluetooth i Do Not Disturb će sada biti istaknuti i imati će dvojnu funkciju. Klikom na ikonicu ćete ih moći brzo paliti/gasiti, a klikom na ime ćete dobiti mini meni sa dodatnim opcijama. Uz to, trebali biste tu još imati hrpu drugih ikonica za upravljanje mobitelom.

App badge – Android O ima napokon nativno podržane bedževe za ikonice. Ako ne znate to su najčešće oni mali brojevi koji se vide na ikonici i često predstavljaju broj notifikacija koje imate ili broj poruka koje su vam nepročitane. Sada će to aplikacije moći koristiti i moglo bi biti korisnije nego „obične“ notifikacije. Pogotovo za aplikacije poput kalendara koji vam mogu pokazivati broj događaja u današnjem danu ili broj svih budućih događaja koje imate zapisane.

 

System UI Tuner – Android Nugat, odnosno 7.0 je donio mogućnost osposobljavanja sistemskog UI tunera, odnosno mogućnost da sami neke segmente Androida prilagodite svojim potrebama. U Androidu 8.0 naći ćete to isto u Settings > System. U sedmici je ovaj meni bio skriven i morali ste ga sami osposobiti, tako da preko 90 posto korisnika nije ni znalo da to ima na mobitelu.

U svakom slučaju, UI tuner će vam dati hrpu mogućnosti. Jedna od njih je mogućnost da sami izaberete kako će izgledati vaš „Status bar“. Tako ćete moći dodati i maknuti određene aplikacije (ikonice), pa ćete si u njega staviti one koje koristite i od kojih imate koristi. Također, tu će biti i mogućnost da uključite opciju da vidite koliki postotak baterije imate i još mnogo toga.

Navigation bar – Slijedeća na redu je navigacijska traka. Ona dolazi sa mnoštvom ‘cool’ opcija, a sami ćete moći odabrati izgled i poziciju ikona u navigacijskoj traci. Možete odabrati između opcija: normal, compact, left-leaning i right-leaning. Oni koji imaju veće ekrane će sigurno iskoristiti mogućnost „guranja“ ikonica lijevo ili desno.

 

Audio – Sony je „donirao“ Googleu svoj LDAC codec koji će biti ugrađen u Android 8.0 što znači da će svih oni sa Bluetooth slušalicama imati mnogo kvalitetniji zvuk. Ali to nije sve – Google će implementirati još i aptX, aptX HD, SBC i AAC. Samim time bi oni koji vole slušati glazbu na svojim uređajima trebali biti zadovoljniji.

 

Podrška za fizičke tipkovnice – Pošto raste potražnja za fizičkim tipkovnicama koje se mogu koristiti na Android uređajima, Google je odlučio napraviti nešto po tom pitanju. Naravno, radi se o boljoj nativnoj podršci za takve hardver, ali i planiraju uvesti neke novitete. O čemu je riječ, vidjeti ćemo vrlo brzo jer informacije dolaze na kapaljku.

Limitiranje pozadinskih procesa – Google je odlučio ozbiljno se pozabaviti aplikacijama koje troše puno baterije i resursa operativnog sustava. Sada će se određene stvari limitirati i aplikacija neće samo tako moći koristiti resurse koliko joj treba nego će ih morati optimizirati. Za to će biti zadužen neki „job“ u pozadini koji će nadgledati otvorene aplikacije i paziti koliko troše i „guše“ li rad uređaja. Ako da – gasiti će ih i limitirati im se korištenje resursa.

Ovo je samo mali pregled nekih novih mogućnosti, a biti će ih barem još toliko. Vjerujemo da će Google sa novom verzijom OS-a podignuti Android na jednu novu razinu i jedva čekamo vidjeti odgovor od Applea. I oni će uskoro predstaviti novi iPhone i vjerojatno novi iOS, pa će biti zanimljivo napraviti usporedbu ova dva operativna sustava i što su novog donijeli svojim korisnicima.

 

Piše: B.P.

2 Komentari

  1. Zaboravili ste spomenuti da ce se u android o “driveri” moci preuzimati i azurirati direktno s play storea.

Komentiraj