Iako su Microsoft i Linux ponekad na suprotnim stranama i imaju vojsku svojih korisnika, u zadnje vrijeme sve je bliža suradnja dotičnih. Microsoft puno ulaže u Linux, puno ulaže u razvoj softvera koji će se moći, ili se već mogu, pokrenuti na Linuxu i Microsoft aktivno sudjeluje u open source zajednici. Da vam je ovo netko rekao prije 10 ili 15 godina, rekli biste mu da je to nemoguće da će se dogoditi. I bili biste u pravu.

Prije točno 15 godina, Steve Ballmer – bivši CEO Microsofta – je rekao da je Linux rak koji je zarazio hrpu računala. To je rečeno na jednoj velikoj konferenciji u Americi. 15 godina poslije – ista kompanija, ali novi čovjek na čelu iste (op.a. Satya Nadella). Microsoft i Linux idu ruku pod ruku u određenim poljima i zajedno su odlučili graditi pojedine proizvode, o čemu će biti riječi u ovom tekstu. Možda je nevjerojatno za povjerovati, ali to je dobra stvar za nas, za krajnje kupce i korisnike.

Microsoft i open source

Ono što je u ovoj cijeloj priči najzanimljivije je činjenica da se Microsoft godinama opirao open source projektima. Tada su tvrdili da se softver mora plaćati, a i realno gledajući, živjeli su od prodaje softvera. Danas je priča nešto drugačija – danas Microsoft živi od velikog spektra različitih usluga (i softvera, ali ne samo od njega) i logičan korak naprijed je da krenu u spomenuti svijet. Microsoft je trenutačno kompanija koja ima najviše programera na GitHubu koji im pomažu ispravljati bugove, dodavati feature i slično. Čak su „pobijedili“ i svemoćni Facebook, Docker, Google, Apache i mnoge druge renomirane kompanije.

2

Prije 10 godina Microsoft je lansirao CodePlex ali su s vremenom ipak prešli na GitHub i sve svoje projekte prenijeli na isti. Možete većinu ovdje naći i sudjelovati u razvoju ako imate volje i znanja.

To prebacivanje na GiHub je Microsoftu dalo jednu novu brzinu, počeli su rapidno rasti na GitHubu, a i interno u kompaniji su napravili „mindshift“, odnosno počeli malo drugačije razmišljati. Tu se moramo sjetiti jednog od ponajboljih Microsoftovih programera – Scotta Hanselmana koji je to predvodio i koji je „otvorio“ neke od najpopularnijih Microsoftovih alata prema javnosti. Nedavno su tim istim alatima se pridružili i PowerShell, Visual Studio Code, JavaScript engine itd … S druge strane, postoje proizvodi koji se nikada neće „otvoriti“ kao što su MS Office i Windowsi koji generiraju određenu zaradu.

.NET Core

Prije dvije godine Microsoft je krenuo raditi na .NET Coreu – manjem libraryju od .NET Frameworka, ali koji će biti cross platform. Već tada je Core bio open source, ali ga je malo tko uzimao za ozbiljno. Danas je situacija potpuno drugačija. Core je trenutačno u produkciji sa verzijom 1.1, Visual Studio Code je postao jedan od najpopularnijih editora, a i Microsoft je dobio hrpu novih programera koji koji koriste njihove alate. Mnogi su govorili da će zbog .NET Corea pasti prodaja MS licenci, no to nije istina. Da se .NET Core nije dogodio, ti ljudi i dalje ne bi koristili Microsoftove alate za razvoj softvera. Ovako mogu i budu, tako da je to definitivno korak unaprijed. Dapače, ti isti developeri će možda razmisliti o kupovini licence za Visual studio, Xamarin ili će možda deployati aplikacije na Azureu. Vjerujemo da će takvih biti jako mnogo i to će zasigurno biti dodatni profit za Microsoft. No, nije ni profit vjerojatno jedino što Microsoft gura u ovom smjeru. Mnogo je tu novih izazova, novih tržišta koje oni žele „pokoriti“. Nije sve crno ili bijelo.

3

Ono što je nama zanimljivo kod Corea je činjenica da se razvoju priključilo preko 18.000 programera na GitHubu, te preko 1.300 kompanija! Probali smo .NET Core i sviđa nam se. Jako je lightweight, radi odlično i na Linuxu i macOS-u, brz je i sve što je do sada prebačeno iz „pravog“ frameworka u Core radi gotovo savršeno. Naravno da mnoge stvari nedostaju, ali će s vremenom biti implementirane. Zapravo, mogle bi biti i bolje jer će se nedostaci iz full .NET frameworka ispraviti kod prebacivanja u Core. Ako niste probali, svakako preporučamo jer ćete takve aplikacije moći staviti u produkciju na Linux serverima koji koštaju mnogo manje od Windows servera i njihovih licenci.

Ako ste pomislili da bi Linux mogao ugroziti Microsoft (ili obrnuto) varate se. Ovo je trenutačno jedna zanimljiva ‘veza’ između dvije različite, a opet vrlo slične, zajednice. Svaka zajednica i dalje ima svoju bazu korisnika, a sa ovom suradnjom obje zajednice će imati koristi. Ne može bolje od toga.

Mnogo je riječi o ovome bilo i na nedavnoj Connect() konferenciji i nadamo se da će se dotična suradnja i dalje nastaviti.

Linux Fundation

Nakon .NET Corea, Microsoft nas je opet iznenadio. Objavili su da će postati dio Linux Fundation grupe i to kao platinum član. To znači da će platiti „članarinu“ u iznosu od 500.000 dolara i samim time postati jedan od najistaknutijih članova spomenute fundacije. Izvršni direktor Linux Fundationa, Jim Zemlin, je rekao da Linux i Microsoft imaju dugu povijest, no Satya Nadella je napravio zaokret od 180 stupnjeva i to je jedan od ključnih momenata. Kao što smo već rekli, Microsoft je postao jedan od najvećih igrača na open source tržištu sa ogromnim brojem programera. Uz to, praktički su implementirali cijeli Canonicalov Ubuntu u Windowse 10, donijeli su SQL server na Linux (uskoro nešto više o tome), otvorili .NET platformu (op.a. Core), te surađuju sa kompanijama Red Hat, SUSE i sličnima. To su neke stvari o kojima se malo zna, no očito Microsoft želi partnerstvo sa takvih kompanijama, a ne rivalstvo.

No, to je Microsoftova strana, a što je sa Linux stranom, odnosno open source zajednicom? Ona je podijeljena – jedni misle da je to dobra stvar, jedni su skeptični, a treći su bili ogorčeni. Ovi potonji vjerojatno ne vjeruju velikim korporacijama i misle da Microsoft ima neke skrivene motive. Ali kao što je Jef Zemlin rekao – mnoge kompanije, ne samo Microsoft, idu u open source smjeru, tako da tu nema ništa neobično i o tome se diskutira već duže vrijeme. Za primjer ćemo uzeti kompanije Cisco, Fujitsu, HPE, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm, Samsung … koji također surađuju sa open source zajednicom te su također platinum članovi Linux fundacije.

4

Napomenimo još samo da Microsoft i Linux zajednica tijesno surađuju i na Microsoftovom alatu, odnosno platformi, Hyper-V koja se konstantno optimizira, posebno za Linux distribucije kako bi one mogle bolje raditi na toj istoj platformi. Sve u svemu, jako smo zadovoljni onime što smo do sada vidjeli i kao aktivni korisnici Microsoftovih alata, očekujemo daljnju suradnju i još bolje cross platform alate.

SQL Server na Linuxu, Visual Studio na Macu

Kada pričamo o Microsoftovim alatima i cross platform alatima, ne smijemo zaboraviti SQL server i Visual Studio.

Microsoft je na Connect() konferenciji najavio novi SQL Server, ali će osim za Windowse, doći po prvi puta i za Linux. Svi oni koji razvijaju aplikacije na Linuxu, Windowsima, macOS-u, će moći deployati aplikaciju na Linux server.

Sama instalacija SQL Servera će biti izuzetno jednostavna i moći ćete ju pokrenuti preko komandne linije na Linux distribuciji koju koristite. Ako recimo želite instalirati SQL Server na Ubuntu, dovoljno je da izvršite iduće naredbe (bez navodnika):

 „curl https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc | sudo apt-key add -“

„curl https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/16.04/prod.list | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/msprod.list“

„sudo apt-get update“

„sudo apt-get install mssql-tools“

5

I to je to. Dobiti ćete SQL Server na svoju distribuciju. Sada je to još u preview verziji, ali možete probati ukoliko želite. Mi vam ipak preporučamo da se strpite do sredine 2017.-te godine kada bi ova verzija SQL Servera mogla doći na tržište. Ono što nas veseli je da će se sada moći napraviti Linux datacentri na kojima ćemo moći jeftinije deployati produkcijske verzije naših aplikacija koje smo napisali na .NET platformi. Vjerujemo da će mnogi i uštedjeti nešto novaca zbog toga.

Što se tiče Visual Studija, moramo reći da nas je ova vijest malo iznenadila jer smo mislili da će se Microsoft zadržati na Code editoru i da neće razvijati VS za macOS. Na svu sreću – pogriješili smo. Tjedan dana prije Connect() konferencije u javnost je procurila vijest da Microsoft intenzivno radi na Visual Studiju za macOS jer očekuju da će mnogi sa Apple računalima prigrliti razvoj softvera sa njihovim alatima. Možemo se složiti s njima, jer mnogi imaju na svojim Mac računalima instaliran bootcamp sa Windowsima kako bi mogli razvijati takve aplikacije, a sada će to biti mnogo jednostavnije jer ćete aplikacije razvijati iz macOS-a.

6

Visual Studio je možda i najbolji IDE na tržištu, tako da ne sumnjamo u njegovu kvalitetu iako ga još nismo imali prilike isprobati. Situacija je ista kao i sa SQL Serverom – dostupna je tek preview verzija. Stoga nam ne preostaje nitša drugo nego strpiti se još malo jer će 2017.-ta godina biti odlična. Barem se mi tome nadamo.

Piše: B.P.

Komentiraj