Univerzalne aplikacije, koje su to aplikacije najbolje i najkorisnije? Koje biste univerzalne aplikacije trebali skinuti kada instalirate nove Windowse 10.

Microsoft je sa Windowsima 8 predstavio Univerzalne aplikacije, a usavršio ih je tokom razvoja Windowsa 10. Riječ je o aplikacijama koje možete pokrenuti na Windowsima 10, odnosno na stolnim i prijenosnim računalima, tabletima, pametnim telefonima, Xboxu… Aplikacije imaju praktički isti UI, rade identično na svim uređajima i međusobno se sinkroniziraju. Jako korisno, no treba pričekati da programerska zajednica počne raditi ovakve aplikacije.

 

Univerzalne aplikacije nisu novitet, one su predstavljene sa Windowsima 8/8.1 ali nisu baš bile izrazito popularne, a Microsoft se nada da će sada biti jer su usavršili svoju platformu za razvoj univerzalnih platformi, možete razvijati aplikacije za mnogo uređaja odjednom, a i Windowsi 10 bi trebali biti zadnji veliki Windowsi u slijedećih 10-ak godina, tako da bi univerzalne aplikacije trebale biti dugo s nama.

Uz to, Microsoft je napravio novi Visual Studio koji će vam olakšati razvoj ovih aplikacija, pa zato nema isprike zašto ih ne biste trebali isprobati. Ako ste programer, onda ih možete i sami pokušati razviti, te eventualno prodavati. U svakom slučaju – jako korisno i nadamo se da će ova vrsta aplikacija zaživjeti u bližoj budućnosti.

univerzalne aplikacije
Microsoft želi imati Windowse 10 na milijardu uređaja, a u tome će im pomoći i univerzalne aplikacije ukoliko ih zajednica
prihvati

 

Zašto univerzalne aplikacije?

Microsoft već neko vrijeme radi na Univerzalnim aplikacijama, a kulminacija svega toga je bila u Windowsima 10. Dotične aplikacije se vrte na jednoj, univerzalnoj jezgri koja je ugrađena u sve Microsoft uređaje i ona vam omogućuje da jednu aplikaciju pokrećete na svim uređajima. Tako ćete aplikaciju moći pokrenuti na telefonu koji vam se nalazi u džepu, na tabletu, laptopu ili PC-ju koji vam se nalazi na radnom stolu, te na Xbox konzoli u vašoj dnevnoj sobi.

Zapravo, možete te iste aplikacije pokrenuti i na HoloLensu, Surface Hubu, IoT uređajima … Svi spomenuti uređaji mogu pristupiti jednoj trgovini (engl. Store), skinuti aplikaciju i koristiti je. Programeri će naravno moći postaviti aplikaciju na Store te ju distribuirati za određenu svotu novca ili potpuno besplatno.
Zašto se Microsoft odlučio na univerzalne aplikacije? Razloga je puno, no najočitiji razlog je taj što korisnici koriste jako puno uređaja i žele na svim uređajima iste aplikacije, isto iskustvo korištenja i žele da se aplikacije međusobno sinkroniziraju, odnosno da na svim uređajima imaju sve svoje podatke koje su unijeli u aplikaciju. To do sada niste imali.

Imali ste situaciju da se aplikacije posebno razvijaju za web, posebno za mobilne uređaje, posebno za desktop računala … To je ogroman posao, čak i za velike kompanije, a kamoli za „obične“ programere koji sami razvijaju aplikacije i žele biti prisutni na svim uređajima. Univerzalne aplikacije bi vam trebale dati iskustvo korištenja kao na mobitelu, odnosno razvoj bi trebao ići u tom smjeru.

Naravno, pitanje je bilo kako bi takve aplikacije izgledale na desktop računalima (ili laptopima)? Izgledale su prilično dobro, no korisnici nisu baš najbolje prihvatili Metro (pardon, Modern) sučelje koje je Microsoft predstavio sa Windowsima 8(.1), pa su aplikacije sada malo izmijenjene, dok su Windowsi skroz promijenjeni.

windows store
Možete ih skinuti sa Windows Storea koji je zajednički svim uređajima

 

Sama platforma za razvoj aplikacija je dorađena na način da programer stvarno mora samo jednom napisati kôd, samo jednom mora napisati poslovnu logiku, te kreirati UI. Problem sa sličnim platformama je što vam one omogućuju da jednom napišete programski kôd, no to je bilo možda nekih 60-70 posto. Ostalo ste morali za svaki uređaj prilagoditi. UI za mobilne uređaje, UI za desktop i tako dalje.

Sada je to svedeno na minimum i ne morate praktički ništa raditi. Kada završite sa razvojem aplikacije, napravite jedan paket i taj paket uploadate (postavljate) na Store. Taj paket korisnici skidaju na bilo koji uređaj i pokreću bez ikakvih problema. UI se naravno prilagođava svakom ekranu individualno i nije isto da li aplikaciju pokrećete na full HD 27 inčnom ekranu ili na tabletu od 7 inča.

univerzalna aplikacija
Univerzalne aplikacije se grade na zajedničkoj “bazi” pa se zbog toga mogu pokrenuti na mnogim uređajima

 

Prednosti univerzalnih aplikacija

Platforma za izgradnju univerzalnih aplikacija je napravljena da vam pomogne i olakša razvoj aplikacija, ali da dobijete određenu konzistentnost, fleksibilnost i da napravite iznimno unikatnu aplikaciju koja će korisniku pružiti unikatno iskustvo korištenja bez obzira na kojem uređaju on pokrenuo istu.

To je omogućeno uz:

  • – Adaptivni UX – Dizajn je nešto što će korisnik prvo zamijetiti i nešto po čemu će korisnik „ocijeniti“ aplikaciju. Adaptivno prilagođavanje UI-ja je odlično jer se tokom pokretanja aplikacije UI prilagodi uređaju. Tako dobijete da na ekranu imate točno ono što trebate imati, a u ovisnosti o uređaju aplikacijom upravljate mišem, tipkovnicom, prstom, stylusom …
  • – Screen layout – Ovaj segment, kao i korisničke kontrole (user controls) se nadovezuju na prošlu točku. Microsoft je omogućio da kod kreiranja layouta, odnosno dizajna aplikacije više ne morate u zaglavlje upisivati veličine ekrana i brinuti o tome. To će odraditi njihova platforma, a na vama je samo da sve posložite što će korisnik vidjeti i moći koristiti.
  • – User controls – Kod pokretanja aplikacije, aplikacija će prepoznati uređaj na kojem se pokreće i prilagoditi kontrole tom uređaju. Tu se vraćamo na upravljanje tim kontrolama. Aplikacija će se prilagoditi tome da li koristite miš, tipkovnicu, prste … kako upravljate njome.
  • – Cloud bazirani servisi – Windowsi pružaju puno cloud servisa za korištenje, kao što su WNS (Windows Notification Services), Windows roaming dana, Windows credential locker, OneDrive, Cortana AI, Azure … koje možete integrirati u vaše aplikacije.Što više servisa koristite, to je aplikacija kompleksnija i teže ju je razvijati, no zasigurno će to korisnici cijeniti.

U svakom slučaju, platforma za razvoj univerzalnih aplikacija je dorađena, nudi pregršt alata, servisa, API-ja … tako da nemate izliku da ju ne probate. Ili kao korisnik ili kao programer. Mi ćemo se u nastavku pozabaviti najboljim Univerzalnim aplikacijama koje možete skinuti, a naći ćete ih u Windows Storeu. Pokrenite Search alat na Windowsima i upišite Store i to je to.

Najbolje Univerzalne aplikacije

Box/Dropbox

Mnogi cloud bazirani servisi također imaju svoje aplikacije za Windows 10, odnosno čije se aplikacije odlično integriraju u sam operativni sustav. Dvije najbolje aplikacije su definitivno od Boxa, odnosno Dropboxa. Radi se o dva različita servisa, no u biti su vrlo slični i nude korisnicima slične mogućnosti. Pretpostavljamo da koristite jedan od cloud servisa, bez obzira da li je to jedan od dva spomenuta ili neki drugi – Gdrive, OneDrive, MEGA, SpiderOak (op.a. naša preporuka!)…

univerzalne aplikacije dropbox
Dropbox – također postoji univerzalna aplikacija koja će vam pomoći da vrlo brzo pošaljete podatke u oblake, te da ih skinete

 

Što se tiče Boxa i Dropboxa njihove aplikacije su fantastično napravljene i sama integracija servisa u operativni sustav vam omogućuje da putem desnog klika mišem (na datoteku ili mapu) u sekundi uploadate sadržaj u svoje cloud spremište. Recimo da ste napisali izvješće za posao ili seminar za školu/fakultet i želite ga pohraniti na sigurno mjesto. Desnim klikom miša na dotičnu datoteku dobivate standardni meni koje je ugrađen u Windowsima, ali i dodatne opcije od cloud servisa.

Klikom na opciju – „pošalji na Drobox“ (ili Box) automatski Windowsi šalju datoteku u vaš cloud i datoteka se nalazi „u oblacima“. To je super jer onda tu istu datoteku možete skinuti na bilo koji uređaj koji ima pristup Internetu – tablet, smartphone, PC i tako dalje. Kada otvorite jednu od ove dvije aplikacije, vidjeti ćete popis svih datoteka koje imate u oblacima, te detalje o istima.

Ono u čemu se ovi servisi razlikuju su prvenstveno veličina prostora kojeg dobijete besplatno, te u sitnim detaljima. Sve ostalo je isto. Ono što se nama ne sviđa kod ova dva servisa je sigurnost, odnosno niti jedan nema kriptirane podatke na svojim serverima i bilo tko ih može vidjeti. Ipak se nadamo da pristup udaljenim serverima nema baš puno ljudi, te agencija koje vole ovakve servise.

Deezer

Na tržištu postoji nekoliko glazbenih servisa vrijednih pažnje, a to su Spotify, Deezer, Pandora, Apple Music … Sve su to servisi putem kojih možete služati glazbu „on-demand“, odnosno kada poželite i kada imate Internet konekciju. Mi smo probali sve spomenute (i još neke dodatne) servise i moramo reći da su razlike između njih minimalne. Jedan servis nudi veću kvalitetu glazbe, drugi nudi mogućnost da dio glazbe skinete na uređaj kako biste ju slušali offline, treći vam nudi pristup ekskluzivnom sadržaju i tako dalje.

univerzalne aplikacije deezer
Deezer – Konkurencija Spotifyju sa vrlo sličnim izborom glazb

 

No, to su povlastice koje ćete manje koristiti, a sama srž servisa je jednaka. Imate milijune pjesama na izbor, a na vama je da odaberete onu koja vam se sluša i nju si puštate. Deezer nam se svidio jer i u besplatnoj inačici imate jako malo reklama između pjesmama, kvaliteta glazbe je solidna, a putem ove aplikacije možete odmah iz Windowsa slušati svoje omiljene izvođače.

Aplikacija je relativno dobrog grafičkog dizajna i brzo radi. Što se nas tiče, više od toga nam i ne treba. Kada smo već spomenuli reklame, napomenimo samo da to imaju svi servisi, a kupovinom, odnosno plaćanjem mjesečne naknade tih reklama nema.

Microsoft Sway

Ako imate Office 365, tada ste vidjeli da na raspolaganju imate jedan relativno novi alat – Sway. Riječ je o „naprednijoj“ verziji PowerPointa. PowerPoint već godinama korisnicima služi za izradu prezentacija. One mogu biti bolje ili lošije, što ovisi o vašoj vještini da napravite dobru multimedijalnu prezentaciju, te o sadržaju koji prezentirate.

univerzalne aplikacaije microsoft sway
Sway – novi proizvod u Office 365 paketu, a pomoći će vam da napravite bolju prezentaciju

 

No, i najzanimljiviju temu možete „pokvariti“ sa lošom prezentacijom. Zato je tu Sway. Riječ je o alatu putem kojeg možete raditi mnogo bolje prezentacije, no ne uz pomoć običnih slajdova, nego u obliku priče. Uz ovaj alat možete napraviti interaktivnu prezentaciju koja je zaokupiti onoga tko ju gleda. To možete iz razloga što Sway možete povezati sa OneDriveom, Twitterom, možete mu dodati grafove, crteže, GIF-ove i sve što vam srce poželi.

Zamislite prezentaciju sa tweetovima koji se ažuriraju u realnom vremenu. Tako nešto ne možete dobiti sa PowerPointom. Nemojte nas krivo shvatiti – PowerPoint je odličan alat koji će se i dalje koristiti, no Sway je u nekim situacijama mnogo praktičniji i bolji. Ova aplikacija će vam pomoći da u trenu pokrenete Sway, napravite „priču“ i na jedan klik mišem ju spremite u oblake. Svakako preporučamo.

univerzalne aplikacije flipboard
Flipboard – vaš digitalni časopis, svakako pogledajte

 

Flipboard

Ako nikada niste probali Flipboard, svakako ga probajte. Riječ je o aplikaciji koja je zapravo vaš osobni magazin. Radi se o aplikaciji koja vam nudi pregršt kategorija (priličan broj ih je vezan uz ICT), a vi si sami odaberete one kategorije koje su vam zanimljive. U ovisnosti o tim kategorijama, generira se vaš časopis. Nešto kao RSS, samo što ne dodajete izvore sami, nego to Flipboard radi za vas.

U početku je algoritam slaganja priča bio relativno loš, no sa novim verzijama je postao mnogo bolji i usudili bi se reći da je to sada jako, jako dobra aplikacija. Sve priče koje dobivate možete pročitati, podijeliti na društvenim mrežama, poslati emailom. Odlična aplikacija, a pošto morate imati korisnički račun, sve priče će vam se pojavljivati na svim uređajima na kojima imate Flipboard.

PhotoEditor

Kada netko spomene uređivanje slika, svima na pamet padne Adobeov PhotoShop. I dok je dotična aplikacija namijenjena prvenstveno onima koji se bave uređivanjem slika i fotografija, većini korisnika je dovoljan i nešto „lakši“ alat. Jedan od tih alate je i PhotoEditor.

Mogli bismo ga usporediti sa GIMP-om ili Paint.NET-om. Riječ je o aplikaciji koja nudi solidan broj alata i uz pomoć nje možete napraviti mnogo toga na slici. Od standardnih efekata koje imate na raspolaganju, do uklanjanja crvenih očiju, izbjeljivanja zubi i slično. Aplikacija radi prilično dobro, imate na raspolaganju čak i filtere kao na Instagramu, lako ju je koristit…

Nama se sviđa isključivo zbog toga što je jako lagana aplikacija, brzo učitava slike, te ih isto tako brzo i obrađuje. Ako treba alat za uređivanje slika „on-the-fly“, ovo je alat za vas. Instalirati ju možete preko Storea sa jednim klikom miša, te će se ona bez problema integrirati u vaš operativni sustav.

vlc
VLC je nama omiljen player za multimedij

 

VLC for Windows

Ova aplikaciji radi na svim verzijama Windowsa od Windows XP do Windowsa 10. U uvodnom dijelu smo rekli da je Windows 8 uveo univerzalne aplikacije, a Windows 10 ih je doradio, odnosno donio je određena poboljšanja. U Storeu postoji aplikacija „VLC“ i nju bez problema instalirate na Windowse 10. Radi se o klasičnoj VLC aplikaciji, samo što ju niste skinuli sa službenih stranica, nego ste ju skinuli sa Storea i integrirali u OS.

Radi jednako dobro, samo što ovako malo drugačije izgleda. Naravno, svi meniji i opcije su na broju. Ono što mi volimo kod VLC-a je ogromna podrška za razne audio i video formate pa uz VLC ne trebate niti jednu drugu aplikaciju. Čak je moguće i stream-ati razne evente sa Interneta kroz istu, što je dodatni plus. Ako gledate filmove, a skidate ih u razno raznim formatima, VLC će biti idealna aplikacija za vas.
univerzalana windows aplikacija weatherbug

 

WeatherBug

Ako ste jedna od onih osoba koje vole znati kakvo nas vrijeme čeka i kakve temperature će biti tokom dana, preporučamo vam aplikaciju WeatherBug. Riječ je o relativno zanimljivoj aplikaciji kojoj je glavni cilj dati vam informacije o vremenu, no iza toga se krije još mnogo toga. Točnije, krije se jako puno detalja koji bi mogli zanimati i one koji se ne bave vremenom, odnosno nisu stručnjaci za ovo područje.

Tako će vam ova aplikacija ponuditi pregled vremena za jedan, dva ili više dana (dugoročna prognoza), dati vam uvid u temperature i njeno kretanje kroz određeni vremenski period, upozoriti vas na moguća nevremena ili nesnošljive vrućine (op.a. kao što je bilo mnogo puta ovog ljeta), prikazati vam tlak zraka …

Uz to, možete izabrati i iz koje meteorološke stanice ćete primati podatke, no to se prvenstveno odnosi na ljude u većim gradovima i državama. U Hrvatskoj se informacije više-manje primaju iz jedne ustanove i iz jednog izvora. Bez obzira na to, vrlo kompletna aplikacija koja dobro dođe.

Piše: B.P.

Komentiraj