TweakNow Power Pack je besplatan set alata za optimizaciju računala i upravljanje raznim postavkama. Tokom svakodnevnog rada na računalu ono postane prepuno nepotrebnih stavaka u Registry-u i raznim datotekama koje više ne trebate.

U te i mnoge druge svrhe poslužiti će nam TweakNow koji pomoću mnogo korisnih alata može dovesti računalo u top formu. Krenimo redom što nam sve ova aplikacija nudi. Prvo što vidimo je Quick Optimizer, u kojemu označimo koje poslove želimo da program obavi i po završetku dobijemo potpuno izvješće o gotovom poslu.

TweakNow-PowerPack-Professional

 

To obuhvaća čišćenje računala od zaostalih dijelova uklonjenih programa, brisanje tragova koje smo ostavili surfajući internetom, uklanjanje Windows privremenih datoteka, čišćenje Registry-a, razne optimizacije Windows postavki i konfiguracija mreže.

tweaknow set alata za optimizaciju računala

 

Iduće funkcije namijenjene su rješavanju problema, a uključuju popravljanje putanja do ikona datoteka kako bi se ispravno prikazivale i reset mrežnih postavki ukoliko imate problema sa spajanjem na internet.

Sljedeća skupina alata nalazi se pod nazivom Windows Secret, a pruža mogućnosti poput zabranjivanja određenih radnji pri navigaciji internetomkao što je zabrana preuzimanja datoteka sa interneta, ili zabrana brisanja IE povijesti pretraživanja.

Osim na Internet Explorer, zabrane se mogu odnositi i na Control Panel što se može pokazati korisnim ako se radi o javnom računalu gdje ne želite da svatko ima pristup svim postavkama. Tako se može odabrati koje stavke u kontrolnoj ploči su vidljive, a koje ne, mogućnost zabrane promjene Windows tema, pozadine, screen saver-a i dr.

Moguće je sakriti određene stavke i sa radne površine, zabraniti kontekstualni izbornik ili očistiti radnu površinu od nekorištenih prečaca. Od mrežnih postavki možemo upravljati QoS (Quality of Service) bandwidth-om, HTTP vezama i odrediti tzv. Time to Live.

Imamo mogućnost upravljanja sa stavkama Start Menu-a pa tako možemo sakriti one koje ne želimo da drugi vide. Od ostalih stvari iz ovog dijela vidimo ograničavanje dopuštenja korisnicima da se prijave u sustav, zadavanje lozinke prije instalacije programa (onemogućavanje svakome instalaciju programa) i skrivanje kompletnih lokalnih diskova.

Idući set alata je namijenjen čišćenju računala od nagomilanog smeća. Disk Cleaner će skenirati cijeli disk i ukloniti nepotrebne i zastarjele datoteke, Disk Usage Analyzer će vam pomoći otkriti na što trošite diskovni prostor, Registry Defragmenter će posložiti i optimizirati stavke vezane za Registry.

Tu su još i alati za temeljito brisanje datoteka Secure Delete, alat za određivanje koji procesi će se započeti sa Windowsima – Startup Manager i Track Cleaner koji će pobrisati tragove koje ostavljate na računalu putem raznih zapisnika u Windowsima, podataka o pretraživanju interneta i razno raznih aplikacija.

Idući alat je System Information koji će vam dati kompletan uvid u hardverske karakteristike sustava i po želji generirati izvještaj. Pod stavkom Miscellaneous Tools kriju se neki dodatni alati koji ne pripadaju niti jednoj od spomenutih grupa.

Imamo Auto Shutdown opciju kojom možemo namjestiti u koliko sati želimo da se sustav ugasi, da se odjavimo iz sustava ili da pokrenemo hibernaciju. Postoji i ugrađeni task manager koji radi poprilično iste poslove kao i trenutni ugrađeni u Windows sustav.

RAM Optimizer će analizirati iskorištenje radne memorije i pokušati osloboditi određenu količinu podataka što je možda bilo korisno dok računala nisu imala po više GB radne memorije.

Posljednja stavka u ovom dijelu je Virtual Desktop koji omogućuje korištenje više radnih površina slično kao što je to napravljeno na recimo Linux distribucijama te je moguće koristiti do četiri radne površine odjednom.

Ovime smo završili pregled najbitnijih funkcija TweakNow aplikacije i moramo priznati da postoji na tržištu mnogo sličnih proizvoda koji bi ove usluge znali dobro naplatiti, međutim TweakNow je besplatan i to ga čini veoma dobrim kandidatom u svrhu optimizacije računala.

Alata i mogućnosti mu nedostaje, a posjeduje i neke koje komercijalne verzije nemaju tako da ukoliko trebate ovakav softver probajte sa TweakNow.

Piše: H.G.

Komentiraj