Odavno je upravljanje računalom putem Interneta ili lokalne mreže prestalo biti fantazija. Windows nudi aplikaciju imena Remote Desktop pomoću koje se možete spojiti na drugo računalo i upravljati njime. TeamViewer ide korak dalje dajući vam sigurnost i mnoštvo opcija koje će vam zatrebati prilikom ovakvog načina rada.

TeamViewer: Sigurnost na prvom mjestu

Sa Teamviewer-om možete spojiti 2 ili više bilo koja uređaja sa OS-om poput računala, laptopa, tableta, mobitela i slično. Ovo je najnapredniji program na tržištu za udaljena spajanja putem interneta i nudi potpuno besplatnu verziju. Instalacija je jednostavna.

TeamViewer na računalo se može instalirati na dva načina. Prvi način je klasična instalacija u kojoj program instalira potrebne module koji se pokreću zajedno sa sustavom. U tom slučaju prilikom sljedećeg pokretanja sustava dočekat će vas i pripadajuća ikona u taskbaru.

Druga vrsta podrazumijeva samo pokretanje aplikacije bez ikakvog dodatnog zapisivanja na vaš tvrdi disk. Nakon završetka instalacije ili pokretanja samog programa vi ste spremni za spajanje na udaljeno računalo. Spajanje se vrši upisivanjem “session ID” broja (koji je jedinstven za svako računalo) i pripadajuće zaporke.

Nakon unosa potrebnih podataka sigurna veza bit će kreirana vrlo brzo i pred vama će se otvoriti prozor na kojemu je prikazan desktop udaljenog računala. TeamViewer daje administratorske ovlasti kod spajanja na udaljeno računalo, tako da u teoriji ne bi trebalo biti problema s izvršavanjem bilo kojeg tipa naredbe.

Sama veza ostvarena je pomoću servera na koji je spojeno vaše i udaljeno računalo, a po riječima tvoraca tako je zaštićena da čak ni oni sami ne mogu nadgledati koji se podaci prenose tijekom komunikacije među računalima.

 

TeamViewer: Katica za sve

Osim što ovaj program možete koristiti za spajanje na udaljeno računalo, za prenošenje podataka sa svog računala na udaljeno i obrnuto, možete i snimati svoje aktivnosti na udaljenom računalu ili kreirati VPN konekciju. Na udaljeno računalo koje se nalazi u vašoj lokalnoj mreži možete se spojiti ukoliko znate njegovu IP adresu.

Da biste omogućili ovakav vid autorizacije, morate prvo potvrditi takvu opciju na udaljenom računalu, jer u suprotnom takav vid autorizacije neće biti omogućen. Prilikom svakog pokretanja računala, radi sigurnosti, program generira zaporku. Takva zaporka aktivna je sve do ponovnog pokretanja sustava. Želite li, možete kreirati trajnu zaporku koja će vam omogućavati pristup računalu u bilo kojem trenutku.

 

Ukoliko se na udaljeno računalo spajate putem Interneta, u cilju što manjeg opterećivanja veze uvedene su razne optimizacije čija je jedina zadaća što veća brzina rada na udaljenom računalu.

Tako program neće učitavati pozadinsku sliku udaljenog računala, jer bi prijenos te slike znatno usporavao rad. Windows gadgeti koji se neprestano osvježavaju novim informacijama također predstavljaju znatno opterećenje mreže, što rezultira usporenim, ako ne čak i nemogućnošću rada.

Stoga žrtvujte vizualni izgled i dajte prednost funkcionalnosti kako bi vam rad na udaljenom računalu bio što ugodniji. Za kraj smo ostavili informaciju da je ovaj program – počevši od pete, trenutačne verzije – apsolutno besplatan i funkcionalan bez ikakvog ograničenja ako ćete ga koristiti samo za osobne potrebe.

Treba naglasiti da sa najnovijom inačicom TeamViewer 12 možete se spajati između 2 mobitela na daljinu, a podržava sve mobilne OS-ove (Android, IOS, Windows mobile). Ovaj softver se konstantno razvija od 2005 godine, tako da je sa 200 miliona korisnika postao broj 1 u svojoj klasi.

Program je daleko napredniji od Remote Desktopa i možemo vam ga toplo preporučiti ukoliko imate potrebe za spajanje na udaljena računala, bilo putem Interneta ili lokalne mreže. Samo još podatak da TeamViewer ima preko milijardu instaliranih ID-a govori o raširenosti i popularnosti ovog programa diljem svijeta. Slobodno možemo reći da je to jedan od najboljih programa za spajanja računala i zato mu dajemo i našu preporuku.

ZA: mnoštvo opcija, stabilnost, sigurnost, brzina prijenosa podataka do 200 MB/s

PROTIV: ništa posebno

Ocjena: 5/5

Piše: P.K.

Komentiraj