Android OS je operativni sustav osmišljen od strane Googlea, jedne od najvećih i najuspješnijih tvrtki na području tehnologije. Iako Android radi i funkcionira na nešto drugačiji način od ostalih operativnih sustava (pogotovo od Windowsa) i unatoč tomu što se Android ne može baš ”pohvaliti” velikim brojem virusa i ostalih štetnih programa, stvari su se u posljednjih nekoliko godina počele poprilično mijenjati.

Malo po malo, neželjene aplikacije ili kako ih korisnici bolje znaju “malwarei” su počeli biti dio nečega na što treba obratiti sve veću pozornost. Neželjene aplikacije su nažalost postale stvarnost Android OS-a. Unatoč tomu što one sigurno nisu dio Googleovog operativnog sustava, u posljednje vrijeme možemo vidjeti da je takvih aplikacija i programa koji su sve češća pojava na Androidu, sve više i više.

Da bi sebi i svojim korisnicima olakšao borbu protiv istih, Google je odlučio u nadogradnji za Android 7.0 na Android 7.1.1 implementirati novu mjeru borbe protiv neželjenih aplikacija, softvera, malwarea i sličnih štetnih stvari koje mogu pogubno djelovati na svačiji uređaj.

 

Panic mod detektiranjem nepravilnog rada korisnika odmah vraća na Home zaslon

Radi se u biti o ”panic modu” ili detekciji neželjenih stvari koje će operativni sustav moći detektirati na način da se obrati pozornost na to koliko često korisnik pritisne tipku za natrag u određenom vremenu. Provjeravanjem koliko puta korisnik pritisne tipku za natrag operativni sustav će u biti moći premostiti aplikaicju za koju zaključi da se ponaša čudno.

Čim se detekcija otkrije, operativni sustav korisnika u istom trenutku vraća na prvi zaslon ili Home screen. Ovo bi trebalo biti itekako korisno u slučaju da neka štetna aplikacija želi okupirati cijeli zaslon uređaja i ako aplikacija ne dopušta korisniku da se ”izvuče” iz toga.

S obzirom da Android Nougat ima zgodnu mogućnost deinstaliranja aplikacija sa Home zaslona, vraćanjem na Home zaslon korisnik će bez ikakvih problema moći obrisati neželjenu aplikaciju i na taj način otkloniti problem za svoj uređaj. To u stvari znači ovo: recimo da ste upravo skinuli neku aplikaciju. Ne znate je li ona štetna ili ne.

Znate samo da vam se učinila kao aplikacija koja će vam poslužiti svrsi i odlučili ste ju skinuti. No, nedugo nakon skidanja iste opazili ste da se vaš uređaj počeo ponašati čudno. Neki od simptoma su recimo nedopuštanje vraćanja na prvi ili Home zaslon, blokiranje uređaja, nedopuštanje bilo kakve akcije (unatoč tomu što pritišćete tipku za natrag kao manijak) i slične stvari.

U slučaju da se takvo što dogodi, zahvaljujući novoj nadogradnji koju donosi Android 7.1.1, operativni sustav će mjeriti broj pritisaka tipke za natrag i po tome će vidjeti koliko često korisnik pritišće tipku za natrag. Ako operativni sustav zaključi da se nešto čudno događa na uređaju, on aktivira Panic mod i korisnika odmah vraća na prvi ili Home zaslon odakle korisnik onda može obrisati aplikaciju.

Ono što malo iznenađuje jest to što Google nije baš puno govorio o ovom načinu zaštite, načinu koji je u biti vrlo koristan pogotovo ako korisnik slučajno skine neku aplikaciju za koju se ne zna odmah da je štetna. Kako će ovaj oblik i način zaštite funkcionirati ostaje nam za vidjeti, no svaki oblik zaštite protiv malwarea i ostalih štetnih stvari koje se mogu pojaviti na našim Android uređajima su više nego dobrodošle. Hoće li inovativan i nov način zaštite korisnika biti od koristi ili ne – vidjeti ćemo u skoroj budućnosti.

Piše: I.H.

 

Komentiraj