Premda će Englezi za sebe reći kako su upravo oni prvi počeli izrađivati križaljke, još tamo u devetnaestom stoljeću, povijest bilježi da su prvu križaljku na svijetu objavili – Amerikanci. Naime, 21. prosinca 1913. godine New York World u svom nedjeljnom izdanju objavio je novu igru, nazvanu Word-cross Puzzle, čiji se smisao sastojao od upisivanja slova u prazne kvadratiće tako da sva ispravno upisana slova – čitajući vodoravno i okomito – tvore određene riječi koje odgovaraju korištenim tragovima, odnosno definicijama.

Nakon što je igra naišla na više nego pozitivnu reakciju čitatelja, njezin je autor (Arthur Wynne) nastavio i za svako sljedeće nedjeljno izdanje Worlda vrijedno pripremati nove uratke, a nedugo zatim i druge su novine počele uvrštavati križaljke u svoje rubrike kao nezaobilazan dio sadržaja.

Alati za izradu križaljki

Za sastavljanje iole kvalitetnije križaljke nekada je trebalo odvojiti i po nekoliko dana, dobro se oboružati strpljenjem, nastojati pažljivo kombinirati i neprestano zavirivati u raznovrsne enciklopedije i rječnike. Samo se na taj način mogao dosegnuti potreban stupanj iskustva i steći prepoznatljiv “rukopis” autora koji je jamčio dovoljno ozbiljan mentalni izazov, kao i dobru zabavu svima koji prionu njezinu rješavanju.

Međutim, otkako su se za izradu križaljki počeli koristiti specijalizirani programi, postupak njihova sastavljanja u značajnoj je mjeri pojednostavljen i ubrzan. Naime, za ponajveći broj programa ove namjene dovoljno je kreirati što dužu listu riječi kojima će se popuniti prazna polja križaljke, odrediti njezinu vrstu, oblik i veličinu da bi se u svega nekoliko trenutaka generirala efektna križaljka koju je moguće spremiti u željenom formatu, odnosno ispisati.

izrada križaljke
Postoji mnoštvo kvalitetnih programa uz čiju biste pomoć mogli bez imalo muke sastavlti najpoznatije vrste enigmatskih glavolomki

 

EclipseCrossword

S druge strane, iako postoji pravo mnoštvo vrlo kvalitetnih alata uz čiju biste pomoć mogli bez imalo muke sastavljati najpoznatije vrste enigmatskih glavolomki, valja naglasiti da se gotovo u pravilu radi o komercijalnim programima, što će za dobar dio onih koji se ne kane profesionalno baviti izradom križaljki redovito predstavljati znak da ih zaobiđu ili iskoriste ograničene mogućnosti njihovih demo-verzija.

Upravo tu na scenu stupa jedan od ponajboljih besplatnih programa za izradu križaljki, EclipseCrossword, koji možete preuzeti sa stranice

www.eclipsecrossword.com

Nakon što postupak instalacije uspješno privedete kraju, s prvim će vas pokretanjem programa dočekati čarobnjak (wizard) koji omogućuje izbor između kreiranja nove križaljke (I would like to start a new crossword) i učitavanja jedne od križaljki koje ste prethodno spremili (I would like to open a crossword that I have previously saved).

Pod pretpostavkom da još uvijek ne raspolažete nikakvom križaljkom, najprije biste je trebali kreirati, pa označite prvu ponuđenu opciju i kliknite na Next da biste pristupili kreiranju nove liste riječi (Let me create a word list from scratch now) ili izmjeni i dopuni postojeće rječničke baze (I already have a word list or saved crossword puzzle that I will use).

Kreiranje liste riječi i tragova

Kreiranje liste riječi, tj. rječničke baze, predstavlja najzahtjevniji i najsporiji dio postupka izrade križaljke zbog potrebe upisivanja što većeg broja riječi (u polje Word) i tragova koji će poslužiti za njihovo povezivanje s numeriranim poljima (Clue for this word).

Međutim, to je ujedno i najvažniji dio spomenutog postupka jer će program prilikom generiranja križaljke posegnuti za svim onim riječima koje ste prethodno uvrstili u listu (Add word to list). Ako slučajno pogriješite pri upisu pojedinih riječi ili, primjerice, odlučite korigirati upisane tragove tek nakon uvrštavanja riječi u listu, dvostrukim klikom na označenu riječ moći ćete izvršiti željenu korekciju, ali ćete pritom morati kliknuti na opciju Add word to list kako biste ispravljenu riječ vratili u listu. Želite li neku od riječi ukloniti s liste, označite je i odaberite opciju Remove word.

izrdada križaljki

 

Prilikom popunjavanja rječničke baze potrebno je voditi računa o tome da veći broj upisanih riječi osigurava i nešto bolju kombinaciju pojmova koji se međusobno križaju te jamči ispunjenost svih (ili barem što više) korištenih polja nove križaljke.

Također, imajte na umu da križaljka mora biti rješiva, pa nemojte pretjerivati s korištenjem “težih” pojmova, upotrebljavati neprecizne ili nerazumljive tragove ili, pak, upisivati izmišljene riječi.
Ne uspijete li u prvom pokušaju ispuniti sva polja zbog nedovoljnog broja upisanih riječi ili se mučite sa smišljanjem tragova, nemojte olako odustati. Korištenjem rječnika i enciklopedija malo-pomalo uvrštavajte nove riječi u listu i ne opterećujte se brojem praznih polja jer ćete ga ionako postupno smanjivati popunjavanjem rječničke baze.

Na kraju ovog dijela postupka, prije nego što kliknete na Next, preostalo vam je samo spremiti listu (u formatu EWL), pa kliknite na opciju Tools i odaberite Save word list kako bi rječnička baza bila dostupna i za buduće križaljke. Ako biste iz nekog razloga htjeli izbrisati kompletnu listu riječi, putem opcije Tools odaberite Clear word list i zatim kliknite na OK da biste potvrdili svoj izbor.

Generiranje križaljke

Sljedeći korak sastoji se od upisivanja naziva križaljke, imena njezinog autora, kao i datuma kreiranja. Odlučite li kasnije ispisati svoj enigmatski uradak, svi ovi podaci bit će ispisani zajedno s križaljkom (i korištenim tragovima). Ipak, budući da unos spomenutih podataka nije obavezan, ovaj korak slobodno možete preskočiti i još jednom kliknuti na Next.

U posljednjem je koraku potrebno odrediti veličinu križaljke, pa unesite željeni broj polja (koji ne smije biti manji od dvanaest – kako vodoravno, tako i okomito) i kliknite na Next kako biste pokrenuli njezino generiranje. S obzirom na mogućnost pretpregleda, nakon svega nekoliko trenutaka moći ćete provjeriti jeste li zadovoljni rezultatom ili bi ipak valjalo presložiti riječi.

U potonjem slučaju mogli biste odabrati opciju generiranja nove križaljke prema istim parametrima (Make another puzzle like this one) ili se jednostavno vratiti jedan ili više koraka unatrag (Back) kako biste odredili veći broj polja, odnosno još malo popunili rječničku bazu. Ako ste zadovoljni izgledom nove križaljke, odaberite Next radi pristupanja opcijama njezina spremanja, ispisa i izvoza u jednom od dostupnih formata.

Spremanje i eksportiranje

Da biste spremili netom generiranu križaljku (u format ECW), najprije pod karticom Save crossword odaberite istoimenu opciju, upišite željeni naziv i zatim kliknite na Save. Niste li već ranije spremili listu korištenih riječi, možete to učiniti i sada putem opcije Save word list.

Ako namjeravate svoj uradak objaviti na Internetu, odaberite karticu Save as a web page i kliknite na opciju Interactive with JavaScript radi spremanja interaktivne križaljke koja će raditi u novijim web preglednicima ili Interactive with Java applet ako vam je bitno da križaljka radi i u browserima starijeg datuma. Želite li, pak, omogućiti da svi posjetitelji web stranice mogu ispisati vašu novu križaljku (primjerice, kako bi je mogli rješavati olovkom), valjalo bi odabrati opciju Empty grid and clues.

Sljedeća kartica na koju bismo vam skrenuli pozornost jest Publish crossword. Naime, ondje se nalaze sve opcije koje se odnose na izvoz pojedinih elemenata križaljke u jednom od dostupnih formata, radi njihova korištenja u nekom drugom programu (poput Microsoft Worda). Mrežu tako možete eksportirati u format WMF (Windows metafile) ili EPS (Encapsulated PostScript), korištene tragove u format RTF (Rich text format), dok ćete cijelu križaljku moći eksportirati u format Across Lite TEXT.

križaljka

 

Priprema za ispis

Opcijama koje se odnose na ispis (određenog dijela) križaljke možete pristupiti putem kartice Print crossword. Stavite li pod kategorijom Empty puzzle kvačicu samo pokraj stavke Empty puzzle grid, omogućit ćete ispis križaljke koja nije popunjena odgovorima, no praznim biste poljima lako mogli pridružiti i tzv. banku riječi (Word bank) i/ili sve one tragove koji će poslužiti za njihovo povezivanje s numeriranim poljima (Clues).

Ako vam iz nekog razloga treba križaljka koja je već popunjena odgovorima, pod kategorijom Answer key stavite kvačicu pokraj stavke Puzzle grid with answers, a želite li ispisati samo popis tragova s odgovorima, odaberite List of clues with answers. Na samom kraju, nakon što odaberete jednu ili više spomenutih opcija, unesite željeni broj primjeraka križaljke (Copies) i još samo kliknite na Print everything checked above.

Vrijeme generiranja
Iako će EclipseCrossword prilično brzo generirati križaljke, u postavkama programa možete jednostavno promijeniti duljinu trajanja ovog postupka – dovoljno je samo kliknuti na Options i u dijaloškom okviru, pod karticom Crossword, unijeti željeni broj sekundi. Duže vrijeme generiranja omogućit će, dakako, bolje kombiniranje korištenih riječi, a samim time i kvalitetniji rezultat.

Kako do dvoslova?
Kako po defaultu nije omogućeno korištenje dvoslova (lj, nj i dž), program će za njih predvidjeti po jedno polje u križaljci samo ako ste ih prethodno ispravno upisali prateći putanju Options – Language – Treat these pairs of letters as a single character (in a single box).

Međutim, također valja upozoriti da je program prilikom izrade nekoliko različitih testnih križaljki uporno odbijao predvidjeti samo jedno polje za dvoslov dž, premda s preostalim dvama dvoslovima nije bilo nikakvih problema. Dakako, to nije velik nedostatak, ali je njime inicijalno izvrstan dojam ipak malkice pokvaren.

Piše: G.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here