Kao što smo već i najavili prije dva-tri dana, održan je WWDC skup u San Franciscu na kojem je Apple na veliko oduševljenje mnogih okupljenih predstavio svoje nove proizvode. No, ovog puta se ne radi o hardverskim rješenjima, već onim ‘mekše prirode’ – softverskim. Konferencija se održava svake godine, a na njoj Apple predstavlja novitete koji su nastali od prošle godine. Ovog puta predstavljen je novi OS X sustav koji sada nosi naziv El Capitan, te novi iOS 9 koji ponovo ima puno noviteta koji će zasigurno oduševiti mnoge korisnike Appleovih pametnih uređaja.

Apple uviđa potrebu da pokrene eru umjetne inteligencije pa je stoga na novom sistemu puno pažnje posvećeno upravo tom segmentu. U tu svrhu Apple već unazad nekoliko godina ima Siri kojeg sve više usavršavaju, a u ovoj verziji operativnog sistema dobio je velika poboljšanja. Među ostalim iz Apple-a su napomenuli kako bi novi Siri trebao puno bolje prepoznavati upite, ali isto tako i organizirati razne evente.

Za korisnike iPad uređaja novi iOS posjedovat će novu tipkovnicu koja će biti u mogućnosti pretvoriti se u trackpad kada korisnik počne upotrebljavati dva prsta. Ono što je također velika novost je i uvođenje multitaskinga, a isti će se moći koristiti na verzijama iPad Air 2 pa na dalje. Napredak je postignut i na području pretraživanja gdje je prezentiran novi API koji bi trebao svu povijest pretraga stvarati anonimnom, što će razveseliti i korisnike i developere.

Za kraj vrijedi još spomenuti kako su se iz Apple-a pohvalili i novostima na području Apple Pay-a. On je sada podržan na puno više mjesta nego što je to bilo prije, pa se tako spominje brojka od čak 250 tisuća trgovina. Također, Apple Pay uskoro će biti dostupan i u Ujedinjenom Kraljevstvu i to u sustavu javnog prijevoza, što bi moglo dodatno popularizirati ovakav način plaćanja.

Komentiraj