Ako ste jedan od onih milijuna koji su na novi Windows 8 reagirali loše i nezadovoljno napokon se možete opustiti. Prvo veliko ažuriranje, Windows 8.1, je tu i napravljeno je posebno da smiri nezadovoljnu masu. Windows 8.1 je još uvijek dio Windowsa 8, ali postoji puno stvari koje će sustav ubrzati, dati mu bolji izgled i lakše korištenje. Evo nekoliko stvari i poboljšanja koja su nas oduševila.

1. Boot na desktop

Windows 8.1 desktop

Živcira vas Microsoftov preveliki, šareni, novi i „moderni“ start ekran? S novim ažuriranjem možete namjestiti da vam se računalo automatski pali na Windows 7 klasični desktop. Naravno još uvijek čete morati koristiti to „moderno“ korisničko sučelje za neke druge stvari, ali ćete si malo olakšati neke dijelove.

2. Bolja pretraga

Termin „Universal search“ koji je Microsoft ubacio u Windows 8 je zvučao stvarno obećavajuće, ali morali ste Windowsu točno reći što želite tražiti, aplikacije, datoteke, postavke i slično. Ne više! Sada možete tražiti u svim kategorijama odjednom, a možete i odmah napraviti online pretragu ako ne pronađete rezultata lokalnom pretragom.

3. Internet Explorer 11

Internet Explorer

Na klasičnim računalima nitko, osim možda vaših roditelja, djedova, baka i sličnih osoba, ne koristi Internet Explorer. Vjerovali ili ne, to bi se moglo promijeniti. Microsoft je popravio veliki broj najvećih problema kod Internet Explorera i u verziji 11 je napravio mnogo promjena i poboljšanja. Sada možete dodavati i mape za vaše omiljene stranice i čak otvarati više od 10 kartica u isto vrijeme.

4. Split-screen mogućnost

Želite imati dvije moderne aplikacije otvorene jednu pokraj druge? Windows 8 je to uvijek dozvoljavao, ali uz neke probleme. U Windowsu 8.1 ta je mogućnost poboljšana i sigurno će vam donijeti bolje iskustvo nego prije.

5. Personalizacija

Microsoft se hvalio koliko je prilagodljiv Windows 8, ali u stvarnosti su brojna ograničenja zaustavljala vašu maštu i kreativnost. Želite spojiti ljubičastu sa žutom i postaviti ih za vaše boje? Neće moći. No, Microsoft je u novom ažuriranju olakšao kontrole i ograničenja tako da možete odabrati svoje vlastite kombinacije boja i vlastite pozadine.

6. Brzina!

Pokrenite vaše štoperice i mjerite. Windows 8.1 sada sve pali puno brže od svog ionako brzog prethodnika.

7. Organizacija postavki

Ako u Windowsu 8 želite promijeniti postavke imat ćete stvarno ogroman broj mogućnosti, ali problem je što većinu njih nećete moći naći. Kod Windowsa 8.1 organizacija postavki je bolja i moći ćete lako pristupiti većini postavki bez većih problema.

8. Poboljšan Windows Store

Windows Store

Kada je lansiran Windows 8 nije imao dovoljno aplikacija. A onda je odjednom nastavo veliki broj aplikacija, ali većina njih su bile smeće. Planine groznih aplikacija nisu nestale ni s ovim ažuriranje, ali Windows Store sada radi bolji posao kod sakrivanja onih loših.

8.1. Vraćena je tipka Start

Tipka start

Možda i najočekivanija značajka kod Windowsa 8.1 će vas najviše razočarati, zbog toga smo ju stavili pod „.1“ na našu listu. Microsoft je stvarno vratio svima omiljenu tipku Start na klasičan desktop, ali ne radi na način na koji to svi očekuju. Umjesto da izbaci listu vaših aplikacija i drugih stvari, klik na tipku Start vas vraća na početni Windows 8 Start ekran. Hvala za ništa, Microsoft!

Komentiraj