Sigurnost i privatnost korisnika na internetu u velikoj je mjeri povrijeđena, no protiv toga teško se boriti. Samim time što pristajemo biti korisnici interneta i koristimo sve blagodati koje nam on nudi, moramo se i odreći nekih prava koja su nam čak zajamčena zakonom.

Srećom, postoji veliki broj znanstvenika, programera i ostalih osoba u IT sektoru koji razvijaju sustave koji sprječavaju neovlašteno korištenje naših podataka i to je svakako pohvalno.

No, paralelno njima raste sve više i broj onih koji se žele okoristiti našim informacijama, pa stvaraju nove napredne sustave koji uspijevaju probiti zaštitu.

Yinzhi Cao trackingOvih dana svoj javan istup imao je znanstvenik iz Pennsylvanije, profesor Yinzhi Cao. U svojem je kratkom obraćanju predstavio svoj novi revolucionarni kod, pomoću kojeg je probio jednu od velikih barijera koja je do sada mnogim zloćudnicima predstavljala problem.

Razvio je takozvani tracking alat, protiv kojeg su se do sada vrlo vješto borili svi internet pretraživači. Radi se o alatu koji spretnom korisniku omogućuje da surfera internetom prati bez obzira u kojem programu pretraživao internet.

Odnosno, pomoću alata stvori se jedinstveni identitet korisnika u kojem su sadržane sve informacije – programi koje koristi, podaci koje pretražuje, glazba koju sluša, što ima snimljeno na računalu, itd.

Zahvaljujući tome taj se korisnik može pratiti bez obzira u kojem alatu pretražuje internet. U pravilu to znači da ako korisnik pretražuje nešto u Chromeu, pa ga zatim zatvori, pa otvori primjerice Edge, vješti korisnik tracking alata i dalje ga može pratiti.

Srećom, Yinzhi Cao svoje je kod objavio javno na internetu, što će pomoći programerima da u kratkom roku razviju zaštitu te tako spriječe moguće štete. Ipak, ovo je veliki iskorak jer do sada nije bilo uspješnog tracking alata. Prema riječima znanstvenika Yinzhija Caoa, njegov je alat uspješan u čak 99 posto slučajeva, pa je ovo vrlo vrijedno otkriće.

Piše: D.Ž.

Komentiraj