Iako su solarne ploče započele tek svoju pravu ekspanziju, znanstvenici u velikoj mjeri nastoje napraviti nove sustave koji bi ih zamijenili. Prema novim saznanjima, sve smo bliže tome da stvari koje nas okružuju pretvorim o izvore energije i na taj način stvorimo jednu cjelinu u kojoj će nam potrebna energija dolaziti od svega što nas okružuje.

Godine 2015. predstavljen je projekt znanstvenika sa Sveučilišta Linköping u Švedskoj u kojem su svijetu prikazali kako su uspjeli napraviti bilju koja u svojoj strukturi sadrži splet vodiča. Nazvali su to cvijet-kiborg, ali su uvidjeli kako trenutna struktura ima mnoge nedostatke.

Zamisao je bila da se polimer preko vlakana uvlači u bilju i tako tijekom njezina rasta stvara mrežu vodljivih niti. Najveći problem je bio slaba struktura tih niti koje su se često zgrušavale na jednom mjestu, pa je samo dio cvijeta zaista bio vodljiv.

Ovih dana predstavljena je nova tvar nazvana oligmer, koje je prema navodima znanstvenika popravila većinu prošlih problema. Sada je struktura mreže koja se javlja u cvijetu puno stabilnija i svijet zaista poprima svojstva vodiča.

Ako se u obzir uzme da je cvijet sastavljen od stanica koje u sebi sadrže elektrolite, to nas dovodi do činjenice da takav cvijet može stvarati i pohranjivati električnu energiju. Odnosno, u znanstvenim krugovima to se naziva superkondenzatorom – baterijom koja u kratkom vremenu može sadržavati veliku količinu energije.

Piše: D.Ž.

Komentiraj