Top pet trendova za cloud tehnologiju koji sudjeluju u mikro IT revoluciji i globalnom rastu svjetske ekonomije…

 

Cloud tehnologija je na vrhuncu svoje mini revolucije otkako kompanije trebaju brže računalne resurse za obradu, spremanje i dijeljenje velikih količina podataka na učinkovit i siguran način. Prihvaćanje cloud tehnologije pomaže poslovanju s velikim količinama podataka da se nosi s terabajtima informacija preko zajedničke infrastrukture.

Kako se tehnologija razvija, očekuje se ubrzani rast tržišta cloud tehnologije. Prema vodećem portalu za istraživanja i predviđanja IT tehnologija, Gartneru, preko 1 bilijun dolara potrošnje u informatičkim tehnologijama biti će izravno ili neizravno prouzročeno prebacivanjem na cloud tehnologiju u sljedećih pet godina. Prebacivanje s fizičke memorije na cloud infrastrukturu biti će popraćeno s mnogim informatičkim inovacijama u 2017.

Navodimo pet najprestižnijih trendova koji će oblikovati cloud tehnologiju u 2017:

 

Sigurnost cloud infrastrukture je imperativ

Sigurnost ostaje ozbiljnim problemom u svijetu rastućeg prihvaćanja globalne cloud infrastrukture. Većina podataka spremljenih na vanjskim serverima predstavlja golemi rizik i traži provedbu sveobuhvatnih sigurnosnih pravila u svim organizacijama.

U poslovnom svijetu, krađa podataka je povezana s gubitkom milijuna klijenata, njihovih identiteta i ugleda. Krađe podataka mogu rezultirati s milijunskim troškovima ili čak totalno uništiti poslovanje tvrtki kojima su važni podaci pokradeni.

Kompanija za istraživanje tržišta procjenjuje veličinu tržišta za komponentu cloud sigurnosti na 8.7 milijardi dolara u 2019. S povećanjem cloud infrastrukture, cloud sigurnost bi mogla postati integralnim dijelom strategije upravljanja s velikim količinama podataka u 2017.

 

Cloud IT infrastruktura prelazi na višu razinu

Infrastruktura hardvera za cloud tehnologiju će dobiti znatna ulaganja kako će se kompanije prebacivati na cloud pohranu. U sljedeće dvije godine, oko jedne trećine svih organizacija će biti u potpunosti temeljeno na cloudu, prema IDG-ovoj anketi za cloud tehnologiju iz 2016. Poslužitelji i Ethernet će predstavljati većinu troškova kod cloud infrastrukture. Suprotno tome, troškovi tradicionalne IT infrastrukture će se smanjivati kod mnogih organizacija.

idc

 

IDC očekuje da će troškovi IT infrastrukture bazirane na cloudingu bilježiti godišnju stopu rasta od 13.6%, koja će doseći 60.8 milijardi dolara do 2020. “Potražnja za cloud uslugama će nastaviti temeljnu promjenu u troškovima IT infrastrukture zbog prebacivanja s fizičke memorije na cloud, kaže Natalya Yezhkova, direktorica istraživanja kod Storage Systemsa u IDC-u.

 

Tehnologija javnih i hibridnih cloudova je postavljena na ubrzani rast

Javni cloud servisi postaju sve popularniji kako poduzeća pokazuju veliko zanimanje za postavljanje svojih softverskih aplikacija na cloud servere. Svjetski porast javnih cloudova doći će uglavnom od infrastrukture, jer će usluge (Iaas) and softverske usluge (SaaS) predstavljati 17%, odnosno 74% opterećenja na cloudingu negdje oko 2020 godine. Prema IDC-u, ukupnja potrošnja na javni cloud će stajati oko 195 milijardi dolara 2020. godine.

javne clouding usluge

 

Budući da sve više organizacija prebacuje svoje aplikacije na javne cloudove kako bi uštedjeli na troškovima, prodavači hardvera za spremanje velikih količina podataka će se morati razvijati u proizvođače za cloud IT okoliš.

Međutim, produktivnost, ugovorne obaveze, sigurnost i problemi privatnosti će prisiliti organizacije da prihvate hibridnu cloud strategiju. To će im omogućiti da prelaze s privatnih na javne cloudove, ovisno o opterećenju i vrstama poslovanja. Hibridno cloud tržište će vjerojatno imati ujedinjeni godišnji rast od 29% kroz 2019.

hibridni cloud

 

 

Internet Stvari i cloud tehnologija idu ruku pod ruku

Usklađivanje Interneta Stvari i clouda će otvoriti nova poglavlja u tehnološkim analima. Povezane stvari će razmjenjivati goleme količine podataka kroz cloud. I dok će tako proizvođači moći doseći viši stupanj ekonomije, troškovi kupaca biti će smanjeni.

Kompanije su sada sposobne širiti svoje aplikacije po cijelom svijetu i uštedjeti na plaćanju spremanja podataka informacijskim centrima. Štoviše, sve će više pametnih telefona prijeći u domenu interneta stvari u danima koji dolaze.

paas tehnologije

 

Kategorija platforme kao usluge (PaaS) koja omogućuje kombinaciju ovih dviju tehnologija trebala bi imati visoki porast u sljedećih nekoliko godina. Baze podataka, analize i nadolazeće internet stvari će predstavljati 22% ukupnog poslovanja na tom području 2020. godine. Kako će industrija rasti, svjedočiti ćemo sve većem broju strateških suradnja između kompanija koje će stvarati usluge za infrastrukturu interneta stvari.

 

Strojno učenje će se razmnožiti preko clouda

Baze podataka za strojno učenje, aplikacija i algoritmi polako zauzimaju sve veći prostor na cloud platformama. Kako se cloud tehnologija širi, organizacije razvijaju različite alate za stvaranje inteligentnih aplikacija i ugradnju strojnog učenja u svoje softverske usluge. Infrastruktura za podršku strojnom učenju kao što je prirodno prevođenje jezika i neuronske mreže će biti od mjerodavne važnosti za IT kompanije u nadolazećim vremenima.

Eric Schmidt alphabet google
Eric Schmidt, direktor Alphabeta pod okriljem Google-a

 

Sva navedena poboljšanja će proširiti strojno učenje za različite namjene i voditi sljedeću generaciju aplikacija. Ipak, ovo je tek početak. Eric Schmidt, izvršni direktor Alphabeta, kaže kako će „donošenje strojnog učenja u cloud promijeniti čitavu igru“. Put do toga je prekrcan raznim izazovima i biti će zanimljivo gledati kako će se ova poboljšanja razvijati kroz 2017.

 

Perspektiva

Cloud tehnologija je postala važna mainstream solucija za pohranu i obradu velikih količina podataka. Ima odličnu budućnost s rastućim brojem aplikacija pokretanih preko clouda, i nudi bezgranične i elastične mogućnosti pohrane.

Cloud tehnologija pomaže poduzećima u dobivanju na učinkovitosti tijekom prelaska na virtualnu memoriju kako bi mogla bolje poslužiti svoje klijente. Ovaj prelazak će pozitivno utjecati na veliki broj organizacija diljem svijeta u sljedećih pet godina i potaknuti globalno gospodarstvo.

Piše: A.M.

Komentiraj