Sony je prije 20ak godina predstavio tržištu jednu pomalo čudnovatu ideju – robotskog psa. Iako se mnogim ljudima to činilo kao glupa ideja, bilo je jasno da će takav pas naći svoje mjesto među obožavateljima tehnologije. Nakon što je pas pušten na tržište mnogi su nabavili sebi po jedan primjerak, ali u konačnici nije došlo do nekog velikog interesa kupaca.

Godine 2006. Sony odlučuje napustiti proizvodnju robotskih pasa, te se okreće nekim drugim zanimljivim područjima. No, deset godina kasnije ideja o psu robotu ponovo je zaživjela. Prema navođenju stranih medija, početkom sljedeće godine Sony će predstaviti novu verziju svojeg robotskog psa.

Prva generacija robotskih pasa nosila je ime Aibo. Za sada nije poznato kako će Sony nazvati novu generaciju, ali jasno je da će mnoštvo stvari biti nadodano na ovog umjetnog kućnog ljubimca. Prema svemu sudeći ovaj bi robotski pas trebao postati multifunkcionalan, na način da se ponaša kao i pametni zvučnici koje danas imamo prilike pronaći na tržištu.

To znači, da će se psom upravljati glasovnim naredbama, a pas će biti u mogućnosti gasiti svijetla po kući, podešavati glazbu, obavještavati korisnika o aktivnosti na društvenim mrežama, itd. Dakle, s robotskim psom trebao bi doći jedan novi spektar mogućnosti kakav nije pružala stara generacija.

Za kraj, ostaje samo pitanje, tko će poželjeti kupiti takvog kućnog ljubimca? Jasno je da će jedno od ključnih tržišta biti daleki istok, gdje ljudi obožavaju takve ‘otkačene’ stvari. Da li će se uređaj pojaviti i na tržištu Europe i SAD-a za sada nije poznato. Također, nije poznata ni cijena uređaja, kao ni detaljne specifikacije. Sve što znamo je da će uređaj službeno biti predstavljen početkom sljedeće godine, a više informacija Sony možda predstavi i krajem ove godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj