U ljetnim mjesecima autobus budućnosti puno je novinske stranice i internet portale. No, nakon velebnog predstavljanja i pojavljivanja prvog prototipa, cijeli je projekt zaustavljen. Pitanje je što se događa i zašto stvari ne idu dalje prema predviđanjima mnogih.

TEB-1 (Transit Elevated Bus) je vozilo koje u svoju unutrašnjost može smjestiti 300 putnika, a namijenjen je prometovanju u velikim gradovima. Projekt je zamišljen kao autobus koji lebdi iznad prometnice. Ispod njega mogu voziti i automobili jer je između prometnice i dna busa 210 centimetara prolaza. Ono najvažnije, to je vozilo puno jeftinije od podzemne željeznice, odnosno košta samo 10 posto izrade tog javnog prijevoza.

Iako su sve brojke išle u korist TEB-1 vozilu, ono je već neko vrijeme parkirano u sjedištu gdje su se trebala provoditi testiranja. Tamo sakuplja prašinu i zapravo stvara nered, a čini se kako će tako i ostati. Jedina stvar koju su mediji uspjeli saznati o cijelom projekt jest činjenica da je on zaustavljen, a kineske vlasti naredile su da se o njemu više ne smije pričati. Budući da kineske vlasti kontroliraju i medije, nema dostupnih podataka niti na internetu. Zašto je projekt stao ostat će tako vrlo dobro čuvana tajna, barem još neko vrijeme.

Komentiraj