Nosiva tehnologija nije više nikakva novost na tržištu, no sve je više područja primjene različitih oblika takve tehnologije. Pametni satovi i naočale više nisu dovoljne, jer sada imamo već i pametne kape, patike, majice, itd.

Za očekivati je kako će čovjek u budućnosti na sebi nositi hrpu tehnologije koja će putem senzora pratiti što se zbiva te ga upozoriti kada nešto ne bude u redu. Mnogi se pitaju gdje je uopće kraj tome i koliko daleko tehnologija može ići, a da ne ugrozi čovjeka.

Novi proizvod koji vam danas predstavljamo jest majica Cocomi, a koja je nastala u laboratorijima kompanije Toyobo. Cocomi je pametna majica koja je posebno namijenjena ljudima koji puno vremena provode u automobilu vozeći.

Naime, vozači moraju biti konstantno na oprezu kako bi izbjegli sve nedaće, odnosno kako ne bi uzrokovali ili postali sudionikom neke prometne nesreće. Veliki broj prometnih nesreća uzrokovan je umorom vozača, koji nerijetko čak i zaspe za volanom. Prema nekim statistikama, broj prometnih nesreća koje su uzrokovane umorom kreće se od 20 posto na više.

Cocomi je pametna majica koja putem senzora prati u kakvom je stanju vozač. Kada senzori počnu javljati da primjećuju umor kod vozača, tada se javi alarm koji vozača upozori da je umoran i da je vrijeme da napravi kratku stanku ili popije nešto što će ga razbuditi.

Ovaj zanimljiv koncept trenutno je na testiranju u Japanu, gdje su majice dodijeljene profesionalnim vozačima. Ukoliko se testiranja pokažu uspješnima, ove bi majice mogle u prodaju već drugom polovicom ove godine. Nadamo se kako će barem malo umanjiti broj prometnih nesreća.

 

 

Piše: D.Ž.

Komentiraj