Paul M. Skinner je vlasnik kompanije za snimanje fotografija iz zraka, a ovih se dana našao u središtu pozornosti mnogih medija jer je optužen na zatvor zbog neopreznog upravljanja dronom. Prije dvije godine Paul M. Skinner upravljao je dronom, nakon čega je neoprezno izgubio kontrolu nad istim. Dron je udario u zgradu i srušio se na tlo prilikom čega je ozlijedio dvije osobe.

Dronovi postaju sve popularnije naprave i za očekivati je da će ih u budućnosti biti jako mnogo. Sve te letjelice trebale bi se kretati iznad naših glava, što će predstavljati svojevrsnu opasnost za ljude. Da bi pokazali kako će se boriti protiv problematičnih dronova, ovih su dana dokazali i na sudu gdje je Paul M. Skinner pravomoćno optužen.

Sudac se također osvrnuo na problem sve većeg broj letjelica i kazao kako ljudi ne bi trebali biti u stalnom strahu da će im se nešto srušiti na glavu. Zbog toga treba cjelokupno ludilo za dronovima svesti u neke zakonske okvire, koji neće šteti ljudima.

Dvojac koji je bio pogođen dronom Paul M. Skinnera, podigao je tužbu i zalagao se za to da Paul dobije 90 dana zatvora. Na kraju procesa sudac mu je dodijelio samo mjesec dana zatvora pod tezom da se radilo o nesretnom slučaju i da nije bilo namjere za ozljeđivanjem ljudi.

Paulovi odvjetnici već su uložili žalbu jer smatraju da je presuda predrastična i da je treba korigirati. Budući da će se proces uvažavanja žalbe odužiti, Paul do tog trenutka mora ići na tečaj sigurnog letenja dronovima, te mora platiti sve troškove liječenja ozlijeđenih osoba.

Piše: D.Ž.

Komentiraj