Mini računala postala su popularna zadnjih nekoliko godina, no ipak ih ne možemo svrstavati u razmjere sa standardnim računalima ili pametnim telefonima. Tržište mini računala jest malo, no to ne znači da ne postoji. Dapače, na tom se tržištu nalaze i neki iznimno zahtjevni klijenti, poput onih iz Dubaija koji su akteri sljedeće priče.

Prime Computer je švicarska kompanija koja kao jedan od svojih proizvoda nudi i mini računala, koja su zapravo usavršena verzija Intel NUC uređaja. Cijena standardnih modela kreće se nešto iznad 1000 dolara, no pažnju javnosti ovog puta nisu privukli ti standardni uređaji. Naime, ekipa Prime Computera izradila je limitirano izdanje min računala koji su napravljeni od zlata.

Kućište uređaja prekriveno je 18 karatnim zlatom, što uređaju znatno diže cijenu. Ova limitirana verzija računala vlasnika će stajati čak milijun dolara, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna. Za taj će novac vlasnik dobiti mini računalo s procesorom Intel Core i5, 32 GB RAM-a, do 5 TB SSD-a, te operativni sustav po izboru.

Zanimljivo, uz kućište od zlata novi vlasnici mogu odabrati i kućište obloženo dijamantima. Ovi uređaji prvenstveno su namijenjeni bogatašima iz Dubaija.

Piše: D.Ž.

Komentiraj