Projekt omogućavanja interneta svim ljudima na planeti živi već dugo vremena u glavama vizionara velikih kompanija. Prije koju godinu te su ideje počele prerastati u stvarnost, no čini se kako planovi baš i nisu bili u potpunosti uspješni.

Mnogi su nagovijestili kako iza ovog prihvatljivog i krajnje obzirnog čina prema zabačenim mjestima, stoji nastojanje da se ostvari proboj na tržištu tih još slabo razvijenih tržišta. Bilo kako bilo u borbu za osiguravanjem interneta krenulo je nekoliko kompanija, a među njima svakako su najviše tenzija podigli Google i Facebook.

Google je ne tako davno obznanio kako napušta svoj projekt Titan i na taj način praktički odustao od ideje širenja interneta po cijelom svijetu. Iako je najavljeno kako će se ideja pokušati realizirati na drugačiji način, teško je predvidjeti da li će se to zbilja i dogoditi.

Za razliku od Googlea, Facebook je ovih dana obznanio kako će sada uložiti još veći napor u taj segment i kako će usavršiti svoju ideju.

Facebookova letjelica Aquila svoje je testove za sada obavila s polovičnim uspjehom. Iako su u Facebooku ponosno isticali kako je testiranje prošlo u potpunosti dobro, to ne opravdava činjenicu da se letjelica na kraju svojeg puta razbila.

To je vrlo vjerojatno i razlog zašto je Facebook natuknuo kako će u narednim mjesecima letjelica Aquila napraviti puno više polijetanja te kako će je pokušati što dulje držati u zraku. Facebook dakle još uvijek čvrsto stoji iza ideje ‘internet za sve’ i spreman je uložiti dodatna sredstva da takvo nešto napokon zaživi.

Piše: D.Ž.

Komentiraj