Europska Unija već je nekoliko puta pokazala kako stoji iza svojih građana, te je donijela već nekoliko kazni za velike tehnološke kompanije zbog nepridržavanja pravila koje nalaže EU. Među najnovijim slučajevima koji bi mogli biti drastično kažnjeni je i Google zbog svojeg ‘propusta’.

Čelnici Europe smatraju kako Google nije pošten kada se radi o prikazivanju rezultata na najpoznatijoj internet tražilici. Prema njihovom mišljenju, Google na bolje pozicije gura svoje usluge, stavljajući time svoju konkurenciju u nepravedniji položaj. Zbog takvog ponašanja Google može biti kažnjen s do 9 milijardi dolara, što sačinjava 10 posto Googleova prihoda. No, šuška se kako bi kazna trebala biti znatno manja, odnosno trebala bi iznositi samo milijardu dolara.

Google se od ove cijele priče brani na način da opravdava svoje algoritme koji najbolje rezultate guraju na vrh pretrage. Prema njima, u ovoj cijeloj priči nema ništa sporno i jasno je kako će se na sudu žestoko boriti da ne izgube milijarde dolara.

Ako EU ipak uspije dobiti spor protiv Googlea, to bi moglo značiti neke velike promjene na tražilici. Naime, moglo bi se dogoditi da mnoge Google-ove usluge više ne budu na vrhu tražilice, pa korisnici možda počnu koristiti nek manje afirmirane aplikacije.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here