WikiLeaks je ove godine ponovno bio vrlo aktivan u razotkrivanju raznih tajnih dokumenta, čime je uzburkao razne strasti na političkoj sceni. Iako bi praćenje ljudi od strane istraživačkih agencija trebalo biti rezervirano samo za kriminalce i ljude sa sumnjivim ponašanjem, sve se češće stječe dojam kako te agencije prate gotovo svu populaciju na svijetu. Upravo su u tom smjeru otišli najnoviji WikiLeaks dokumenti, koji nagovještaju kako je CIA pratila mnoštvo korisnika koji koriste Google Android pametne telefone.

Prema navodima WikiLeaks na Android pametne telefone bio je ubačen sustav koji je CIA-i dopuštao uvid u SMS poruke koje su korisnici slali svojim prijateljima i poznanicima. Što se tiče sami poruka bio je vršen nadzor, koji je rezultirao presretanjem poruka, ali i preusmjeravanjem istih na server u nadležnosti CIA-e.

Pri tome CIA je koristila tzv malware alat kojeg su nazvali HighRise. Prema dostupnim podacima sumnja se kako je ovaj alat korišten za špijuniranje Android verzija od 4.0 do 4.3 verzije. No, iz WikiLeaksa su poručili kako to ne znači da se nisu špijunirali i ostali sustavi, posebice oni koji su se pojavili nakon navedenih verzija.

U slučaju da je CIA radila to što je radila, sve se s pravom pitaju što CIA radi s našim podacima? Da li smo sigurni kada naše poruke stignu na servere CIA- ili bismo se ipak trebali zabrinuti oko toga?

Piše: D.Ž.

Komentiraj