Android ili pak iOS? Na ovo pitanje mnogi korisnici pokušavaju dati najbolji mogući odgovor. Osim toga što mnogi pokušavaju otkriti koji OS je bolji, to u isto vrijeme stvara i svojevrsne podjele među korisnicima, tako da imamo pobornike Androida i pobornike Appleovog operativnog sustava.

Bilo kako bilo, postoje točni i precizni argumenti koji govore i za jednu i za drugu stranu. Neki kažu da je Apple uspio stvoriti operativni sustav koji radi nevjerojatno brzo i glatko. No opet, niti Android ne zaostaje puno. Čak je po nekim stvarima i bolji od Appleovog iOS-a.

Jedna od stvari u kojima je Android definitivno bolji su mogućnosti vezane uz kupovinu i skidanje pripadajućih aplikacija za mobilne uređaje. O čemu se točno radi i zbog čega je Androidov Google Store bolji od Appleove Trgovine pročitajte u nastavku.

 

Googleova Trgovina je puno više ‘prijateljski nastrojena’ prema developerima

Još od svojih početaka Apple je bio poznat po tome što je u pogledu svojih aplikacija bio (i nažalost ostao) iznimno selektivan, isključiv i vrlo određen oko toga koje aplikacije mogu biti na Apple Storeu, a koje ne. Uzrok i glavni razlog ovome najviše leži u tome da se Apple htio osigurati u pogledu kvalitete aplikacija.

Na primjer, neke aplikacija koje su dostupne na oba operativna sustava rade puno bolje na iOS-u. Jedna od njih je i Snapchat, aplikacija za koju mnogi korisnici kažu da na iOS-u radi puno bolje i brže nego što je to slučaj na Androidu.

Zbog ove reputacije u vezi kvalitete neki developeri se odmah odlučuju proizvoditi aplikacije ili prvenstveno samo za iOS ili prvo za iOS pa tek onda za Android (kao što je bio slučaj sa igrom Super Mario Run koja je prvo izašla za iOS).

Iako je činjenica kako Apple želi za svoje korisnike samo ‘najbolje od najboljeg’,  nažalost postoji i negativna strana ovoga. Zamislite jednog developera aplikacija koji provede stotine sati u programiranju aplikacije za iOS da bi ta aplikacija, zbog sitničavosti i perfekcionizma koji vlada kod Applea, bila odbijena.

usporedba trgovina sa aplikacijama

 

Developer je izgubio vrijeme i novac koje neće dobiti natrag, a da nije uspio u onome što je pokušao i to iz razloga što njegova aplikacija, iako je s njom sve u redu, iz točno specifičnih Appleovih razloga nije zadovoljila. Razočaravajuće? Vrlo. U usporedbi, Android nema ovakvih problema.

Za Androidovo tržište moguće je izbaciti gomilu aplikacija (istina jest da neke od njih ne koriste ničemu i da ih zbog sigurnosnih razloga treba izbjegavati) i to na puno jednostavniji način i zbog jednostavnog razloga: Googleovi uvjeti su puno blaži nego što je to slučaj kod Applea.

Znači li ovo da u Apple Storeu vlada svojevrsna nestašica korisnih aplikacija? I da i ne. Ako ćemo uspoređivati obje trgovine, lako ćemo doći do zaključka kako Googleova Trgovina ima puno veći broj dostupnih aplikacija nego što je to slučaj kod Appleove Trgovine. No, usprkos tomu Apple se vrlo dobro nosi sa potrebama svojih korisnika tako da se ipak o pravoj nestašici ne može govoriti.

Ipak, pregledavajući Googleovu Trgovinu aplikacijama ono što će svaki korisnik moći vrlo lako i jednostavno naći je ogromno mnoštvo dostupnih besplatnih aplikacija koje je moguće skinuti odmah i koji će biti više nego korisne za rad vašeg Android mobilnog uređaja (na primjer aplikacije kao što su CCleaner, Greenify, UC browser, Opera, Google Chrome i sl.).

Da, možda najbolja stvar koju će korisnici naći na Google Storeu, a koju neće moći pronaći na Apple Storeu jest mogućnost skidanja velikog broja internetskih preglednika koji se mogu skinuti, instalirati i koristiti – potpuno besplatno.

Osim internet preglednika tu je i velik broj ostalih, iznimno korisnih aplikacija aplikacija koje su prisutne na Googleovoj Trgovini, dok ih Apple nema. Jedna od njih je Tasker; aplikacija koja korisniku otvara širok spektar mogućnosti optimizacije Android uređaja.

razlika između Google i Apple Trgovine

 

Aplikacije na Google Trgovini je puno lakše za pronaći

Ono što je isto tako istina jest da ćete na Google Play Storeu puno brže i puno prije pronaći ono što tražite nego na Apple Storeu.

Zbog čega je to tako? Glavni razlog zbog kojeg je Googleova tražilica bolja od Appleove jest taj što Google Play Store radi na način da se sve potrage koje se pokrenu baziraju na tekstualnim informacijama koje su dostupne na stranici aplikacije.

U usporedbi s time, Apple Store uspoređuje vaše upite sa ključnim riječima koje su developeri sami unijeli u odabir ključnih riječi koje postoje specifično za tu svrhu. Ovo nije toliki problem ako se upit odnosi na jednu od ključnih riječi koja se odnosi na vašu željenu aplikaciju, ali ako tražite nešto određenije, Appleova tražilica će imati problema u pronalasku točno onoga što tražite. Dodatni plus za Google jest taj što Google ima puno veći i opsežniji engine za pretragu. Jer… ipak je to Google.

 

Google uvijek igra na kartu ‘društvenog faktora’

Povijesno gledano, proces skidanja i instaliranja aplikacija bilo je nešto što smo mi uvijek radili sami i pojedinačno. Želimo pronaći neku aplikaciju, odemo na Google Play Store, upišemo riječi i sami odlučimo želimo li ju skinuti ili ne te želimo li ju koristiti ili ne želimo. Kroz neko vrijeme, sam proces pretraživanja i korištenja aplikacija postao je svojevrstan društveni događaj, barem na Googleovoj Trgovini.

Odlaskom na Googleovu Trgovinu i na stranicu neke aplikacije ono što se odmah vidi su informacije u vezi toga koliko se ta aplikacija koristi. Ono što isto tako bude vidljivo jest koliko je ta aplikacija dobra (ocjene, recenzije aplikacije, tko ju koristi, koliko je te aplikacije dosad skinuto, itd.) ili nije dobra.

U usporedbi s ovime, iskustvo na Apple Storeu se više svodi na ‘samačko’ iskustvo. Unatoč tomu što i tamo postoje recenzije aplikacija, one nisu tako vidljive kao što je to slučaj na Google Storeu.

prodaja u google trgovini i apple trgovini
Usporedba prodaje i downloda aplikacija na Google Play i Apple trgovini. Vidi se razlika besplatnih downloada u korist Google trgovine, dok je Apple trgovina gotovo dvostruko više zaradila.

 

Aplikacije sa Google Play Storea su jeftinije od onih na Apple Storeu

Da, kratko i jasno- aplikacije za Android su jeftinije (ili u cijelosti besplatne) za razliku od onih koje se mogu naći na Apple Storeu. Jedan važan razlog i uzrok zbog kojeg je to tako jest zato što na Google Storeu postoji puno veća konkurencija nego što je to slučaj na Appleovoj Trgovini.

Postoje tisuće aplikacija koje se mogu skinuti sa Googleove Trgovine i najviše iz tog razloga velik broj aplikacija koje se ondje mogu pronaći su u potpunosti besplatne jer se tako konkurencija ‘pobjeđuje’ na lakši način. U usporedbi s ovime, aplikacije na Apple Storeu su složene na drugačiji način.

Apple puno selektivniji i sitničaviji u vezi toga koje aplikacije će biti na njihovoj trgovini i samim time je konkurencija koja tamo postoji puno manja te zbog toga velik broj aplikacija za iOS nisu besplatne. Manje konkurencije logično znači da developeri mogu staviti višu cijenu svojih aplikacija zbog toga što ne postoji velik broj (ili uopće) alternativa njihovim aplikacijama.

Ovisno o tome što korisnici više vole i žele, odabir pada ili na Android ili na iOS. Pobornici Appleovih uređaja će glasovati za Apple Store, dok će pobornici Androida glasovati za Google Play Trgovinu aplikacijama. No u svemu se treba truditi biti objektivan, pa tako i u ocjenjivanju koja trgovina aplikacija je bolja za svoje korisnike.

Koju biste vi trgovinu aplikacijama odabrali?

Piše: I.H.

Komentiraj