Koliko znamo, postoji nekoliko proizvoda, arhitetura i tehnologija koje će izaći iz AMD-ovih tvornica početkom 2017. Jedna takva novost je ZEN. Izašle su i nove konkretne informacije o toliko dugo najavljivanom Zen procesoru koji se već nalazi u proizvodnim procesima.

Kroz ovaj članak ćemo se osvrtati na slijedeće ključne informacije:

  • AMD RYZEN
  • 3.4 GHz osnovni radni takt (ili veći).
  • 20 MB L2+L3 Cache
  • Procesorski čipset
  • SenseMI

 

zen čip
AMD CEO Lisa Su predsstavlja RYZEN procesore


Upoznajte novu seriju procesora- RYZEN

Započet ćemo s nazivom. Svi vi već znate da se nadolazeća generacija AMD procesora zove ZEN. To je samo kodno ime za novu arhitekturu, pa je AMD morao smisliti neko ime za završni proizvod i seriju proizvoda. Međutim, pošto su se svi već navikli na ime ZEN, AMD je donio razumnu odluku da novi naziv bude sličan tome. Tako će se ZEN serija proizvoda zvati AMD RYZEN. Pretpostavljamo da riječ vuče korijen iz engleskog „risen“ (ponovno ustao). Ovo je odlično ime i nadamo se da nas očekuju isto tako odlični procesori. RYZEN se razvija u predviđenom roku, a prodaja je zakazana za početak 2017. godine.

 

RYZEN starta sa 3.4 GHz brzinama

Započet ćemo s novim 8-jezgrenim RYZEN procesorom. Procurile su i snimke testiranja testnih primjeraka kako rade i po svemu sudeći najavljuju novu eru za AMD u ulozi ravnopravnog prodavača procesora, koju je davno izgubio. U usporedbi s 8-jezgrenim Intel i7-6900K procesorom na testnom primjeru, RYZEN je BRŽI!

 

U jednom od primjera, spomenuta dva procesora su morala dekodirati video zapis i u tom pothvatu je AMD bio nekoliko sekundi brži od Intela. Video koji se gore nalazi pokazuje kako radi RYZEN procesor, a s druge strane (desno) je ekran na kojem su prikazani Intelovi rezultati. 8-jezgreni Core i7 6900K sa 16 threadova je radio na serijskim frekvencijama, dakle 3.2Ghz bazno i 3.7 s Turbo boost-om na MSI X99 matičnoj ploči.

Zanimljivo je spomenuti da je RYZEN na testnom primjeru (Summit Ridge 8 jezgri/16 threadova procesor), nije imao uključene turbo frekvencije. Znači cijelo vrijeme je radio na baznoj frekvenciji od 3.4GHz.


RYZEN: Potrošnja električne energije

Prilikom testiranja sa kreacijama 3D sadržaja, mjerila se i potrošnja energije ukupnog sustava s prije spomenutim postavkama. Ta potrošnja je iznosila 95W za 8 jezgri i baznu frekvenciju od 3.4GHz, uključujući sustav i matičnu ploču. Dakle, ovo ponovno izgleda jako dobro. Ta brojka bi mogla biti malo veća pošto AMD nije uključio turbo frekvenciju. Razlika je u pravilu oko 10%.

 

RYZEN: Minimalna frekvencija

Kao što se već nekoliko puta spominjali, testni primjeri su imali osnovnu frekvenciju od 3.4GHz. I upravo ta vijesti postaje još značajnija, jer je to najniža bazna frekvencija koju ćete vidjeti u ovoj seriji procesora.

Očekujemo da će veći, 8-jezgreni procesori imati bar 3.4GHz na svakoj jezgri i dodatnu Turbo boost frekvenciju koja je otprilike 10-15% viša. Nažalost nismo vidjeli Turbo frekvenciju u akciji, jer AMD još završava tu fazu, no možemo pretpostaviti da će s njima radni takt iznositi od 3.6 do možda 4.0 GHz.

Ponovo, ovo su samo nagađanja. AMD će moći precizno namještati frekvencije u razmacima od 25MHz. Dakle, da sažmemo ovaj odlomak, 8-jezgreni RYZEN procesor sa 16 threadova će imati minimalnu frekvenciju od 3.4GHz na predstavljanju početkom 2017. A za pretpostaviti je da će sa Turbo boostom ta frekvencija iznositi bar 3.7GHz.

 

Ryzen: 20 MB L2+L3 Cache

Još jedna vijest koju možemo podjeliti s vama je veličina cache memorije u RYZEN-u, a brojka o kojoj je riječ iznosi 20MB (kombinirano L2 i L3). To se slaže s onime o čemu smo već pisali. Summit Ridge, odnosno RYZEN bi, prema našem mišljenju, trebao ciljati na veličinu L1 cache memorije od 32 KiB i L2 od 512 KiB po jezgri.

Dakle, 2x8MB(L3)+8x512KB(L2)=20MB ukupne cache memorije, što znači da su L2 i L3 cache iste veličine kao i kod Intela i7-6900K. AMD nije još objavio informacije o kompatibilnom setu instrukcija i ostalim značajkama. Očekujemo višestruke kanale s DDR4 podrškom, AVX2, AES SSE 4.1 i 4.2 set instrukcija itd.

 

ryzen procesor

Ryzen: SenseMI tehnologija

AMD implementira tehnologiju koja će osigurati da ovaj procesor izvodi operacije učinkovito i optimizirano. SenseMI je niz senzorskih i adaptivnih tehnologija, koja će predviđati buduće odluke, pred-učitavati instrukcije i odabirati najbolji put kroz procesor.

AMD također najavljuje i novu mrežu pod nazivom AMD Infinity Fabric. To je nov i izrazito brz način povezivanja različitih dijelova SoC sklopova. Infinity fabric se neće koristiti samo kod RYZEN procesora, nego i kod budućih VEGA AMD grafičkih procesora te svih ostalih budućih čipova. Infinity fabric omogućava brže i bolje, sigurno povezivanje unutar čipa.

Inter i Intra-chip konektori će postati standard u AMD-ovim proizvodima, što će posljedično olakšati komunikaciju između istih. SenseMI tehnologija se zasniva na 5 dijelova koje smo pokazali na slici iznad. Pure Power je tehnologija koja omogućava najučinkovitije korištenje električne energije u Ryzen čipovima i ostalim Zen proizvodima. Sjetimo se potrošnja energije naspram Intela je bio jedan od ključnih razloga zbog smanjene potražnje za ugradnjom AMD procesora u laptopima.

ryzen

 

Prema AMD-u, procesori dolaze sa stoninama senzora koji provjeravaju temperaturu, napon i potrošnju energije svih dijelova čipa. Ti senzori su spojeni s kontrolnom jedinicom (Infinity system management unit) putem Infinity fabric tehnologije. Ista mreža senzora stalno provjerava koliko još imate mjesta za performanse, a dijelovi čipa se mogu neovisno prilagođavati. Radni takt se može u dijeliću sekunde promjeniti za 25MHz.

Ključ razumijevanja SenseMI tehnologije jest činjenica da sve unutar procesora radi heterogeno i optimizirano. Znači, vi dobivate precizno ujednačene boost frekvencije koje efikasno troše energiju. Najjednostavnije rečeno, SenseMI će stalno analizirati i predviđati s obzirom na opterećenje.

ryzen procesor prednosti

 

AMD je spominjao da će sa novom generacijom procesora ZEN , softver za predviđanje bit znatno poboljšan. AMD tvrdi da su to uspjeli uspomoć algoritama i protokola na bazi umjetne inteligencije. Novi softver ima sustav koji mu omogućava da uči samog sebe i donosi odluke. Na taj način se prilagođava i poboljšava performanse na temelju određenog opterećenja i dinamike. Ovaj softver je od iznimne važnosti za učinkovitost procesora. Na temelju aplikacija i radnog opterećenja može odabrati najbolji put, što ga čini bržim.

ryzen procesori

Dakle, odluke donosi softver koji predviđa buduće odluke, pred-učitava instrukcije i odabire najbolji put kroz procesor. To je zaista impresivno kad malo razmislite, procesor koji optimizira samog sebe na temelju algoritama i pretpostavka. Kako tvrdi AMD, to bi trebalo točno prilagođavati radni takt, malim pomacima od čak 25MHz.

RYZEN će tako imati puno pametniji program za predviđanje lokacije nadolazećih podataka. Ima samouki algoritam koji će mu pomoći da uči uzorke pristupa podacima. Na taj nači može predučitavati podatke u cache, kako bi bili spremni na korištenje istog trena kad budu potrebni. To je zaista vrhunac učinkovitosti, i po svemu sudeći, AMD je ovog puta stvarno uspio.

ryzen značajke

 

U mnogo širem smislu, SenseMI je algoritam koji promatra i prilagođava se na mnogo razina. To se može protumačiti na način da SenseMI pomoću svojih senzora prepoznaje termalne karakteristike i prilagođava se njima. Primjerice, bolji hladnjak omogućuje brži rad procesora i algoritam će možda malo povećati turbo frekvenciju. RYZEN procesor s vodenim hlađenjem podrazumijeva optimalne temperature, zar ne? Pa, tehnologija će prepoznati termalne osobine i na temelju njih će omogućiti veće frekvencije s boljim hlađenjem. Kontrola hladnjaka na razini procesora.

Čipset

Novi procesor iziskuje novi čipset. AMD je prodao svoj odjel za čipsete prije dvije godine, a sad će im to trebati, jer i matična ploča zahtjeva infrastrukturu. Većina funkcionalnosti čipseta je u procesoru, ali nova generacija i arhitektura procesora znači i novi matični čipset.

ryzen čipset matična ploča

 

AMD najavljuje DDR4 podršku, ali se nisu izjasnili je li to dual ili quad channel podrška. Slika iznad prikazuje samo 4 DIMM utora, pa možemo očekivati dual-channel. Potvrđena je PCI-E 3.0 podrška, ali i NVMe protokol, USB 3.1 druge generacije (10 Gb/s), M.2 i SATA Express podrška.

Što se tiče matične ploče i čipseta, to je sve što je AMD htio podjeliti s nama. Očekujemo nove informacije tokom CES skupa u Las Vegasu od 05.01.-08.01. 2017. Pošetkom 2017 godine AMD izbacuje svoj RYZEN procesor, koji kreće od 8 jezgri i 16 threadova- pod nazivom Summit Ridge.

Piše: A.M.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here