Googleov CEO Sundar Pichai govorio je o spajanju Google AI sa softverom  i hardverom na Pixel 2 predavanju početkom ovog mjeseca.

  • Google nakon dugog niza godina eksperimentiranja prihvaća hardver ozbiljno
  • Ali nema šanse da postane drugi Apple ili Samsung
  • Umjesto toga, Googleov hardver sektor će raditi na tome da ubaci AI tehnologiju kompanije u sve ostalo

 

Odjednom, Google počinje nalikovati hardverskoj tvrtki

Kako se primiče praznična sezona kupovanja raznih spravica, Googleova ponuda sve više liči na ono što smo vidjeli kod Samsung ili Apple, a ne kod pretraživačkog diva.

Počelo je s prodajom novog Pixel 2 telefona koji je unatoč njegovom ružnom dizajnu i čudnim ekranima dobio pozitivne reakcije.  Sada dolazi mnoštvo novih spravica – bežične slušalice, atraktivan Chromebook, velika i mini verzija njegovih Google Home smart speakera, GoPro-like kamera i poboljšana verzija virtual-reality headseta.

pixel 2

 

Google se poigrao sa hardverom u prošlosti bez nekog većeg uspjeha, ali čini se da to sada kompanija pretvara u pravi biznis. Prošle godine, kompanija je postavila Rick Osterloha, bivšeg predsjednika proizvođača Motorole, kao odgovornu osobu za svoje hardver projekte. Štoviše, nedavno je potrošio preko milijardu dolara da popuni svoje mogućnosti sa stjecanjem udjela od HTC mobilno poslovanje.

 

Na prvi pogled, hardver se čini kao sporedna stvar za Google

 Ako se Google čini sada ozbiljnije zainteresiran za hardver on nije točno objasnio zašto je to tako.

Gotovo cijela njegova zarada još uvijek dolazi od reklama. Ekskluzivno tržište mobilnih telefona, na kojem će se njegovi novi Pixel pametni telefoni natjecati, već je zasićeno, što Google daje malu šansu da će se dobro plasirat.

Čak i ako obuhvati mnoštvo interesa kupaca svojim uređajima, Googleov rezultat zadovoljavanja potražnje tržišta nije bio dobar. Prošle godine jedva je napravio dovoljno originalnih Pixel telefona. Po nekim proračunima, kompanija je prodala nešto više od milijun primjeraka. Prosječno, Apple prodaje milijun iPhonea svakih nekoliko dana.

U okviru njegovog potencijalnog udjela u ukupnoj Google prodaji, kompanijin hardver ne čini se da će ikada biti više od malog sporednog udjela njegovom ključnom pretraživačkom biznisu.

Ali to ne znači da je nevažan.

 

google assistant

 

Google vidi AI kao svoj slijedeći Android

Google je natuknuo zašto ulaže toliko napora u hardver na svojoj press konferenciji početkom mjeseca kada je predstavio novi Pixels i pokazao svoje nadolazeće proizvode. Osnovna tema ovog događaja bio je Google Assistant (glasovni asistent) koji se natječe s Alexsom (Amazon) i Siri (Apple).

Google jasno vidi Assistant, kao i AI općenito, kao svoju slijedeću veliku osnovnu tehnologiju, onu koja bi mogla uskoro doći u razinu s njegovom pretraživačkom tehnologijom i Androidom. Čitajući između redaka u novinskim izvješćima, čini se jasnim da Google vidi svoj ulog u hardver kao neku vrstu Trojanskog konja za svoje AI poduzetništvo, način da ubaci svog asistenta i svoj AI u živote i domove svojih potrošača.

Govori se o novim računalnim uređajima koji bi mogli zamijeniti pametne telefone, kao na primjer augmented-reality naočale i pametni satovi, međutim software koji upravlja ovim uređajima mogao bi biti mnogo važniji od samih uređaja.. Jer upravo on omogućuje da oni funkcioniraju na inteligentan način. Google je na najboljoj poziciji među vodećim igračima u ovoj tehnologiji da pokrene uređaje slijedeće generacije jer je njegova umjetna inteligencija jedna od najboljih na svijetu.

 

google assistant vs apple siri

 

Google Assistant je jedva star godinu dana, ali se već dokazuje sposobnijim od starijih protivnika poput Siri, Alexe i Microsoftovog Cortana. Prednost Google je u tome da Assistant može rasti, napredovati na bogatstvu informacija koje je kompanija sakupila o vama na temelju vaše povijesti pretraživanja, Gmail računa i ostalog i da Assistant može spojiti sve te informacije skupa bolje od svojih protivnika.

 

Google oprema svoj hardver sa umjetnom inteligencijom

Google ključni izazov je ubaciti Assistant i njegove povezane AI tehnologije unutar više uređaja i u ruke više potrošača. Njegovi novi hardver proizvodi pokazuju kako ima upravo tu namjeru.

 

google ai

Svi Google novi proizvodi uključuju svoje AI tehnologije na jedan ili drugi način. Na primjer, Google Clips, njegova nova kamera, koristi AI da prati što se događa u okolini da odredi najbolje vrijeme za snimanje kratke video snimke. Ti video uradci prebacuju se do Google Photos (Google photo- storage service) koji nudi image recognition (prepoznavanje lica) s konstantnim poboljšanjem zahvaljujući mashine learningu.

Google je također ubacio svoj AI u novi Pixel Buds(Bluetooth headphones), bežične slušalice koje mogu prevoditi jezike u realnom vremenu, poput onoga što ste vidjeli u Zvjezdanim stazama (Star Trek). Ugradio je Assistent u mnogo svojih novih proizvoda uključujući Pixel 2 telefone i svoje Pixelbook laptope.

 

Pretraživački div koristi svoj hardver da potakne druge proizvođače uređaja da koriste njegov AI

 

Sada kada je kompanija ubacila AI u svoje vlastite hardverske proizvode, njen izazov je da uvjeri svoje hardver partnere da usvoje i Google AI tehnologiju, kao što su prihvatili Android prošlog desetljeća. Tu Google hardver ulazi u igru.

Google uređaji služe kao mjerilo za proizvođače koji grade uređaje koje se oslanjaju na  Android i na pretrazi drugih operacijskih sustava. Pretpostavljajući da je takav slučaj ovdje, uskoro će se pojaviti mnogo drugih proizvoda koji će uključiti Google AI tehnologiju.

Možete vidjeti da se to već događa. Bez obzira na proizvođača, svi novi Android telefoni dolaze s  Assistant. Proizvođači, uključujući Sony, Panasonic i ubrzo Sonos ugrađuju Assistant u svoje pametne govornike.

 

google assistant za apple

 

Google AI čak probija svoj put do najobičnijih uređaja. Na primjer, LG je najavio ove godine da ćemo uskoro biti u mogućnosti da kontroliramo mašine za pranje rublja i robot usisivače preko Assistant („OK, Google vacuum my living room“). U skoro vrijeme, integracija AI u ovakve svakodnevne uređaje i sprave moglo bi ponuditi široke mogućnosti tehnologiji.

Koristeći svoj hardver kako bi se ušuljao u naše živote Google se postavlja kao lider te revolucije.

Piše: K.J.

Komentiraj