Kalifornijski tehnoločki gigant gotovo nikada ne govori o svojim nadolazećim proizvodima, prije nego što ih službeno predstavi. Ali je tvrtka previše značajna u tehnoločkom svijetu da bi uspjela sve svoje buduće proizvode održati potpuno tajnovitima. Mnogi izvještaji i nagađanja neizbježno pune različite tehničke portale i svakodnevno nas bombardiraju sa mnoštvo novih informacija.

Već smo pri kraju petog mjeseca u 2017. godini, ali još uvijek postoje prilično velika očekivanja od Apple-a za ovu godinu, uključujući željno očekivani novi iPhone, od kojeg se očekuje mnogo, obzirom na jubilarnu 10. godišnjicu postojanja.

Pa koji su to noviteti koje nam Apple sprema za ovu godinu?

 

Siri pametni zvučnik

Apple je zapravo predstavio samo jedan veliki novi hardverski proizvod od kada je Tim Cook postao izvršni direktor u 2011. godini: Apple Watch. Ali to se možda sada mijenja.

 

SIRI ZVUČNIK

 

Prema neslužbenim glasinama Apple razvija pametni zvučnik sa ugrađenim svojim umjetno inteligentnim pomoćnikom, Siri, dakle odgovor na Google Home. Pametni zvučnici i virtualni asistenti su postali pravi mali hit u tehnologijama, pa tako u ponudi Amazon ima Echo, a Google ima Google Home.

Prema nekim izvještajima, Apple nebi bio Apple da njegov proizvod ipak ima nove značajke. Pa tako se nagovještava da bi Apple-ov pametni zvučnik mogao imati mali zaslon, uz vrhunsku kvalitetu zvuka, a moći će također i prepoznati lice korisnika.

Ming-Chi Kuo, pouzdan analitičar Applea, izjavio je kako bi ovaj uređaj mogao biti najavljen u lipnju na “Apple’s Worldwide Developers Conference”, a krenuti u prodaju u drugoj polovici 2017. godine. Ming-Chi Kuo također navodi a bi to mogao biti vrhunski proizvod, koji nudi mnogo više od Amazonovog Echo-a.

IPhone 8

E ovo je, svi znamo, najvažniji proizvod koji se očekuje na jesen…

iphone-8
Primjer kako bi iPhone 8 mogao izgledati, na temelju navodnih glasina iz iDropNews

 

Kao što već svi znamo, 2017 godina je 10 godišnjica od pokretanja prvog iPhonea, a vjeruje se da Apple ima stvarno velike planove za obilježavanje ove prigode.

Očekuje se da će iPhone 8 izaći sa zaslonom od ruba do ruba, bez fizičke Home tipke, osvježena kamera s nekim funkcijama za proširenu realnost i sjajnim “iPhone 4-esque” staklom na pozadini. Ovo su samo neke od novih značajki, a vjerujemo da će ih biti još. Ali, sve to skupa, neće biti jeftino, jer glasine sugeriraju da će cijena novog iPhone 8 biti minimalno 7000kn, čak možda i malo više.

Unatoč visokoj cijeni, najave su da bi moglo biti teško i doći do njega, jer je bilo više izvješća da je zbog poteškoća u proizvodnji, komercijalno izdavanje iPhone 8, moglo biti kasnije od očekivanog i tradicionalnog rujanskog plana za novi model iPhone-a. Čak i kad dođe u trgovine, prvih par mjeseci je uvijek bila velika jagma, tko će ga imati prvi.

Ali to nije jedini novi iPhonea koji će doći u ovoj godini.

IPhone 7S i 7S Plus

Uz iPhone 8, izgleda da će biti predstavljen i novi iPhone 7S. To će biti već tradicionalno nadograđeni iPhone 7 iz 2016 godine, poput S modela iz prethodnih godina. To je manje uzbudljivo, ali se očekuje da će biti osjetno jeftiniji od iPhonea 8 i plasiran na tržište također na jesen, vjerovatno paralelno sa predstavljanjem iPhonea 8.

Poboljšani MacBook, MacBook Pro i MacBook Air

Godine 2016. Apple je predstavio obnovljeni MacBook Pro koji je zamijenio funkcijske tipke prijenosnog računala pomoću dodirnog zaslona Touch Bar. Očekuje se da će ažurirana verzija ovog uređaja s boljim specifikacijama i performansama biti predstavljena u lipnju, na WWDC-u.

Slično tome, prema Bloombergu, Apple će najaviti i novi MacBook na WWDC-u, s naglaskom na performanse umjesto na baterije. Bloomberg također izvještava da Apple radi na predstavljanju ažurirane verzije MacBook Air-a, unatoč već velikoj vremešnosti ovog prijenosnog računala.

Novi iMac

Još u travnju je Apple najavio da sprema novu verziju iMac računala, seriju koja je usmjerena prema tzv. Pro korisnicima. Još nema riječi o specifikacijama ili datumu lansiranja, samo vijest da dolazi “ove godine”.

Treća generacija Apple Watcha

Apple je lansirao prvi Watch u travnju 2015., nakon čega slijedi serija 2 u rujnu 2016., 18 mjeseci kasnije. Postoje izvještaji o tome da Apple planira objaviti treću verziju pametnog sata ove jeseni, nema konrketnih informacija o značajkama novog modela, možda samo osvježenje dvojke uz redoviti ciklus izdavanja novih modela.

4K Apple TV

Apple navodno radi na osvježavanju i Apple TV-a, vlastitom TV box-u, s 4K ultra-HD značajkama. Trebao bi izaći ove godine, ali nema preciznih informacija – kada.

 

Piše: D.Ž.

Komentiraj