Series8XT arhitektura grafičkih čipova iz Imagination Technologies dolazi iduće godine i trebala bi biti u iPhone 8…

Apple-ov snažni iPhone 7 grafički čip se temelji na PowerVR GT7600 arhitekturi iz tvrtke Inagination Technologies, a mogući nasljednik bi mogao doći iduće godine.

Imagination će predstaviti Series 8XT obitelj grafičkih čipova, koji bi mogli biti osnova grafičke tehnologije na iPhone 8. Oni će naslijediti Series7XT obitelj grafičkih čipova, koja je osnovna arhitektura za PowerVR GT7600 u iPhone 7.

powerVR
Foto: Imagination Technologies

 

Analitička tvrtka Linley Group je izjavila da je GPU na iPhone 7 najbrži među svim mobilnim procesorima kada rade na maksimalnoj brzini. Series8XT će biti još brži, a možda će i više štedjeti energiju. GPU na iPhone 7 se može brzo pregrijati ako dugo radi na najvećoj brzini.

Imagination Technologies nije objavio dodatne informacije niti datum objavljivanja 8XT čipova, a nije ni potvrdio hoće li se naći na iPhone 8. No, Apple je koristio PowerVR u svakom iPhone-u do sada, a nedavno je počeo podešavati arhitekturu da radi bolje na njegovim mobilnim uređajima.

Imagination dizajnira GPU-ove i licencira ih za tvrtke kao što su Apple i Intel. Apple je također manjinski dioničar Imagination-a.

 

 

Apple je notorno prešutio detalje o tehnologiji koja se nalazi u njegovim čipovima A-serije. Linley Group je tek nedavno otkrio da se GPU iz iPhone 7 temelji na PowerVR GT7600 arhitekturi.

8XT bi mogao biti predstavljen krajem veljače na Game Developers konferenciji u San Francisku, gdje Imagination prikazuje svoje PowerVR GPU-ove. Tvrtka je i u prošlosti koristila ovu konferenciju za predstavljanje svojih novih GPU arhitektura.

High-end 8XT arhitektura je “generator tehnologije”, te će imati mnoge nove GPU značajke razvijene od strane Imagination-a, rekao je Graham Deacon, viši direktor poslovanja za PowerVR iz Imagination-a.

Imagination će se usredotočiti na kreiranje boljih performansa kod 8XT, rekao je Deacon.

PowerVR-Series8XE
Foto: Imagination Technologies

 

Osim kod smartfona, GPU-ovi iz ove tvrtke se također koriste kod set-top box, TV i drugih uređaja koji zahtijevaju grafičku snagu ili koji imaju naglasak na vizualno računalstvo. Imagination je ove godine predstavio 8XE GPU, koji je usmjeren na brzorastuća low-end i mid-range tržišta mobitela. Series 8XT će ponuditi bolje performanse.

PowerVR iz Imagination-a je nekad bio konkurentan kod smartfona, ali je izgubio udio kao je konkurencija rasla. ARM Mali GPU-ovi koji se temelje na Bitfrost arhitekturi se probijaju, a Qualcomm, koji je lider na tržištu mobilnih čipova, ima svoj Adreno GPU. Nvidia ima najbolji mobilni GPU, ali se fokusira na automobilsku industriju i aplikacije za strojno učenje.

Postoje i druga područja za napredak Imagination GPU-ova osim smartfona, osobito u automobilskoj industriji, rekao je Deacon. Imagination razvija mnogo tehnologija kako bi poboljšao grafiku, a prateći vektori, kao što je analiza slike, dodaju nove vrijednost PowerVR GPU-ovima.

Tu su i mogućnosti za strojno učenje i PowerVR može odigrati veliku ulogu u kreiranju samostalno vozećih automobila. Imagination razvija algoritme te pokazuje neuralne mreže koje se baziraju na GPU računarstvu.

Imagination također kombinira svoju MIPS CPU arhitekturu sa PowerVR za bespilotne letjelice, dronove i robote koji se uvelike oslanjaju na vizualno računarstvo i analizu slike.

Piše: A.P.

 

Komentiraj