PočetnaOstaloPress ReleaseSamsung predstavio nove solid state diskove (SSD)

Samsung predstavio nove solid state diskove (SSD)

Samsung Electronics, vodeći svjetski proizvođač napredne memorijske tehnologije, predstavio je novi solid state disk (SSD) – Samsung SSD 840 EVO na kongresu Samsung SSD Global Summit održanom u Seulu najavljujući ovaj disk pod sloganom „SSD za svakoga“. Usto, na Samsung SSD Global Summitu ključna tema je bila razgovor o budućnosti globalnog SSD tržišta koje ubrzano zamjenjuje HDD tržište.

Rast SSD tržišta ubrzao se nakon što je prošle godine predstavljen osnovni model SSD-a visokih performansi. Sada predstavljamo znatno brže solid state diskove s kapacitetom do 1TB. Na taj način Samsung nastavlja povećavajući tržišni udjel u SSD segmentu kontinuirano proširujući prihvaćenost SSD-a, posebice u PC segmentima – naglasio je Young–Hyun Jun, izvršni potpredsjednik odjela za prodaje marketing memorije, Samsung Electronics.

Na ovogodišnjem događanju, Samsung je predstavio nove solid state diskove, vrhunskih performansi i veće gustoće koji nude više od 1TB memorije. Među najistaknutijima bili su modeli 840 EVO, potrošački orijentirani osnovni model SSD-a koji se temelji na vrhunskim performansama SATA tehnologije, koji nudi do 1TB memorijskog prostora za pohranu te XS1715, ultra brzi NVMe SSD namijenjen pohrani poslovnih korisnika koji nudi do 1,6 TB memorije.

Kao dio strategije širenja na potrošačko tržište i daljnje popularizacije SSD-a, Samsung planira predstaviti SSD EVO 840 na ključnim tržištima početkom kolovoza, dok će na ostalim tržištima ovaj model biti predstavljen nešto kasnije.

Nova linija proizvoda Samsung SSD 840 EVO koristi prednosti najkompaktnije industrijske 10-nanometarske klase 128Gb NAND flash memorije, čiju je masovnu proizvodnju Samsung započeo u travnju. S ovim čipovima i Samsungovim odgovarajućim višejezgrenim kontrolerom, Samsung SSD 840 EVO postiže rezultate nedostižne konkurenciji za vrhunsku izvedbu s poboljšanim brzinama sekvencijalnog čitanja i zapisivanja podataka. Također, Samsung je razvio XS 1715, prvu 2,5 inčnu NVMe SSD liniju proizvoda u industriji. Ovaj uređaj će proširiti Samsungovu tržišnu bazu za poslovne solid state diskove, a bit će dostupan u drugoj polovici ove godine.

Novi SSD NVMe XS1715 donosi brzine čitanja podataka koje su preko 10 puta brže od Samsungovih prethodnih top modela SSD-a namijenjenih poslovnim korisnicima. Novi NVMe SSD koristi PCIe 3.0 sučelje, koje je približno dva puta brže od PCIe 2.0 sučelja te NVM express tehnologiju koja ubrzava ukupnu brzinu SSD-a.

Samsung je stvorio prvi SSD zasnovan na SATA tehnologiji u industriji za ultra tanka prijenosna računala i poslovne servere. Sada Samsung nastavlja ulagati u ovaj razvoj, osiguravajući SATA, SAS, PCIe i NVMe SSD liniju proizvoda koja upotpunjuje najveći izbor tržišta SSD proizvoda i rješenja za poslovnu upotrebu, što će dovesti do još brže zamjene HDD-a u cijeloj industriji.

Predstavljanje potrošački usmjerenog osnovnog modela SSD ‘840 EVO’ visokih performansi

Samsung je predstavio osnovnu liniju modela solid state diskova „840 EVO“ sa značajno poboljšanom opcijom sekvencijalnog zapisivanja podataka. Koristeći najkompaktniji 10 nanometarski 128Gb NAND vrhunskih performansi, Samsungov kontroler i Turbo Write disk, 840 EVO posjeduje vrhunske performanse. Također, Samsung SSD 840 EVO ima fleksibilne nabavne kapacitete proizvoda, što ga čini trenutno najkonkurentnijim uređajem na tržištu.

U usporedbi s 250 GB SSD serije 840, s najvišim prodajnim kapacitetom serije 840, novi 250GB 840 EVO sada pruža 520MB/s brzinu sekvencijalnog zapisa podataka – što ga čini dva puta bržim od prethodne generacije. U slučaju modela od 120GB, 840 EVO postiže 410MB/s brzinu sekvencijalnog zapisa, što je otprilike tri puta brže nego na modelu 120GB 840 SSD.

Za 1TB 840 EVO SSD, učinkovitost sekvencijalnog čitanja/pisanja podataka je dosegla brzinu od 540MB/s i 520MB/s. Nadalje, slučajno čitanje i zapisivanje postigli su najvišu razinu, dosegnuvši 98,000 IOPS-a (Input Output Operations Per Second) te 90,000 IOPS-a. Čime se značajno poboljšava korisničko računalno iskustvo u stvarnom svijetu, pogotovo kada se koriste s iznimno velikim datotekama.

Samsung SSD 840 EVO linija proizvoda dostupna je u pet izvedbi: 120GB, 250GB, 500GB, 750GB, 1TB, te podržava širok raspon računalnih okruženja i IT aplikacija. Također ima značajno smanjene razlike između diskova u performansama, što daje potrošačima širi spektar uređaja na izbor.

Prvi su razvili 2.5” NVMe SSD XS1715 za sljedeću generaciju poslovnih jedinica za pohranu podataka

Samsung je razvio prvi 2,5-inčni (SFF-8639) NVM Express (NVMe) PCIe solid state disk u industriji, kako bi pristupio tržištu vrhunskih jedinica pohrane podataka za poslovne korisnike.

Novi 1.6TB NVMe SSD velike brzine pruža sekvencijalnu brzinu čitanja od 3000MB/s, što mu omogućuje da obradi 500GB podataka (približno 100 Full HD filmova veličine 5GB) u manje od 3 minute. U usporedbi s drugim proizvodima sličnih specifikacija, ovaj novi SSD je 14 puta brži od najboljih HDD-a za upotrebu u serverima, te šest puta brži od Samsungovih prethodnika u segmentu high-end SSD-ova za poslovnu upotrebu.

Kod XS1715  performanse nasumičnog čitanja dosežu do 740.000 IOPS (Input Output Operations Per Second), što je 10 puta brže od postojećih high-end SSD-ova.

Novi SSD NVMe XS1715 dolazi u izvedbama od 400GB, 800GB i 1.6TB. Također se može naći na listi NVMe integratora (IL), što ga čini jednostavnim za upravljanje i vrlo pouzdanim rješenjem za podatkovne centre i servere za pohranu podataka. Performanse sustava može se znatno poboljšati nadogradnjom s 2,5-inčnog HDD ili 2,5-inčnog SATA SSD diska na NVMe SSD XS1715.

Tijekom sljedećih nekoliko godina, Samsung će nastaviti razvijati brojne NVMe SSD proizvode sa znatno višim razinama performansi.

Jačanjem suradnje na zaštiti okoliša s globalnim poslovnim korisnicima kroz proizvodnju NVMe SSD male potrošnje (zeleni), Samsung će nastojati pomoći korisnicima serverskih rješenja i jedinica za pohranu kako bi maksimalno iskoristili učinkovitost ulaganja u IT infrastrukturu.