Goodyear predstavio prvu konceptnu gumu s umjetnom inteligencijom

Goodyear je najnovijoj konceptnoj gumi Eagle 360 Urban, namijenjenoj za vozila budućnosti, ugradio umjetnu inteligenciju. Guma u obliku kugle napravljena uz pomoć 3D-tiska moći će registrirati svoju okolicu, odlučivati, mijenjati oblik i biti interaktivna.

Zagreb, 16. ožujka 2017. – Na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Goodyear je predstavio svoju dugoročnu viziju guma budućnosti i predstavio revolucionarni koncept Eagle 360 Urban. Riječ je o nadograđenoj konceptnoj gumi Eagle 360, koja je predstavljena prošle godine. Guma izrađena uz pomoću 3D-tiska i ove je godine zasnovana u obliku kugle.

Međutim, ove je godine Goodyear napravio korak naprijed i osmislio prvu konceptnu gumu s umjetnom inteligencijom te sposobnošću registriranja, odlučivanja, preoblikovanja i interaktivnosti. Ugradnjom umjetne inteligencije u gumu Goodyear joj je dodao “mozak”, a dodao joj je i bionički površinski sloj i promjenjiv gazni sloj.

Guma time postaje dio “živčanoga sustava” vozila i interneta stvari, što znači da se može brzo prilagođavati promjenjivim okolnostima i razvoju potreba “mobilnosti kao usluge” (Mobility as a Service – MaaS) za vozne parkove i njihove korisnike.

Umjetna inteligencija omogućuje gumi Eagle 360 Urban da neprekidno i u realnom vremenu registrira stanje ceste i bliže okolice. Isto tako može provjeravati svoje stanje i uz pomoć neuronske mreže programirane algoritmima dubinskog učenja obrađivati prikupljene informacije, donositi odluke i u isto vrijeme učiti te optimizirati svoje buduće reakcije.

Eagle 360 Urban s umjetnom inteligencijom i sposobnoscu registriranja, odlucivanja, preoblikovanja i interaktivnosti
Eagle 360 Urban s umjetnom inteligencijom i sposobnoscu registriranja, odlucivanja, preoblikovanja i interaktivnosti

 

Konačno, guma može promijeniti oblik uporabom vlastitog, promjenjivog gaznog sloja, tog elementa između gume i vozila, a ako se ošteti, može se sama pobrinuti za tzv. samoliječenje. Ugrađena umjetna inteligencija još joj omogućuje komunikaciju s drugim vozilima i svim elementima koji čine internet stvari te tako prosljeđuje dobivene informacije i stečeno znanje.

Autonomna vozila budućnosti morat će naučiti suočavati se s bezbrojnim potencijalnim varijablama s kojima se sada suočavaju vozači, a trebat će im pristup podacima te sposobnost učenja i prilagođavanja.

Kako prognoziraju u Goodyearu, tada će gume imati još važniju ulogu nego što je imaju danas.

 

Glavne značajke i prednosti gume

Gazni sloj registrira okolicu. Svojim bioničkim površinskim slojem s velikom sposobnošću registriranja koju omogućuje mreža senzora gazni sloj prikuplja informacije o cesti i vremenskim uvjetima. Njih prosljeđuje gumi da se ona može optimalno prilagoditi i “živčanom sustavu” vozila da poboljša kočenje, upravljivost i učinkovitost.

Osim toga prikupljene informacije, provedene postupke i njihovu uspješnost guma prenosi svim preostalim elementima i internetu stvari, a time i svim gumama i automobilima za koje se pretpostavlja da će ići istim putem.

Uski i visoki oblik gume smanjuje otpor kotrljanja te povecava energetsku ucinkovitost i raspon
Uski i visoki oblik gume smanjuje otpor kotrljanja te povecava energetsku ucinkovitost i raspon

Promjenjiv gazni sloj prilagođava gumu uvjetima na cesti. Inteligentan gazni sloj aktivno omogućuje sigurnost u svim situacijama. Površinski sloj gume izrađen je naime od superelastičnoga polimera i rastezljiv je kao ljudska koža, što znači da se može širiti i skupljati. Vanjski sloj pokriva pjenasti materijal koji je dovoljno snažan da bez obzira na težinu vozila ostaje elastičan.

Tolika elastičnost omogućuje aktivatorima – komponentama ispod površine gume koje električnim impulsima mijenjaju oblik i pritom djeluju poput ljudskih mišića – da pomiču pojedine sekcije gaznog sloja, na mokroj površini dodaju “jamice”, a na suhoj zaglađuju gazni sloj. Pomoću promjenjivoga gaznog sloja i bioničkog površinskog sloja guma Eagle 360 Urban može promijeniti oblik i formirati dezen koji je najprimjereniji za trenutačne vremenske prilike i stanje cesta.

Bionička koža popravlja se po načelu samoliječenja. Bionička koža, odnosno površinski sloj omogućuje popravke po načelu samoliječenja. Ako se bionička koža gume ošteti, senzori u gaznom sloju mogu ustanoviti na kojem je mjestu guma probušena, guma se zavrti i promijeni kontaktnu površinu, a time se pritisak na probušeno mjesto smanjuje i započinje tzv. proces samoliječenja.

Samoliječenje omogućuju namjenski zasnovani materijali koji isteku na probušeno mjesto te međusobno fizički i kemijski reagiraju, stvaraju molekulske veze i tako zatvaraju probušeno mjesto. Istodobno bionički površinski sloj zajedno s umjetnom inteligencijom mjeri trenutačnu istrošenost gume i prognozira buduće habanje, što omogućuje automatizirano upravljanje gumama i aktivno održavanje.

Okretanje u svim smjerovima. Sferičan oblik gume omogućuje joj okretanje u svim smjerovima te time doprinosi udobnosti, sigurnosti i okretnosti. Oblik je iznimno pogodan i zbog prostornih ograničenja u pametnim gradovima (manji parkirni prostori, zajednički prijevozi, manevriranje, jednostavna zamjena…).

Nova generacija guma donijet će proizvođačima vozila i izvođačima mobilnosti kao usluge dodanu vrijednost budući da će vozilima omogućivati gotovo neprekidan rad i aktivno održavanje. Uz novu dimenziju sigurnosti i mogućnost učenja dnevni migranti imat će obogaćeno iskustvo kod autonomne vožnje.

Video o najnovijoj konceptnoj gumi Eagle 360 Urban, predstavljenoj na međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2017., možete pogledati ovdje:

 

P.R.

Komentiraj