Gotovo je nevjerojatno kako se brzo odvijaju stvari za Apple na tržištu dionica. Dok su prošle godine imali najlošiju godinu u zadnjoj dekadi i dok je pala isporuka iPhone uređaja, oni sada bilježe snažan porast vrijednosti dionica.

Cijela priča izgleda pomalo napuhano, no to samo održava kolika je nestabilnost velikih tvrtki u IT sektoru, čega smo svjedoci posljednjih 20-ak godina. Mnogi su potonuli, mnogi su bili u problemima, no nekako se stječe dojam da je Apple do sada sve to uspješno prevladao.

Bez obzira na cjelogodišnje probleme i pad potražnje, iza Apple-a je fantastično zadnje tromjesečje prošle godine. U tom su razdoblju uspjeli isporučiti rekordan broj novih iPhone uređaja, što je značajno popravilo financijske rezultate. Ova godina trebala bi nam donijeti nešto spektakularno od strane Apple, pa stoga i ne čudi što optimizam raste u ogromnim poenima.

Cijena dionica Apple tako su u konstantnom rastu i pitanje je gdje će se zaustaviti. Trenutna prosječna vrijednost dionice iznosi 135 dolara, što e zapravo najveća vrijednost dionice Apple-a ikad zabilježena u povijesti. Dakle, s pravom možemo reći da Apple trenutno živi svoje najbolje trenutke.

No, kako to obično biva, kada se dosegne vrhunac, prije i veliki pad. Da li će Apple uspjeti održati ovo stanje i možda dostići vrijednost kompanije od čak bilijun dolara (trenutno su na 700 milijardi dolara) ili će polako početi tonuti poput mnogih velikih igrača?

Piše: D.Ž.

Komentiraj