Windows 10 zamišljen je kao platforma koja dio svojih usluga ima kao cloud servis. Jasno, to je korak prema budućnosti prema viđanju mnogih, no još je čini se više onih kojima takva rotacija prema radu u oblaku iznimno smeta.

Posebno je taj trend negativnosti zamjetan u poslovnom sektoru, gdje je jako mali postotak računala migrirao na Windows 10 platformu.

Za razliku od dosadašnjih koncepata Windows sistema, Desetka donosi malo drugačiji pogled na stvari. Uz to što je dio usluga u cloudu, javlja se i problem konstantnih automatskih nadogradnji.

Za korisnike to znači da neprestano moraju prilagođavati svoj rad nekom novom okruženju i nekim novim mogućnostima. To predstavlja i problem IT stručnjacima koji moraju konstantno reagirati na promjene te uvijek iznova korigirati sustave u kojima seu nerijetko umrežene velike mase računala.

Zbog toga IT stručnjaci još uvijek su skloniji Windows 7 platformi, koja je postigla jednu stabilnost i koja korisnicima omogućava okruženje na koje su već prije bili naviknuti.

No, Windows 7 će za tri godine izgubiti podršku od strane Microsofta i pravo je pitanje što će se tada događati. Možda do tog vremena Windows 10 postane jedna stabilna platforma čije nove nadogradnje neće donositi velike promjene.

S druge strane, ako se promjene nastave događati, moguća je i migracija korisnika na neke druge konkurentne operativne sisteme. Iako je konkurencija Windowsa sada na jako niskim razinama, poslovni sektor možda bi se mogao uskoro prebaciti ka njima.

Težnja za stabilnosti i kontrolom nad samim računalom (a ne cloudom) nikada nije bila veća i pravo je pitanje kako će se odvijati situacija na tržištu u narednim godinama.

Piše: D.Ž.

Komentiraj