Posljednjih smo dana svjedoci pada vrijednosti Bitcoina, što je izazvano događanjima u Kini. Tržište kriptovaluta u toj velikoj zemlji procjenjuje se na 150 milijardi. No, čini se kako su kineske vlasti odlučila stati na kraj trgovanju kriptovalutama, te zabraniti rad banaka koje se bave kriptovalutama.

Zanimljivo, mjera protiv bitcoina pokrenuta je još u veljači, kada se zabranilo podizanje te najpopularnije kripto valute. Ipak, ovaj put zabrane su puno ozbiljnije, a mnogi se pitaju kako će se to odraziti na ostatak tržišta.

Prema dostupnim podacima, ova nova mjera zabrane, odnosila bi se samo na banke kriptovaluta. Dakle, korištenje kriptovaluta u trgovinama ili za plaćanje drugih usluga i dalje bi bilo omogućeno. Nakon prvotne mjere koju smo spomenuli, veliki dio korisnika svoje aktivnosti vezane uz kriptovalute preselio je u druge zemlje.

Mnogi sada strahuju da ako Kina uvede zabranu kriptovaluta, da bi se tim primjerom mogle povesti i druge zemlje. To bi u konačnici moglo značiti ogromne promjene na tržištu kriptovaluta, ali i otežani rad u budućnosti.

Zanimljivo, dio analitičara smatra kako je ovo pametan potez Kine, koja će zabranom trenutnih kriptovaluta, osmisliti svoju vlastitu državnu kriptovalutu. Ta državna kripto valuta lakše bi se mogla nadzirati, a time bi državne vlasti imale i veću kontrolu nad korištenjem iste. O uvođenje državne kripto valute već razmišljaju i neke druge zemlje, a dvije koje su jako blizu tog projekta su Rusija i Estonija.

Piše: M.Ž.

Komentiraj