Naše članstvo u Europskoj Uniji traje sada već nekoliko godina i sve se više stiječe dojam da se počinjemo prilagođavati trendovima koje nalažu najistaknutije članice EU. No, razlika u svim segmentima između nas i tih najrazvijenijih članica EU jest ogromna.

Da bi se to što više uskladilo Europska Unija osmislila je različite metrike praćenja, a sve s ciljem da se postigne jednakost članica i da zajedničkim snagama kao jedna velika zajednica zemalja napredujemo prema budućnosti.

Jedna od metrika koja je stvorena od Europske Unije jest i DESI. Iza ova kratice stoji Digital Economy and Society Indeks, odnosno to je mjerilo koje pokazuje indeks gospodarske i društvene digitalizacije.

Cilj Europske Unije jest u što većoj mjeri potaknuti gospodarstvenike i društvo da teže ka digitalizaciji jer to im omogućava lakši i brži rad, te skladno tome i puno bolje rezultate na raznim frontovima. Prema tom mjerilu Europa u cjelini napreduje relativno dobro i trenutno indeks za čitavu Europu iznosi 0.52. U odnosu na prošlu godinu to je malo, ali vrijedno povečanje jer u protekloj godini on je iznosio 0.49.

Iako se trendovi digitalizacije polako ocrtavaju i u Hrvatskoj, jasno je da kod nas stvari idu puno sporije. Europska Unija trenutno broji 28. članica, a Hrvatska prema DESI metrici zauzima tek 24. mjesto.

Što se tiče indeks za Hrvatsku on je ispod prosjeka Europske Unije i iznosi 0.43. Ipak, poboljšanja u odnosu na prošle godine su vidljiva i to svakako daje nadu. Da bi se postigao što bolji rezultat, neophodno će biti uspostaviti sinergiju različitih segmenta društva, a tu će i važan dio odigrati i politika koja mora birokraciju države gurati u smjeru digitalizacije.

Piše: D.Ž.

Komentiraj