Nedavno je Eurostat iznio podatak kako trenutno u hrvatskoj imamo gotovo milijun i pol građana koji kupuju preko interneta. Brojka je to koja se referencira na 2016. godinu, a kada pogledamo ukupnu sliku to bi u pravilu značilo da preko interneta kupuje čak 45 posto građana koji koriste internet. Iako svaki drugi korisnik interneta u Hrvatskoj kupuje online, jasno je kako stvari ni izbliza nisu ondje gdje bi trebale biti.

Ono što je zanimljivo jest kako je prije osam godina broj online kupaca bio 10 puta manji, odnosno iznosio je samo 140 tisuća. Prognozeri očekuju kako će se ovaj pozitivan i nagli rast ostvarivati sve do 2020. godine, nakon čega bi se trend mogao malo smiriti. Naime, doći će do određenog zasićenja i broj korisnika online kupnje neće više moći tako naglo rasti.

Paralelno s rastom broj korisnika online kupnje, raste i broj online trgovina na teritoriju Hrvatske. No, i tu vlada jedna velika pomutnja zbog strogih zakonskih regulativa, koje nerijetko obeshrabruju trgovce da premjeste svoje poslovanje u online svijet.

Mnoštvo je regulativa suvišno i trebale bi biti ukinute ili barem prilagođene modernim zahtjevima tržišta. Događa se nažalost da se dio trgovaca odlučuje na selidbu svojeg poslovanja u zemlje u kojima su birokratski zahtjevi manji, pa je samim time i poslovanje puno jednostavnije i bezbolnije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here