Nakon dužeg niza godina stagniranja i vrlo upitne profitabilnosti, AMD je još jednom potvrdio svoj veliki obrat kao vrlo profitabilna tvrtka. U trećem tromjesečju za 2017., tvrtka je objavila non-GAAP EPS od 10 centi i GAAP EPS od 7 centi na prihode od 1,64 milijardi dolara, što premašuje očekivanja analitičara za oko 139 milijuna dolara.

Ovo je vrlo lijepa vijest za sve osobe uključene u AMD-ovu proizvodnju, pa čak i za AMD-ove konzumente. Jači AMD znači jaču konkurenciju za Intel i NVIDIA, a time i bolje i jeftinije proizvode za potrošače. Evo što je Lisa Su izjavila povodom zadnjih dobrih prodajnih rezultata:

 

AMD PRODAJA

 

“Snažan pozitivan trend sa tržišta naših novih proizvoda visokih performansi doveo je do značajnog rasta prihoda i poboljšanih financijskih rezultata unazad godinu dana”, izjavila je dr. Lisa Su, predsjednik i izvršni direktor tvrtke AMD. “Naše treće tromjesečje od predstavljanja novih proizvoda označavaju još jednu važnu prekretnicu, dok postavljamo AMD, kao ravnopravnog partnera najjačima i vodeću tvrtku za rast u tehnološkoj industriji”.

 

AMD PRIHODI U 2017

 

Tvrtka je plasirala svoj potpuno novi x86 proizvod, Threadripper, kao i Vega liniju GPU-ova. Budući da je ovo prvi kvartal u prihodima koji se odnosi na ove potpuno nove proizvode u koje smo vjerovali, nije čudno što vidimo dobre rezultate. Ono što je gotovo sigurno, ovo možemo smatrati AMD-ov trenutak trijumfa.

  • Prihodi od segmenta računala i grafike iznose 819 milijuna dolara, što je povećanje od 74% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zahvaljujući snažnoj prodaji Radeon grafike i Ryzen stolnih procesora.
  • Prosječna prodajna cijena po klijentu (ASP – “average selling price”) znatno je porasla u odnosu na prošlu godinu, zbog veće potražnje i prodaje naprednijih desktop procesora Ryzen.
  • GPU ASP se značajno povećao u odnosu na prošlu godinu.
  • Operativni prihod iznosio je 70 milijuna dolara, u usporedbi s operativnim gubitkom od 66 milijuna dolara prije godinu dana.
  • Prihod od poslovnog segmenta je 824 milijuna dolara, približno kao i prošle godine, prvenstveno zahvaljujući nižim prodajnim cijenama za SoC, koji je kompenziran prihodom od EPYC procesora.
  • Svi ostali poslovni gubici iznosili su 28 milijuna dolara u usporedbi s gubitkom od poslovanja od 363 milijuna dolara, godinu dana prije.

Piše: D.Ž.

Komentiraj