Impresivno tanak i nadasve lagan tablet (265g) kojega krase i vrlo dobre performanse i kvalitetan ekran, dok mu je najveći nedostatak kratko trajanje baterije

Prilikom našeg prvog susreta sa novim Galaxy tabletima serije S zaključili smo kako je Samsung preuzeo Appleovu dizajnersku filozofiju, posebno u pogledu formata ekrana. Novi Samsungov S2 u 9,7-inčnoj verziji koji smo ranije isprobali je poprilično dobar tablet, no nekako je Samsung izgubio na originalnosti priklanjajući se nekim principima koji već godina krase iPade.

Perolaka kategorija

Nakon većeg S2 modela stigao nam je i manji 8-inčni. Zanimljivo kod ovoga tableta nam se učinilo da promjene i zaokret u dizajnu koje je napravio Samsung imaju daleko više smisla. Možda zato što je riječ o manjem tabletu. Zapravo impresivno kompaktnim i smiješno laganim.

Masa od samo 269 grama čini ga doista iznimno ugodnim za korištenje. Slobodno možemo reći kako je ovo prvi tablet kod kojega gotovo da nismo osjetili težinu uređaja prilikom dugotrajnog korištenja. I da, osjetno je lakši i nešto tanji od iPada mini kojemu je zapravo direktan konkurent. U odnosu pak na prethodnika je nešto manji, ali i širi. Naime prva generacija manjeg Samsungovog tableta serije S dolazila je sa većim 8,4-inčnim ekranom formata 16:10. Novi je tablet daleko lakši, ali nije pritom baš i ugodniji za držanje jednom rukom, obzirom da je širi od prethodnika. Međutim kad se na njega naviknete doista vam omogućava dosada nezabilježenu razinu prenosivosti za jedan tablet sa ekranom pristojne veličine.

Dizajnom se dakako ne razlikuje od većeg 9,7-inčnog modela. Većinom plastična konstrukcija zaokružena je metalnim okvirom. Dizajn je dovoljno nenametljiv i elegantan, uz tamnu boju kućišta.

Ono što je svakako zanimljivo kako i ovoga puta manji model tableta serije S2 dolazi sa istovjetnom rezolucijom ekrana kao i veća 9,7-inčna varijanta. Ovo dakako kreira jednu bizarnu situacija u kojoj manji model posjeduje veću gustoću piksela po inču, pa se samim time slika čini subjektivno nešto bolja.

Međutim riječ je o posve identičnom Super AMOLED ekranu koji svakako predstavlja jedan od glavnih prodajnih aduta Samsungovih S2 tableta.

Impresivan dizajn

Ekran je dakako izvrstan i jedan od ponajboljih kojega možemo pronaći na bilo kojem trenutno dostupnom mobilnom gadgetu.
Općenito je manja verzija S2 tableta obzirom na hardverske osobine i opremljenost posvemašnji klon veće varijante.

Drugim riječima ovo znači kako ćemo Samsungu i ovdje po pitanju opremljenost ponajviše zamjeriti izostanak NFC-a. Sve ostalo je manje-više standardno i očekivano od modernog tableta visoke klase.

Što se tiče performansi 8-inčni S2 dakako, obzirom na korištenje istovjetnog hardverskog sklopovlja, omogućava podjednaku brzinu rada. Pritom valja naglasiti kako po tom pitanju donosi i osjetan napredak u odnosu na prethodnika. Ovdje ponovo moramo ponoviti kako Samsung ovdje ne koristi svoje hardverski najmoćnije rješenje u obliku Exynosa 7420 kojega nalazimo u najnovijim Samsungovim pametnim telefonima.

Točno je kako i ugrađeni nešto stariji Exynos 5433 omogućava iznimno dobre performanse, no činjenica je kako S2 tableti ponešto zaostaju za ponajboljim pametnim telefonima po pitanju brzine rada. S druge strane Samsung se pametno odlučio već u osnovnoj konfiguraciji ponuditi 3 GB radne memorije i 32 GB prostora za pohranu što je svakako dobar potez.

(Pre)kratko trajanje baterije

Nažalost vrijeme autonomije nije osobito dugo. U ovako tanak i kompaktan tablet Samsung nije ni mogao strpati bateriju osobito velikog kapaciteta (Li-ion 4000 mAh). Međutim zabilježenih 6-7 sati uobičajenog rada stvarno je malo za jedan tablet ovakve klase. Relativno kratko trajanje baterije je i zapravo najveći nedostatak ovog tableta i u tom segmentu poprilično zaostaje za primjerice iPadom mini.

Sa softverske strane 8-inčni S2 jasno dolazi sa poznatim Samsungovim sučeljem i Androidom 5.0.2. U zadnje vrijeme Samsung je osjetno smanjio broj predinstaliranih aplikacija, pri čemu od onih dostupnih svakako moramo istaknuti Microsoftov mobilni Office paket. Nadalje Samsung svakom kupcu omogućava besplatnom preuzimanje nekoliko vrlo korisnih aplikacija što svakako doprinosi ukupnoj funkcionalnosti tableta

Isprobali smo i ugrađene kamere. Možemo reći kako im mogućnosti nisu ni blizu onoga što primjerice nudi S6 ili bilo koji bolji moderni pametni telefon. Međutim podržano je primjerice snimanje videa u rezoluciji 1440p uz 30 fps-a, a i kvaliteta fotografija je zapravo sasvim pristojna.

Na kraju moramo reći kako nam se manja 8-inčna verzija Samsungovog S2 tableta dopala mnogo više od veće 9,7-inčne. Manji je S2 tablet iznimno kompaktan i lagan, nudi istovjetne performanse, a pritom je i nešto jeftiniji.

Mračnija strana priče ogleda se međutim u relativno kratkom trajanju baterije što je svakako ozbiljan minus.

SPECIFIKACIJE
Samsung Exynos 5433 SoC, četiri procesorske jezgre A57 1,9 GHz + četiri procesorske jezgre A53 1,3 GHz, 3 GB LPDDR3 memorije, 8-inčni AMOLED Multitouch ekran rezolucije 2048×1536 piksela, grafički procesor Mali T760 MP6, 32 GB interne memorije za pohranu podataka, bežična mreža a/b/g/n/ac, BlueTooth 4.1, GPS, stražnja kamera 8 MP, prednja kamera 2.1 MP, mikrofon, stereo zvučnici, dimenzije: 198,6x 134,8 x 5,6 mm, masa: 265 g, podrška za micro-SD kartice do 128 GB, micro USB V2.0 (MHL), Android 5.0.2 Lollipop

USTUPIO
Samsung Hrvatska
www.samsung.com/hr

CIJENA
3399 kn

ZA
kompaktan, iznimno lagan, tanko kućište, odličan AMOLED ekran, vrlo dobre performanse

PROTIV
izostanak podrške za NFC, kratko trajanje baterije

OCJENA
4/5

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here