Iako je bilo prerano za novi Samsung S8 na MWC-u ove godine, Samsung se potrudio predstavit treću generaciju svojih tableta i Samsung Galaxy Book. Očekivano, kroz veliku gužvu na Samsungovom štandu, uspjeli smo se dočepati, i nakratko isprobati najnoviji Samsung Galaxy Book 12 i 10.

Još jedan svjetski sajam mobilnih uređaja ili preciznije Mobile World Congress je iza nas. Kao što je tradicija, i ovogodišnji MWC se održao u Barceloni. Iako svaki novi MWC nudi sve više i više mobilnih stvarčica zbog kojih mnogim ljubiteljima mobitela, tableta i laptopa rastu zazubice, ovaj sajam se razlikuje po još nečemu od prošlih.

Već dugo vremena nismo vidjeli toliko obećavajućih proizvoda od strane jedne tvrtke, proizvođača mobilnih gadgeta i slične tehnologije. Radi se o tvrtki Samsung, tvrtki koja je već dugi niz godina na ‘čelu’ kada se govori o kvaliteti svojih proizvoda. Sve što smo mogli vidjeti na MWC 2017, a da je došlo od strane Samsunga je i izgledalo i zvučalo dobro, čak ponekad i predobro da bi bilo istinito.

Samsung je predstavio novi Samsung Galaxy Tab S3, a uz to je i premijerno predstavljen  Samsung Galaxy Book, uređaj za kojeg se smatra da može ozbiljno ugroziti Microsoftov Surface Pro 4 i to zbog nekoliko razloga. Koji su to razlozi i o čemu se radi kod novog Samsungovog Booka pročitajte u nastavku.

 

Samsung Galaxy Book 12 i 10

 

Windows 10 tablet u dvije verzije

Kao prvo treba reći da će Samsung Galaxy Book biti Windows tablet sa Windows 10 OS-om na sebi. Osim toga, ovaj hibrid će dolaziti u dvije verzije: od 10 i 12 inča. Jedna od fantastičnih stvarčica kod ovih hibrida (i stvar koja definitvno razdvaja Book od Surface Pro 4) jest to da će Samsung Galaxy Book doći sa potpuno odvojivom tipkovnicom i S-olovkom.

Naravno, verzija od 12 inča je ipak tehnološki ‘naprednija’ verzija istog modela. Veća verzija Book uređaja će imati Super AMOLED zaslon koji bi trebao pružati nevjerojatno oštre i kristalno jasne boje, a u kombinaciji sa najnovijom Intelovom tehnologijom – onom iz Kaby Lake procesora, hibrid bi trebao trošiti puno manje struje.

Samsung Galaxy Book

 

Osim činjenice da će Samsung Galaxy Book dolaziti u dvije verzije, treba reći i to kako će obje verzije biti vrlo tanke: govorimo o samo 7.4 milimetra debljine, koja će se malo povećati dodavanjem tipkovnice.

Manji model, onaj od 10 inča se može zapravo usporediti sa entry razinom Surface Pro 4 hibrida jer ima isti procesor i Full HD zaslon. Ipak Super AMOLED je takva kvaliteta koja govori sama za sebe, što znači da je s njome sve ostalo- teško usporedivo.

 

Samsung Galaxy Book: Super-lagana i ugodna S-olovka

Sa uvođenjem S-olovke (koja je u potpunosti odvojiva), Samsung je htio da njegov novi Samsung Galaxy Book bude u pogledu iskoristivosti, produktivnosti i kompaktnosti čak i bolji od Microsoft Surface uređaja.

S-olovka ima vrlo precizan vrh koji je izrađen od gume, zbog čega nakon kraćeg korištenja S-olovke dobijemo dojam kao da pišemo (ili crtamo) s pravom olovkom. Olovka isto tako podržava i ’tiltanje’ i ne zahtjeva nikakvu izmjenu. Ravne strane sprječavaju to da se olovka jednostavno ‘otkotrlja’ s vašeg radnog stola, dok ugrađeni dio pomaže kod boljeg i kvalitenijeg pohranjivanja olovke.

Samsung Galaxy Book zaslon

 

Osim toga, olovka je malena i lagana tako da će korištenje S-olovke na novom Samsungovom hibridu biti uživancija. Jedina ‘negativna’ strana u vezi olovke, to jest ne u vezi olovke nego u vezi hibrida jest ta da na uređaju nema predviđenog mjesta gdje bi se olovka mogla odložiti.

 

Samsung Galaxy Book: Je li to tablet ili hibrid?

Ono što je Samsung odlučio staviti u Svoj novi Book jest Flow program koji će biti kompatibilan samo sa Samsung Galaxy uređajima. Flow se može usporediti sa iMessage sinkronizacijom jer se radi o manje-više sličnom načinu sinkronizacije uređaja.

Jedna stvar koja nas intrigira kod Samsung Galaxy Book-a jest to da ovaj uređaj, za razliku od mnogih tablet-hibrida sa Win10, više sliči Android tabletu nego hibridu. Velika većina hibrida imaju deblji dizajn, snažan procesor (ne kažemo da procesor za ovaj uređaj nije dobar) i mnoštvo utora čime se želi ipak dati do znanja da se radi o hibridu.

Galaxy Book

 

Samsung Galaxy Book u sebi sadrži sve ono što u stvari može sadržavati i prosječno osobno računalo, no razlika je u tome što je uređaj dizajniran na način da bude iznimno kompaktan, sa uključenom tipkovnicom i S-olovkom, čime se definitvno daje još veći naglasak na ‘produktivni’ faktor uređaja.

Galaxy Book 10

 

Jedino što zasad ne možemo sa sigurnošću reći jest koliko će ovaj uređaj (ili ova dva uređaja, ako uzmemo u obzir da će se raditi o manjoj i većoj inačici istog uređaja) koštati, ali iz neformalnih izvora smo dozanli da bi cijena Samsung Galxy Book 10 trebala biti oko 6000kn, dok cijena većeg modela Samsung Galaxy Book 12 bi trebala biti oko 8000kn.

Ipak, drago nam je vidjeti kako Samsung ima pune ruke posla ove godine. Osim novih pametnih telefona i tableta, tu je i novi hibrid, što je znak da Samsung svoje mjesto na vrhu neće predati bez borbe.

Galaxy Book 12

 

Specifikacije uređaja (Samsung Galaxy Book 12-inčna verzija):

  • Zaslon od 2160x1440p
  • Procesor: sedma generacija Intel Core i5 dvojezgrenog procesora sa radnim taktom od 3.15 GHz
  • Radna memorija od 4 ili 8 GB
  • Unutarnji prostor za pohranu od 128 ili 256 GB plus microSD do 256 GB
  • Dva USB Type-C utora

 

Specifikacije uređaja (Samsung Galaxy Book 10-inčna verzija):

  • Zaslon od 1920x1280p
  • Procesor: sedma generacija Intel Core M3 dvojezgrenih sa radnim taktom od 2.6 GHz
  • Radna memorija: 4GB
  • Unutarnji prostor za pohranu: 64 ili 128 GB plus microSD do 256 GB
  • Jedan USB Type-C utor

Piše: I.H.

Komentiraj